Gyakran kérdezitek, hogy mennyi ideig kellene tartania egy edzésnek. Persze mindannyian szeretnénk azt hallani, hogy 5 perc intenzív izzadás elég a hosszú élethez és a jó alakhoz, szívesen meg is adnánk nektek ezt az örömöt, de sajnos ez az állítás minden, csak nem igaz.

Az igazság az, hogy erre a kérdésre nincs általános válasz. Az edzés hossza nagyban függ az étrendtől és az alvástól. Ha egészségtelenül táplálkozol és nem alszol eleget, nem lesz elég energiád a rendszeres edzéshez.

Az edzőteremben töltött időt befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik az edzés minősége, a fizikai képességeid, a használt eszközök és gépek, valamint a fitnesz és egészségügyi céljaid.

Ez azt jelenti, hogy az edzés megfelelő hossza mindenki számára egyéni. A következő tippek segítenek majd megtalálni a számodra megfelelő választ, attól függően, hogy izmot akarsz-e építeni vagy zsírt égetni.

Mennyi ideig tartson az edzőtermi edzés, hogy javuljon az általános fittséged?

Legalább heti 150 perc mérsékelt aerobic-tevékenység javasolt, valamint két olyan erőfejlesztő gyakorlat, amely a főbb izomcsoportokat megdolgoztatja.

Hogy válaszoljunk a kérdésre, ezt az ajánlást heti hat félórás edzésre oszthatnánk, egy nap pihenővel. Például három erőnléti edzés és három kardió edzés lenne ideális.

Természetesen ez a program idő szempontjából nem mindenki számára megfelelő. Az ajánlott 150 percet azonban más módon is beoszthatod ha kevesebb időd van, rövidebb, de intenzívebb tevékenységekre is összpontosíthatsz: A sprint, az aerobic, a torna és a ugrókötelezés gyorsabban és jobban fokozzák a légzést és a pulzusszámot, mint más tevékenységek.

Ökölszabályként elmondható, hogy egy perc intenzív testmozgás ugyanolyan hatású, mint két perc mérsékelt aktivitás. Tehát felére csökkentheted az edzés idejét, ha kétszer olyan keményen edzel.

Mennyi ideig tartson az edzőtermi edzés, ha fogyni szeretnél?

A fogyáshoz intenzív edzésre van szükség – heti három-ötször 30-45 perc intenzív mozgás jobb, mint a hosszabb, kevésbé intenzív edzések. Ügyelj arra, hogy az edzés elején 10 percet melegíts, és az edzés végén hagyj további 10 percet a levezetésre és a nyújtásra.

Az edzés minősége alapvető fontosságú a fogyás szempontjából. Az olyan funkcionális mozgások, mint a guggolás, a kitörés, a felhúzás, az evezés és más core-gyakorlatok ideálisak a zsírraktárak csökkentésére, és kalóriát égetnek még azután is, hogy elmentél a teremből.

Mennyi ideig tartson az edzőtermi edzés az izomépítéshez?

Ha izomépítésről van szó, a kevesebb több. Az izomsejtek növekedésének serkentéséhez és az erő növeléséhez rövid, intenzív edzések ajánlottak. A súlyzós edzés a bemelegítéssel együtt nem tarthat tovább egy óránál.

Fontos, hogy a súlyzós edzések között pihenőnapot tarts, hogy az izmoknak legyen idejük regenerálódni és növekedni. A pihenőnapokra azért is szükség van, hogy elkerüljük az ízületek túlterhelését vagy az inak túlnyújtását. Hacsak nem vagy tapasztalt súlyemelő, legfeljebb két egymást követő napon végezz súlyzós edzést.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.