Van aki 3-4 órát tölt az edzőteremben, van aki bemelegítéssel, levezetéssel, mindennel együtt maximum  1,5 óra alatt letudja az egészet. Mi a fontosabb: a mennyiség vagy az intenzitás? Mennyi az optimális edzés idő? Mitől gazdaságos egy edzés? Ezek azok a kérdések, amikre nem lehet olyan választ adni, ami mindenkinek megfelelne.

Függ, hogy milyen heti beosztásunk van és hányszor edzünk hetente!

Nyilvánvaló, hogy ha valaki heti hatszor edz, az napi szinten gyorsabban el tudja végezni az edzésmunkát, mert a heti felosztása jobban el van aprózva. Igy egy-egy nap kevesebb idő is elegendő lesz. Ha hetente edzünk meg egy izomcsoportot és heti hatszor eddzünk, akkor naponta egy izomcsoportot kell csak edzeni, szemben azzal, hogyha csak heti hármat edzünk, mert akkor két-három izomcsoportot is bele kell zsúfolni egy edzésbe ami már eleve több időt vesz igénybe.

Hogy melyik a jó megoldás az egyrészt attól függ, mit tudunk a napi teendőink között bevállalni. Ha valaki olyan elfoglalt, hogy semmiképpen nem tud heti háromnál többet a terembe menni, akkor ne tervezzen rövid edzésekkel.

Függ, hogy mennyi időt tudunk rá szakítani!

Ha feszes a napi beosztásod, muszáj rövid, intenzív edzéseket tervezned. A teremben töltött idő sajnos nem csak nettó edzésből áll, hanem öltözésből, közlekedésből, turmix fogyasztásból és társadalmi élet élésből is. Akinek nincs ideje, az tanuljon meg gyorsan, intenzíven edzeni és ne beszélgetéssel töltse az időt.

Az edzés hossza nem csak az elvégzett gyakorlatok és sorozatok számának függvénye, hanem jelentős a szocializáció kérdése is, azaz a beszélgetés és a tökölés.

Soha ne sok sorozatra és sok gyakorlatra tervezz, hanem éppen ellenkezőleg: alapos bemelegítés után minél gyorsabban próbáld meg elérni az izmok kifáradását. Ennek módja a helyes edzéstechnika és a megfelelő számú ismétlés, nem a huszonhét féle gyakorlat. Egyébként ezzel is időt spórolhatunk.

Függ, hogy mennyire intenzív az edzésünk!

Az edzésintenzitás egyszerű mércéje, hogy milyen hamar készülnek ki az izmaink, válnak használhatatlanná a fájdalomtól és mennyi idő alatt fáradunk el. Az edzés célja, hogy ne legyünk képesek további edzésre.

Aki 100 gyakorlatot akar egy izomra csinálni, az az előző 99-et nem végezte kellő intenzitással. Az edzésnek nem kell hosszúnak lennie. Nem kell sok gyakorlatot tartalmaznia. Ha egy izomcsoportra több gyakorlatot végzel, már az elsőnél ki kell fáradnia. Eleve nem csinálunk többféle ugyanolyan hatású gyakorlatot, mert semmi értelme, hiszen már az elsőnél el kellett volna érnünk a teljes kifáradást.

Téveszme, hogy órákat kell, vagy egyáltalán lehet edzeni. Egy óra intenzív terheléstől szinte mindenki úgy kifárad, hogy már nem tud teljesíteni. Nyilván ez nem egy óra csigarángatást és szövegelést jelent. Persze nem baj, ha lazára veszed: keményen edzel, de sokat pihensz és jól elvagy a haverokkal. Ezzel semmi gond nincs, így könnyebb az edzőtermi élet hosszútávon. De akkor rá kell szánni az időt. Ráadásul példaként 10 sorozat guggolást senki nem csinál meg fél óra alatt. A gyakorlatban egy átlagembernek nem nagyon van szüksége egy óránál hosszabb edzésre. Aki komolyan tudja venni, simán le tud zavarni egy edzést egy óra alatt mindennel együtt, tehát bruttó, ajtónyitás és kifelé ajtócsukás közötti időbe. A több órás edzésnek már, ha az edzés egy idő után visszacsap. Túledzettségi érzés, kedvtelenség, fáradtság, levertség jelentkezhet. A kevesebb a legtöbb esetben többet jelent.

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.