Már néhány perc is elég ahhoz, hogy az edzőteremben a megfelelő légzéstechnikával javíts a súlyzós edzéseiden. Vegyél egy mély levegőt, és kezdj neki!

A buszhoz való elfuserált sprint után kimerülten állsz az úton. Később az irodai székedbe ragadva, felületesen lélegzel. Az esti focinál a labdába rúgás közben nem kapsz levegőt. Nyilvánvaló, hogy te és sokan mások teljesen elfelejtettétek a világ legtermészetesebb dolgát: a megfelelő légzést.

Milyen légzéstechnikák vannak?

Általában két légzéstechnika áll az emberek rendelkezésére, amelyeket általában a mindennapi életben és a sportban is kombinálnak. Amikor a hasaddal lélegzel, a rekeszizom, amely a tüdő alatt helyezkedik el, összehúzódik. Ennek hatására a has kidudorodik, és a levegő a tüdőbe áramlik. Amikor a mellkassal lélegzel, a bordaközi izmok végzik a munka nagy részét.

Milyen előnyökkel jár a jobb légzéstechnika?

A helyes légzéstechnika azonban nem csak a sportban fontos. A helyes be- és kilégzés különösen hasznos lehet orvosi szempontból. Az orvosok évek óta sikeresen kezelik a Tourette-kórt, a dadogást vagy az időskori inkontinenciát a légzés edzésével. Azonban az egészséges emberek is profitálnak ebből. A tudatos légzés többek között javítja a koncentrációs képességet és a vér oxigéntelítettségét. Egy thaiföldi tanulmány szerint még a gondolkodásunkat is megváltoztatja. Az ok: a mély légzés ellazító agyhullámokat okoz, és így jó közérzetet teremt az elmében. Jó ötlet tehát, ha tényleg ráhangolódsz a légzésedre, és nem csak edzés közben teszed ezt.

Orron vagy szájon át történő légzés: melyik az egészségesebb?

Az orron keresztül történő légzés egészségesebb. Az orr belső falát ragacsos nyálkahártya béleli, amely csapdába ejti az idegen részecskéket és baktériumokat. A hideg levegő az orrban testhőmérsékletűre melegszik. A mindennapi életben a legjobb, ha az állott levegőt szájon át lélegezzük ki. Edzés közben teljesen átállhatsz a szájlégzésre, mivel a szervezet több levegőt kap megerőltető tevékenység közben. Ráadásul az ellenállás is kisebb, így a légzőizmok energiát takarítanak meg.

Mi az a rekeszizom?

Ez a lemez alakú izom a legnagyobb az emberi testben. Amikor lélegzünk, felemeli és leereszti a tüdőt, amelynek nincsenek izmai. A rekeszizom felelős a hasprésért is. Erre különösen akkor van szükségünk, amikor a nagydolgunkat végezzük.

Hogyan kell lélegezni súlyzós edzés közben?

Mindenképpen kerülni kell a préslégzést, azaz a túl rövid ideig tartó sekély légzéseket. Ez feleslegesen foszt meg az energiától az edzés során. Íme, hogyan kell helyesen csinálni:

Súlyemelés előtt vegyél mély levegőt, és töltsd meg a hasad levegővel, hogy a törzsed megnyúljon. A maximális feszültség érdekében vegyél több levegőt ezután emelheted fel a súlyokat.

A nehéz súlyok emelése előtt feszítsd meg a törzsed és a fenekedet. Ezzel nemcsak a bélmozgások csökkenését éred el, hanem az edzés során stabilizálod a törzsed is.

Feszítsd meg a törzsedet! Ezután csinálj egy robbanásszerű ismétlést, és hagyd, hogy a levegő egy része kiáramoljon a testedből. Tartsd meg a feszültséget. Amikor a feszültséget feloldod, ismét belélegezhetsz. Kezdd újra a következő ismétléssel.

Hogyan lélegezzek két sorozat között?

Rendszeresen elsötétül az arcod a sorozatok szüneteiben? Vess véget ennek! Optimalizáld a légzéstechnikádat, és szabadulj meg az elhasznált levegőtől.

Amikor kifulladsz az utolsó sorozattól, ösztönösen be akarsz lélegezni. Ahhoz azonban, hogy megszabadulj az elhasznált levegőtől, minden egyes lélegzetvételnél 3 másodpercig hangosan ki kell lélegezned.

Amikor a tüdőd kiürült, lélegezz mélyen a hasadba 2 másodpercig, tartsd egy pillanatig a feszültséget, majd lélegezz ki 3 másodpercig. Ezután szabadon és normálisan lélegezhetsz tovább.

A szünetekben a légzőizmaidat is eddzd: lélegezz finoman be a szádon keresztül 2 másodpercig. Ezután feszítsd meg az egész tested, és erőteljesen lélegezz ki 3 másodpercig.

Így regenerálódhatsz gyorsabban a légzéstechnikák segítségével

Használd a kontrollált hiperventilláció technikáját, hogy egy megerőltető edzés után pillanatok alatt regenerálódj és jobban aludj.

Feküdj a hátadra, egyik kezed a hasadra, a másikat a mellkasodra tedd. Lélegezz be kétszer 1 másodpercig  szájon keresztül, majd lélegezz ki ½ másodpercig. Ezután lélegezz be 5-ször, lélegezz ki 5-ször, először a mellkasba, majd a hasba.

Fekvés közben feszítsd meg a hasizmokat, lélegezz erőteljesen ki, és maradj a légzés ritmusában a feszültség alatt 2 percig. Gondolj úgy rá, mint egy edzésre, ezért egy kis szédülés normális.

Feküdj hanyatt a földre, karok a test oldalán, tenyérrel felfelé. Lélegezz az orrodon keresztül a hasadba az alább leírt ritmusban. Csináld ezt addig, amíg el nem alszol.

Az edzés közbeni helyes légzés fontos, illetve döntő fontosságú a siker és az edzés utáni regenerálódás szempontjából. Ha fokozatosan javítod a légzéstechnikádat, a szervezeted elegendő oxigénhez jut: ennek eredményeképpen tovább bírod, és valóban mindent beleadhatsz.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.