Ne feledd, a fejlődés és a stagnálás közötti különbség az apró részletekben rejlik.

A hibázás az élet része – így tanulhatsz és fejlődhetsz. Ha azonban újra és újra ugyanazt a hibát követed el, azt ideje észre venned, és előtérbe helyezned, hogy javíts rajta, bármi is legyen a stagnálásod oka. Jobb vagy ennél, és ha többet tudsz magadról, jobb dolgok kezdenek történni – különösen, ha a következő gyakori edzési hibák kijavításáról van szó.

Lehet, hogy a fejlődésedet néhány olyan szarvashiba nehezíti, amiről talán nem is tudod, hogy elköveted.

A fejlődés hiánya gyakran a frusztráció növekedését eredményezi, és nem akarod, hogy ez az edzési pszichédet is megzavarja. Ahelyett, hogy – ismét – finomítgatnád az edzéstervedet, nézd meg, mi lehet a következő négy hiba, aminek semmi köze a technikához, és esetleg hátráltat téged.

A hibákat elkövetni nem is olyan rossz, mivel hatékony módja lehet a tanulásnak, még akkor is, ha esetleg fáj. Mert ugye nem fogod újra megtenni? Míg a hibák elkövetése a tanulási folyamat része, az edzés hibáinak javítása nem csak a biztonságodat növeli, de segít megelőzni a sérüléseket, így még hatékonyabban lehetsz.

Olvass tovább és ismerd meg ezt a négy hibát, amit ha elkerülsz biztos pályára helyezheted a fejlődésed.

Ne tesztelgesd az erőszinted, inkább építsd fel

Te hányszor láttál már az edzőteremben, olyan embereket akik a végletekig emelték a súlyokat? Az edzés közben tedd inkább félre az egódat, nem azért mert a kemény edzés rossz, hanem, mert nem kell az összesnek erről szólnia. A fejlődés titka a megfelelő ismétlésszám, a sorozatok száma és az intenzitás növelése, természetesen mindezt helyes technikával kivitelezve. A számok hajszolása dicséretes lehet, de ha ezt a regenerálódási képességed rovására teszed, biztosan számíthatsz a sérülésekre és a túledzés következményeire.

MIT TEGYÉL HELYETTE

Kicsit tágítsd ki az elképzeléseidet a fejlődés szóról. Sok ember hajlamos arra, hogy az egy ismétléses maximumra koncentráljon, amit gyakran tesztelnek is, és ha ez nem növekszik, egyből új edzéstervet választanak. Az ismétlések számát érdemes valahol 5-10 között megválasztanod, és beszúrnod néhány bemelegítő sorozatot az aznapi maximumod mellett. Legyen változatos minden edzésnapod, válassz néha nagyobb súlyokat kevesebb (5-7) ismétlésszámmal, másik napokon növeld meg (8-10). A biztos fejlődés érdekében érdemes néha meglepned az izomzatodat.

Edzésterv változtatgatás

A szomszéd fűje mindig zöldebb, különösen akkor, ha nem haladsz előre. Nagy a kísértés, hogy kipróbálj valami újat, amikor úgy érzed, hogy megrekedtél, és az a program az Instagramon csodálatosnak tűnik. Persze, ez az emberi természet része, de ne dőlj be az Instagram fotóknak.

Néha van egy csomó más tényező amiért a jelenlegi edzésterved nem működik, például a regenerációs idő, az étrended, vagy maga edzésterv lehetséges, hogy nem megfelelő számodra. Ráadásul időbe telik, amíg a fejlődés láthatóvá válik. Ha túl korán hagyod abba, akkor soha nem láthatod meg a végeredményt. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem válthatsz innentől sosem másik edzéstervre.

Változásra akkor van szükség, ha stagnálsz, az edzés unalmassá vált, vagy ha tényleg megrekedtél. Azonban a folyamatos edzéstervről edzéstervre ugrálás nem ad esélyt arra, hogy alkalmazkodj az aktuálishoz. Igen, ez egy nagyon szűk határon mozog.

MIT TEGYÉL HELYETTE

Először csináld végig az edzéstervet, és csak utána nézd meg, hogy bevált-e vagy sem. Mérd fel hat hét után, hogy változott-e a testösszetételed, nőtt-e az erőd, vagy vesztettél-e centiket. Ha tényleg nem láttál változást és megfelelő regenerációd, akkor nyugodtan próbálj ki egy új programot.

Két szék közül a pad alá estél

Az edzésterv variálás és az egyszerre több cél kergetése általában kéz a kézben jár. Például az egyik pillanatban az erőszint fejlesztő edzésterved alatt zsírt szeretnél égetni, mert éppen észrevetted, hogy lett rajta egy zsírpárna. A zsírégető fázis alatt erőt akarsz, mert az csökkent. Nem akarhatod mindkettőt egyszerre, különben a senki földjén ragadsz.

Egyszerre több cél hajszolása is megvalósítható, de ez több időt, erőfeszítést és türelmet igényel. Könnyebb és gyorsabb, ha csak egy célra összpontosítasz. Érd el az egyiket, majd összpontosíts minden erőddel a következőre, és érd el azt is.

MIT TEGYÉL HELYETTE

Ahelyett, hogy egyszerre több célt hajszolnál, bontsd az edzéstervedet olyan szakaszokra, amelyekben hat-tizenkét héten keresztül egy célra, például az erőd fejlesztésére koncentrál. Amikor elérted, tarts egy pihenő hetet. Ha már úgy érzed készen állsz, térj át a zsírégetésre. Az edzésterv fázisokra bontása változatosságot biztosít, megakadályozza, hogy ráunj és megsérülj.

Nem helyezed előtérbe az erőszintedet

A nagy intenzitású kardió és a nagyobb ismétlések végrehajtása nagyszerű ahhoz, hogy érezd, égnek az izmaid, javul a kondíciód, de nem fognak erősebbé tenni. Valójában nem számít, hogy mik a céljaid, az alapvető gyakorlatoktól erősödsz, tehát ha hamarabb szeretnéd elérni a célod, akkor ezt kell előtérbe helyezned.

Miért?

Ha erősebb leszel az alapvető gyakorlatokban, az azt jelenti, hogy több üzemanyag lesz a tartályban, és nagyobb fizikai kapacitással tudsz többet tenni. Egy autó messzebbre jut fél tank benzinnel, mint teli tankkal? Természetesen nem. Ezt teszi veled az erőszint fejlesztése: Több benzin lesz a tankban.

MIT TEGYÉL HELYETTE

Csináld az alapvető gyakorlatokat, mint például a fekvenyomás, guggolás, felhúzás, tolódzkodás, húzodzkodás, nyakból nyomás. Természetesen mindegyik kivitelezéséhez találhatsz egy gépet, amin valószínűleg szabályosabban tudod ezeket a gyakorlatokat végrehajtani, ha még kezdő vagy. A fontos az, hogy szabályosan hajtsd végre az ismétléseket, okosan növeld a súlyok mennyiségét, vagy maxold ki a jelenlegi súlyt. Ha ezt 4-6 hétig csinálod, garantált a jó irány.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.