Állandóan fáradt és nem érti, miért van ez? Lehet, hogy kimerült a mellékveséje. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást.

A modern életvitel és a hozzá kapcsolódó állandó stressz komolyan befolyásolhatja a test fizikai és érzelmi regenerációs képességét. A stresszfaktorok sokfélék lehetnek: intenzív érzelmek, fizikai sérülések, túlhajszoltság, beleértve akár a túlzásba vitt sportolást, rohanással teli mindennapok és mérgező környezeti tényezők. A sok stresszre adott választ a testben a mellékvesék szabályozzák hormonok termelésével, amelyek dolga beállítani a válaszreakciókat.

Kicsi szerv, nagy szerep

A mellékvesék a vesék tetején találhatóak. Kéregállományuknak három része van három különböző funkcióval. Az első réteg férfi és női nemi hormonokat termel. A második réteg a só és vízháztartás fő hormonját termeli, ami például a vérnyomásért is felelős. A harmadik réteg padig a közismert kortizolt állítja elő. Ez a hormon segít átvészelni a stresszhelyzeteket, szabályozza szervezet anyagcseréjét, valamint a cukoranyagcserét. Éppen ezért ismerhetjük az izmok ellenségeként is. A kortizol azért, hogy átsegítse önt egy-egy nehéz helyzeten, megemeli a vércukorszintet, elindítja a zsír és izomégetést. Mindezt azért, hogy valamennyi energia a szervezet számára rendelkezésre álljon a túléléshez. Látható, hogy az idegeskedés milyen komoly reakciókat vált ki a szervezetből. A napi szintű krónikus stressz hatására a mellékvese kimerül, mert nem bírja tartani a tempót. Ilyenkor a kortizoltermelése elkezd csökkeni és a normális szint alá esik.

A mellékvese kimerülésének tünetei

A mellékvese fáradtságának egyes tünetei sok egyéb egészségi problémára is jellemzőek, ezért nem mindig lehet könnyen felismerni. a leggyakoribb tünetek az extrém szintű fáradtság, a tompa gondolkodás, a súlygyarapodás és az inzulinrezisztencia. De egyéb szimptómák is jelezhetik a bajt: Nehezen alszik el este, akkor is, amikor fáradt. Reggel pedig sosem ébred kipihenten, még ha elegendő mennyiségű időt aludt is. Állandóan ingerlékeny, könnyen és gyakran dühbe gurul. Leküzdhetetlen vágyat érez egészségtelen összetevőjű ételek iránt, például cukor, szénhidrát, zsír, só. Délután 2-3 óra környékén extra kimerültnek érzi magát, így mindenképpen szüksége van cukor vagy koffein utánpótlásra kávé vagy energiaital formájában. Felszed néhány kilogrammot, főként hastájékon. Többet aggodalmaskodik a szokottnál. Állandó levertséggel küzd. Gyakrabban lesz beteg. Termékenységi gondokkal küzd. Szexuálisan inaktívvá válik. Memóriája és koncentrálóképessége nem működik rendesen. Étvágytalanná válik és emésztőrendszeri problémái vannak, pedig korábban sosem voltak. Komoly hangulatingadozásai vannak.

Mi lehet a megoldás?

Tanuljon meg kikapcsolni

A divatos diéták és táplálék kiegészítők helyett tanuljon meg kilépni esténként a mindennapi mókuskerékből. A különféle relaxációs technikák, például a meditáció remek módszer.

Figyeljen az alvásra

Azzal nem sokat ér, ha időben lefekszik aludni, de csak forgolódik. Tartsa be a jó alváshoz szükséges egyszerű alapszabályokat. Délután 4 óra után ne igyon kávét, vacsorára ne egyen nehéz ételeket, lefekvés előtt szellőztessen, és már egy órával a nyugovóra térést megelőzően kapcsolja le az internetet és a telefonját, olvasson valamilyen kellemes könyvet.

Ügyeljen a stabil vércukorszintre

Amennyiben a vércukra hirtelen leesik, azt a mellékveséje vészhelyzetnek érzékeli és dolgozni kezd. Ezért fontos, hogy ügyeljen az egészséges táplálkozásra. Ne hagyjon ki étkezéseket, amiket kávéval és cukorral pótol. Egyen lassú felszívódású, jó minőségű szénhidrátokat, és persze gondoskodjon a megfelelő fehérje, zsír, és rostbevitelről is.

Csökkentse koffeinfogyasztását

A koffein élénkítő hatása lehetővé teszi, hogy az alap energiaszintjén felül teljesítsen. Ez extrém terheléshez vezethet. A fentiek alapján érthető, hogy a túl sok kávé és energiaital miért vezet a mellékvese kifáradásához. Próbálja meg teljesen elhagyni a koffeint. Néhány napig biztos érezni fogja az elvonási tüneteket, de próbálja meg kibírni. Igyon minél több vizet, hogy ne fájjon a feje. Meglátja, hamarosan energikusabb lesz, mint eddig valaha.

Testedzés mértékkel

A sportolás hasznos és szükséges, de megtartva az arany középutat. Mindegy, hogy fogyni vagy alakot formálni szeretne, netán lefutni a maratont, tartsa szem előtt a fokozatos építkezést, ne egy hónap alatt akarja megvalósítani a céljait.

Forrás: dietaesfitnesz, tamasidr

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.