Sok nő szenved a menstruáció ideje alatt például hasi fájdalmaktól, hátfájástól, fejfájástól, fáradtságtól és rossz hangulattól. Már iskoláskorban sokan kihagyják a testnevelésórát ez idő alatt. De valóban jó megoldás ez? Segíthet a sport a menstruáció idején?

MI TÖRTÉNIK PONTOSAN A SZERVEZETÜNKBEN A MENSTRUÁCIÓ ALATT?

A női ciklus körülbelül 25-35 napig tart. A ciklus korai szakaszában a méhnyálkahártya az ösztrogén hatására apránként épül fel. Ez idő alatt a vér ösztrogénszintje emelkedik.

A ciklus vége felé a progeszteron hormon előkészíti a megtermékenyített petesejt esetleges beágyazódását. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a menstruáció megindul, és a ciklus újra kezdődik.

ÉRDEMES-E SPORTÓLNI A MENSTRUÁCIÓ ALATT?

Elvileg lehet sportolni a menstruáció ideje alatt. Fontos azonban, hogy mindig hallgass a testedre. Ha erős fájdalmaid vannak, és egyáltalán nem érzed jól magad, ne erőltesd a testmozgást, azonban, ha kevésbé vagy érintett, akkor nincs ok arra, hogy ne sportolj menstruáció alatt.

MELY SPORTÁGAK A LEGALKALMASABBAK?

Ha a menstruáció alatt sem szeretnél lemondani a sportolásról, akkor a legjobbak azok a sportok, amelyek a medencefenék edzését szolgálják. Ezek közé tartozik például a jóga és a pilates. Ha a medencefenék erősödik a testmozgás révén, a menstruációs fájdalom és az erős vérzés csökkenthető. Ez normalizálja a menstruációs ciklust is.

JÓGAGYAKORLATOK A MEDENCEFENÉK EDZÉSÉHEZ

A menstruáció alatt tartózkodj a túlságosan ambiciózus sportrekordoktól, és a fájdalom mértékétől függően összpontosíts a gyengédebb gyakorlatokra, amelyek szükség esetén ellazítanak és enyhítik a fájdalmat. A következő jógagyakorlatok nagyon hasznosak lehetnek.

1. A kobra

Ez a gyakorlat segít a női nemi szervek betegségei ellen és enyhíti a menstruációs fájdalmat. Emellett növeli az önbizalmat és enyhíti a szorongást. Ehhez a gyakorlathoz feküdj hasra, és támaszkodj a kezedre és a könyöködre. A karok és a könyök közel van a testhez. A kezeket nyomd a padlóra, és emeld felfelé a tested úgy, hogy a karok nyújtva legyenek. Próbáld meg a combodat és a térdeidet is felemelni a padlóról. Ha ez túl nagy nyomást gyakorol a hát alsó részére, tartsd a térdeidet a padlón.

A tekinteted egyenesen előre irányuljon. Lazítsd el a nyakad, és engedd le a vállaidat. Tartsd a pozíciót 5 lélegzetig. Ezután feküdj vissza a hasadra, vegyél egy nagy levegőt, és ismételd meg a pozíciót 3-5-ször.

2. A lefelé néző kutya

Ez a gyakorlat újra energiával tölt fel, megnyugtatja az elmét, és enyhíti a fejfájást és a menstruációs görcsöket is. Először négykézlábas pozícióba helyezkedjünk el. Tedd a kezeidet a vállaid alá, a térdeid pedig csípőszélesre.

Ezután emeld fel a térdedet a padlóról, és told a feneked és az ülőcsontjaidat a plafon felé. Alakíts ki háromszöget a kezeid, a farizmaid és a lábaid között. A lábaidat kinyújthatod, vagy a térdeidet enyhén behajlítva tarthatod. Tartsd a pozíciót öt-nyolc mély lélegzetig.

A lefelé néző kutyát a kobrával is kombinálhatod.

3. A forgóülés

Ez a gyakorlat az egyensúly erősítésére, az idegek megnyugtatására és a stressz oldására is alkalmas. A gyakorlat pozitív mellékhatása, hogy automatikusan masszírozza a petefészkeket és a hasi szerveket. Ezen gyakorlat elvégzéséhez ülj le térdelő pózba, amit hívhatunk sarok ülésnek.

Most csússz a bal sarkad mellé, és ülj fenékkel a padlóra. Ezután helyezd a jobb lábad a bal térded mellé. A jobb kezed helyezd a padlóra a hátad mögé. Nézz hátra a jobb vállad fölött. Mélyen lélegezz be és lélegezz ki 5-8-szor. Ezután cseréld meg a pozíciót a másik oldalra.

MELYIK CIKLUSFÁZISBAN VAN A LEGTÖBB ERŐD?

A legjobb, ha a közvetlenül a menstruáció utáni fázisban tűzöl ki magad elé célokat, mert ebben a fázisban sok erőnk és energiánk van.

FIGYELJ ODA A VAS BEVITELRE

Ha sokat sportolsz a menstruációd alatt, a vérveszteség miatt különösen figyelned kell a vasháztartásodra. Sportolás közben ugyanis az izzadással további vasat veszítünk, és a kettős terhelés miatt gyorsan alacsony lesz a vasellátásunk.

A szervezetünk ugyanis nem képes saját maga előállítani a vasat. Ezért különösen fontos a menstruáció alatti sportolás során, hogy a vas beviteledet magad szabályozzad a táplálkozásoddal. Az olyan élelmiszerek, mint a hüvelyesek, a húsok vagy a zöld leveles zöldségek biztosítják szervezetünk számára a vasat.

MEGFELELŐ VÉDELEM A MENSTRUÁCIÓ ALATTI SPORT SORÁN

Menstruációd alatt nemcsak a mindennapokban, hanem sportolás közben is védve szeretnéd érezni magad. A tamponok, betétek és hasonlók általában megfelelő védelmet nyújtanak a menstruáció alatti sportolás során.

Ha különösen erős a menstruációd, és nem szeretnél tampont és menstruációs kelyhet használni sportolás közben, akkor speciális menstruációs alsóneműt is használhatsz. Ezek mosható és újra felhasználható alsóneműk, beépített egészségügyi betéttel. A menstruációs alsóneműket különösen azok a nők kedvelik, akik általában inkább egészségügyi betétet használnak, mivel megbízható védelmet biztosítanak sportolás közben is.

A SPORT A MENSTRUÁCIÓ KÖZBEN NEM PROBLÉMA, DE A TESTÜNKRE HALLGATNUNK KELL

A sportolás a menstruáció alatt is lehetséges. Attól függően, hogy hogyan érzed magad, a teljesítményed kissé csökkenhet. Nem szabad azonban hagynod, hogy ez elbizonytalanítson. Ha hallgatsz a testedre, hamarosan rájössz, hogy mit várhatsz el a sporttól a menstruáció alatt, és mit nem. Nem szabad túlterhelni a szervezeted ebben a fázisban.

Ha úgy érzed, hogy ez túl sok a szervezetednek, akkor hagyd abba az edzést, és próbáld meg másnap újra. Különösen a gyengéd jógagyakorlatok segíthetnek enyhíteni a menstruáció alatti fájdalmakat és kellemetlenségeket. Találd ki, hogy mi esik neked a legjobban. Arra is ügyelj, hogy jól étkezz és elegendő vasat kapjon a szervezeted a menstruáció alatt. Ha nem vagy biztos abban, hogy mely gyakorlatokat végezheted el gond nélkül a menstruáció alatt, és melyeket érdemes inkább mellőznöd egy ideig, kérlek, konzultálj egy edzővel vagy az orvosoddal.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.