Az ideális testsúly kérdésére nem olyan könnyű válaszolni. Éppen ezért nézzük meg közelebbről, hogy mit is jelent ez valójában, hogyan számolhatod ki az ideális súlyodat, és mennyire szigorúan kell értelmezned ezeket az értékeket.

Mi az ideális testsúly?

Az ideális testsúly szó hallatán általában kérdések merülnek fel bennünk, amikor a mérlegre és a tükörbe nézünk. Természetesen a saját testünkről alkotott elképzeléseinket néha külső tényezők is befolyásolják, ráadásul egyénenként meglehetősen változó. Éppen ezért nem is olyan könnyű arra a bizonyos “tökéletes” testsúlyra törekedni anélkül, hogy tudnánk, mi is az, és hogyan áll össze.

Valójában nincs általános érvényű irányelv az ideális testsúlyra vonatkozóan. Fontos, hogy ne nézzünk jobbra-balra, hanem hallgassunk magunkra. Hogyan érzed magad szépnek, fittnek és egészségesnek? Ha ennek tudatába kerülsz, akkor biztosan nem lesz messze az út az ideális testsúlyodhoz és a saját magad meghatározásához.

Ennek eléréséhez a tudomány fontos támogatást nyújt. Különböző módszerek segítségével megtalálhatod a számodra ideális testsúlyt. Az ilyen iránymutatások különösen informatívak, ha összehasonlítod őket a súlyoddal.

Jó ötlet kipróbálni egy-két formulát, hogy jobban megismerd a tested, és támpontokat kapj az egészségedről. Ha a testsúlyod egy bizonyos tartományon kívül esik, az kockázati tényezőkre utalhat, amelyek viszont panaszokhoz vagy akár betegségekhez is vezethetnek.

A normál testsúly a BMI alapján

Az ideális testsúly keresése során előbb-utóbb találkozni fogsz a BMI-vel, amely némi megvilágítást helyez a témára. A testtömegindex a legismertebb referenciaérték, és még a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is ajánlja, hogy segítsen felmérni a saját állapotodat. Ez a testsúlyod és a magasságod hányadosa. Az így kapott érték megmutatja, hogy alultáplált, túlsúlyos, nagyon túlsúlyos vagy normál súlyú, azaz ideális testsúlyú vagy.

Mivel a BMI nem tesz különbséget az izom- és a zsírtömeg között, pontatlan, és a nagyon fitt embereket is a túlsúlyos kategóriába sorolhatja. Ugyan tájékoztató jellegű, de nagyából megmutatja, hogy mennyire állsz közel egy egészséges állapothoz.

Az ideális testsúly kiszámítása a Creff-képlettel

A Creff-formulával az egész dolog konkrétabbá és pontosabbá válik, mivel az életkor és a személyes testalkat is beleszámít az ideális testsúly kiszámításába. Itt három testtípust különböztetünk meg, nevezetesen a “vékony”, a “normál” és az “erős, nehéz csontozatú” testalkatot. A három testtípusra való felosztás azonban nagyon önkényes; elvégre sok ember valahol a kettő között mozog.

És így számítsd ki az ideális súlyodat a Creff képlettel:

A “normál testalkatú” kategóriára vonatkozó képletet vegyük alapul:

[(magasság centiméterben – 100) + (életkor / 10)] x 0,9

Az eredmény az ideális testsúly kilogrammban kifejezve.

Ha az “erős” kategóriába sorolod magad, szorozd meg a végeredményt 1,1-gyel.

Ha a “vékony” kategóriába sorolod magad, szorozd meg a végeredményt 0,9-cel.

Íme egy példa, amely megmutatja, hogy egy 28 éves és 172 centiméter magas személy ideális testsúlya hogyan függ a testalkattól:

Normál testalkat:

[(172 – 100) + (28 / 10)] x 0,9 = 67,32

Az ideális testsúly 67 kiló körül van

Erős testalkat:

[(172 – 100) + (28 / 10)] x 0,9 x 1,1 = 74,052

Az ideális testsúly körülbelül 74 kiló

Vékony testalkat:

[(172 – 100) + (28 / 10)] x 0,9 x 0,9 = 60,588

Az ideális testsúly 60,5 kiló körül van.

Mit mond a WHtR az ideális testsúlyról?

Inkább biztosra mennél? Akkor a derék-magasság arány (WHtR) segíthet megtalálni az ideális testsúlyt. Nem ad iránymutatást a testsúlyodra vonatkozóan, de a BMI-vel ellentétben konkrétabb információt szolgáltat az egészségi állapotodról, ami fontos szerepet játszik az ideális testsúlyodhoz vezető úton.

Arról van szó, hogy a derekadat és a magasságodat egymáshoz viszonyítod, és így közelebbről megnézed a zsíreloszlást. A túlzott hasi zsír egészségügyi kockázatot jelenthet. Míg a test más részein a zsír egyszerűen a bőr alatt helyezkedik el (bőr alatti zsír), a hasi zsírlerakódások az izmok alatt és így a szervek körül is felhalmozódhatnak (zsigeri zsír). Pontosan ez a szervi zsír az, ami különösen veszélyes. A túlsúllyal együtt növelheti a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. És itt jön a képbe a derék-testméret arány, amelyből következtetéseket lehet levonni a hasi zsírszázalékra és az egészségi állapotra vonatkozóan.

Így számolhatod ki a WHtR értékedet:

Reggel éhgyomorra mérd meg a képlet szerinti értékedet.

Állva helyezd a mérőszalagot a köldököd magasságába, hogy megmérd a derékkörfogatodat. Lélegezzen ki normálisan

A WHtR kiszámításához használd a következő képletet:

Derékkörfogat centiméterben / magasság centiméterben.

40 éves korig, ha az eredmény legfeljebb 0,5, akkor az normális súlynak számít.

Ha az eredmény meghaladja ezt az értéket, akkor túlsúlyos.

5 tipp a ideális testsúly eléréséhez

A módszerek és a megérzéseid azt súgják, hogy még mindig messze vagy a személyes ideális súlyodtól? Ne aggódj! Az első lépés az álomsúlyod felé az, ha meghozod a döntést, hogy változtatsz valamin, és teszel valamit az egészségedért és a fittségedért.

Az ehhez a célhoz vezető út nem olyan nehéz, mint ahogyan azt elképzeled. Még nem vagy biztos benne? Íme tippek és inspirációk, amelyek segítenek a testsúlycsökkentésben:

Vedd le a nyomást magadról, felejtsd el a diétákat, amelyek amúgy is elveszik a kedved az ideális testsúly elérésétől. Ha előre demotivált vagy, megakadályozod, hogy elméd és tested átprogramozza magát a fejlődésre. Ehelyett legyél nyitott arra, hogy kidobd az ablakon a jelenlegi szokásaidat, és hosszú távon egészséges életmódra válts.

Könnyebb mondani, mint megtenni? Nézz egészséges recepteket, így láthatod, hogy nem túl bonyolult dolog az egészséges táplálkozás. Ha egyszer elkezded élvezni a különböző ételek kipróbálását, sokkal szórakoztatóbb lesz az étrendváltás.

Ha fogyni akarsz, és el akarod érni az ideális súlyodat, mérsékelt kalóriadeficitre van szükséged. A sóvárgás elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy minden fontos makro- és mikrotápanyagot bevigyél. Előfordul, hogy megkívánsz valami rágcsálnivalót? Igyál előbb egy pohár vizet, és nyúlj az egészségesebb rágcsálnivalókhoz. Kipróbáltad már fehérjeszeleteket vagy fehérjés sütiket?

Kombináld a kardió és az erőnléti edzést. Az előbbi segít sok kalóriát elégetni és fogyni, míg a súlyzós edzés feszesíti és formálja a tested. Az erőnléti edzés egyébként lehetővé teszi, hogy többet egyél, és mégis fogyj.

Ne ragaszkodjon túlságosan a számokhoz. A mérleg nézegetése motivációként szolgálhat. De a súly önmagában semmit sem mond el a testösszetételéről. Célod eléréséhez mérheted a súlyodat is, vagy dokumentálhatod a fejlődésedet fotókkal.

Konklúzió

Gyakorlatilag nem létezik ideális testsúly, csak irányadó értékek a tájékozódáshoz.

Az ideális testsúly meghatározása ezért nagyon egyénreszabott.

Hallgass magadra, és találd ki, hogyan érzed magad a legjobban.

A BMI, a Creff-képlet és a WHtR segít az ideális testsúly meghatározásában.

Az ideális testsúlya és az egészség összefügg.

Ne hagyd magad elbizonytalanítani az ingadozások miatt! A menstruációs ciklusa és a stressz is átmenetileg befolyásolhatja a súlyod.

A mérleg nem az egyetlen módja a fogyás sikerének mérésére.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.