Tizenöt sportoló volt szétszórva a teremben. Mindenki Ariel Gideont nézte.

“Szteroidokat fogunk adni nektek” – hazudta.

1972-ben jártunk, és Ariel éppen egy tanulmányt végzett az atlétikai teljesítményről a kutatótársával, William Saville-lel. Ezen a bizonyos napon a két férfi érdekes ajánlatot tett a sportolóknak.

Ariel elmagyarázta, hogy a vizsgálat 11 hétig fog tartani. A sportolók az első 7 hétben súlyokat emelnének, és azok, akik ez alatt az időszak alatt a legtöbbet fejlődtek, az utolsó 4 hétre Dianabol, egy anabolikus szteroiddal jutalmaznák őket.

Amit a sportolók nem tudtak, hogy a kutatók hazudtak nekik. A kezdeti 7 hetes edzésidőszak után a tudósok véletlenszerűen kiválasztottak hat sportolót, mint győzteseket. Azonban annak ellenére, hogy azt mondták nekik, hogy valódi szteroidokat kapnak, a sportolók valójában placebo tablettákat kaptak.

Ami ezután történt, az mindenkit meglepett.

Négy héttel később, amikor a kutatók elvégezték a végső tesztet, a sportolók minden egyes tesztelt gyakorlatban minden eddigi személyes rekordot megdöntöttek. A placebo tabletták előtt az emelők átlagosan 5,8 fontot (2,6 kg) adtak hozzá a guggoláshoz az edzés első 7 hete alatt. Miután elhitték, hogy szteroidokat szednek, átlagosan 41,8 fontot (18,9 kg) adtak hozzá mindössze további 4 hét edzés alatt. Ez 7x-es növekedés közel fele annyi idő alatt.

Ugyanez a jelenet játszódott le szinte minden edzésnél. Az edzés első 7 hete alatt az emelők átlagosan körülbelül 10 fonttal (4,5 kg) növelték a fekvenyomásukat. Miután 4 hétig placebo tablettákat kaptak, amelyekről azt hitték, hogy szteroidok, a sportolók átlagosan 29,3 fontot (13,3 kg) adtak hozzá a fekvenyomásukhoz. A vállból nyomásnál átlagosan 1,6 fonttal (0,7 kg) növelték a kezdeti 7 hetes időszak alatt, de a placebo tablettákat kapott 4 hét alatt átlagosan 16,7 fontot (7,6 kg) adtak hozzá.

A bizonyíték egyértelmű volt. Minden sportoló erősebb lett, egyszerűen azért, mert azt hitték, hogy szteroidokat szednek. Arra számítottak, hogy növekedni fognak, és így is lett.

A placebo hatás

A placebohatás (vagy placeboválasz) akkor jelentkezik, amikor egy hamis kezelés egyszerűen azért javítja egy személy állapotát, mert az illető azt várja, hogy az segíteni fog.

Képzeljünk el például egy hipotetikus fogyókúrás vizsgálatot, amelyben a résztvevőket két csoportra osztják.

Az A csoportnak azt mondják, hogy fogyókúrás tablettát szednek, de valójában placebóként egy cukortablettát kapnak.

A B csoportnak azt mondják, hogy fogyókúrás tablettát szednek és valójában kapnak is egyet.

Ha az A csoport lefogy, akkor azt mondjuk, hogy placebohatást tapasztaltak (egyszerűen azért fogytak, mert azt várták, hogy fogyni fognak). Ha a B csoport ugyanannyit fogy, mint az A csoport, akkor a fogyókúrás tablettát hatástalannak tekintik, mert nem hatott jobban, mint a placebo.

A placebohatás gyakran negatív felhangot kap, mert ha egy új gyógyszer nem hat jobban, mint a placebo, akkor nem működik. Tehát hajlamosak vagyunk a placebohatást olyan dolgokkal társítani, amelyek nem működnek. Ez a gondolkodásmód hasznos lehet az új gyógyszerek tesztelése során, de hajlamos elrejteni egy fontos üzenetet:

A placebohatással elért javulás attól még valódi javulás. Azok nem valódi szteroidok voltak, amelyeket a sportolók kaptak, hanem valódi teljesítmények, amelyeket az edzőteremben értek el. Akár azért emeltek nagyobb súlyokat, mert valóban szteroidokat szedtek, akár azért, mert csak azt hitték, hogy szteroidokat szedtek, mindenképpen nagyobb súlyokat emeltek.

Ha valamiről azt hiszed, hogy működik, akkor valószínűleg működik is. De nem mindig abból az okból, amiből gondoltad.

Ha azt hiszed, hogy működik, akkor működik

Ha azt hisszük, hogy egy adott stratégia működik, akkor megtaláljuk a módját, hogy működjön. A placebohatás – és általánosabban a siker elvárásának ereje – abban rejlik, hogy olyan fókuszált állapotba rántja az elmédet, ahol aktívan keresed az összes okot, amiért sikerrel jársz.

Mindannyiunknak van egy alapértelmezett teljesítményszintje. A napjaink nagy részét azzal töltjük, hogy átlagos sebességgel őrlődünk. De meggyőződésem, hogy több van bennünk – nem csak egy kicsit több, hanem sokkal, de sokkal több.

Képzeld el, milyen eredményeket érhetsz el, ha a tested, az elméd és a szíved egy irányba evezne. Képzeld el, milyen teljesítmény vár benned, ha megtalálod a bátorságot és a meggyőződést, hogy higgy benne.

Hogyan érhetjük el, hogy így érezzük magunkat? Hogyan győzzük meg magunkat, hogy elhiggyük, többre vagyunk képesek?

Őszintén szólva, nem vagyok benne biztos. A pszichológia és a teljesítmény megfelelő egyensúlyba hozása trükkös dolog. A placebo-hatás azonban egy dolgot nagyon világossá tesz: kiaknázatlan potenciál van benned, és ez csak arra vár, hogy előbújjon.

Forrás: James Clear – Stronger by Science

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.