Mindenhol méregtelenítő kúrákról olvashatunk, és arról, hogy állítólag jobbá teszik az életet, szebbé a bőrt, karcsúbbá a testet, és mindenben egészségesebbek leszünk. Különösen Hollywoodban van nagy felhajtás a méregtelenítéssel kapcsolatban. De vajon tényleg igaz amit ígérnek?

Mit jelent a méregtelenítés, és milyen előnyöket ígérnek?

A méregtelenítés divatszó mögött nem más áll, mint amit egy évtizeddel ezelőtt tisztítókúraként árultak. Azt feltételezték, hogy a “túlsavasító” élelmiszerek, mint a hús, a tej, a sajt, a fehér liszt, az édességek, a fekete és zöld tea, valamint az élénkítőszerek, mint a kávé és az alkohol fogyasztása úgynevezett salakanyagok felhalmozódását okozza a szervezetben. Úgy gondolják, hogy a napi táplálkozás során méreganyagok maradnak hátra, amelyek idővel károsítják a szervezetet. Ezek a salakanyagok állítólag többek között a szervezet túlsavasodásához vezetnek. A méregtelenítő kúra feladata, hogy ezeket a rossz méreganyagokat kiürítsd a szervezetedből, és szabályozd a savegyensúlyt. A méregtelenítő kúra által elérni kívánt további pozitív hatás a fogyás és a bőr megjelenésének javulása, továbbá a fáradtság, az álmatlanság, a lomhaság, a fejfájás és a gyomorproblémák állítólag hatékonyan leküzdhetők.

Hogyan működik a méregtelenítő kúra?

A klasszikus méregtelenítő kúra során az úgynevezett enyhítő napokkal lassan elkezded hozzászoktatni a szervezeted a megszokott ételekről való lemondásról. Csak gyümölcsöt és zöldséget eszel, hogy tehermentesítsd az emésztőrendszered. Sok szénsavmentes vizet, gyümölcsleveket, leveseket vagy speciális tisztító teákat iszol. Az elején gyakran ajánlják az epszomsót is, hogy kitisztítsa a beleket. Ezután egy-két hétig csak könnyű, lúgos ételeket fogyasztasz vagy böjtöt tartasz, hogy a máj, a belek és a vesék megszabaduljanak a méreganyagoktól.

A piacon sokféle program létezik, és számos önjelölt méregtelenítő szakértő hirdeti saját módszereit. A keményvonalas „rajongók” még beöntést vagy csészézést is végeztetnek. A piacon különböző szolgáltatók kínálnak speciális méregtelenítő programokat, a fürdőzésektől és táplálkozási csomagoktól kezdve a hámlasztásokon és kezeléseken át egészen a többnapos gyógyfürdőkig. Amikor a boltban jársz, nézd meg, hogy ma már milyen sok termék hirdeti magát méregtelenítő hatással.

Szépségipar vs. tudomány

Számos tudományos vizsgálat bizonyította már, hogy az ominózus “salakanyagok” a szervezetben nem léteznek. A testnedvek PH-értéke táplálkozással éppúgy nem változtathatók meg, mint ahogy a ránctalanító krémek sem hatolhatnak be a sejtek mélyebb szerkezetébe. Az állítólagos rákmegelőző hatásra sincs tudományos bizonyíték. Ha megkérdezzük a méregtelenítő termékek gyártóit, hogy állítólag milyen méreganyagokat távolítanak el a termékeik akkor hirtelen csend lesz. Mert nem lehet őket megnevezni, elvégre nem is léteznek. Ennek ellenére a méregtelenítés mítosza továbbra is fennáll.

Persze, csábítóan hangzik, amit a reklámok ígérnek. Egy hétig iszod ezt a remek méregtelenítő teát, és érzed a tisztító hatást, életerősebbnek, fittebbnek, szebbnek és egészségesebbnek érzed magad. A következő héten már eheted is a rántott húst sült krumplival, egy kis majonéz társaságában. Manapság a táplálkozásnak már-már vallás jellege van; ha betartod ezt és ezt a szabályt, akkor “tiszta” vagy. Ha elég pénzt költesz drága szuperélelmiszerekre és méregtelenítő kúrákra, megbocsátják a (táplálkozási) bűneidet, így megfogsz felelni a trendeknek is. Üdvözölünk a modern élelmiszer outlet kereskedelemben! Sajnos a legtöbb méregtelenítő kúrával nem igazán az egészségedet támogatod, hanem csak a mögötte álló iparágat.

Hogy tegyél jót a testednek?

Vannak, akik azt mondják, hogy valóban jobban érzik magukat és pozitív hatásokat észlelnek a rendszeres “méregtelenítés” révén. Ez egyrészt az úgynevezett placebo hatásnak tulajdonítható, amely az orvostudományban is bizonyítottan működik. Másrészt az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás természetesen hatással van az egészségre. Egyes méregtelenítési szabályok, mint például az alkoholtól való tartózkodás, egyszerűen általánosságban jót tesz a szervezetnek. A testmozgás és az elegendő alvás szintén hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A drága csodavizek többnyire pénzkidobásra vannak ítélve és általában teljesen hatástalanok. Legrosszabb esetben még árthatnak is. Ehelyett menj inkább sétálni a friss levegőre, lazító masszázsokra vagy sportolj kíméletesen, például menj el jógázni, és gondoskodj arról, hogy a napi folyadékszükségleted vízzel és cukor nélküli teákkal pótold.

Tiszta táplálkozás vs méregtelenítés

A tiszta táplálkozás ugyanolyan népszerű, mint a méregtelenítés, és itt is vigyázni kell, nehogy a hamis reklámígéretek kifosszák a pénztárcádat. Mind a tiszta táplálkozásnak, mind a méregtelenítésnek lehet egészségügyi haszna, mert elkerülöd a rossz minőségű élelmiszereket, például a gyorséttermeket. Míg a méregtelenítő diéta időhöz kötött, addig a tiszta táplálkozás egy alapdiéta, ezért fenntarthatóbb. Egyes rajongók számára még egyfajta filozófiát is jelent, szigorú szabályrendszerrel, amivel ismét a végletekhez érkezünk. Ennek ellenére levezethető belőle néhány alapelv, amelyek az egészséges életmód részét képezik.

Használj helyi és szezonális ételeket

 • Kombinálj komplex szénhidrátforrásokat egészséges fehérjékkel.
 • Igyál elegendő vizet vagy cukor nélküli teát.
 • Főzz saját magadnak ételt ahelyett, hogy gyorséttermi és készételeket fogyasztanád
 • Ne hagyd magad becsapni a light termékekkel.
 • Kerüld az alkoholt, amennyire csak lehetséges.

Mint láthatod, mindig ugyanazok a tippek, nincs rövidebb út, akármennyi pénzt is költesz rá! A túlárazott gyümölcslé-kúrák és az ominózus cégek beetetési formája mindenképpen az őrült diéták listájára tartoznak, és nem a fogyás vagy az egészség megőrzésének étkezési vagy cselekvési tervére!

Még ha nincsenek is salakanyagok a szervezetben, sok mindent tehetsz azért, hogy életerősebbnek és fittebbnek érezd magad. Nem kell olyan extrémnek lennie, mint a koplalás, de egy egészséges és változatos, minél több helyi és friss terméket tartalmazó étrend mindig megéri! Rendszeres testmozgással párosítva ez a kulcsa az egészséges életmódnak, amely sokkal fenntarthatóbb, mintha évente néhány hétig drága csodavizekre hagyatkoznál.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.