Tudtad, hogy a legtöbb ember, aki valamilyen módon megszabadult feleslegétől, ugyanúgy vissza is szedi azt rövid időn belül?

Az ok amiért legtöbben képtelenek megszabadulni a felesleges kilóktól végérvényesen az, hogy egy olyan diétát követnek, ami 6, 8, 12 vagy esetleg 16 hétig tart és egyáltalán nem alkalmas a hosszútávú fenntarthatóságra, ergo az adott idő elteltével az alany visszatér a régi mindennapokhoz, olykor nagyobb kárt okozva a szervezetnek, mint azt gondolná. A test nem fogja a végletekig tolerálni egy megvonásokkal tarkított étrend követését, így idővel, a “túlélés” érdekében, elkezd harcolni ellene.

A diéta vége felé mindenki felhőtlenül érzi magát, magabiztosabb, jól néz ki… mindezek ellenére miért nem tudja tehát fenntartani a többség hosszútávon?

Mert bár az abszolút jól érzi magát… az élet közbeszól. Gyerekek, elhalasztott bevásárlások, időhiány, fáradtság és levertség…mind mind kezd felhalmozódni és ekkor elkezded magad győzködni, mennyire kitartó és szorgalmas voltál egész idáig, ezért ez az egy gyorskaja, nasi, pohár ital most igazán belefér.

És belefér? igen…de  az egy alkalmat követi a második, majd a harmadik és mielőtt észbe kapsz, teljesen felborítottad az eddigi teljesítményedet és már azon gondolkodsz, hogyan kerültél vissza megint a startvonalra!

Lássuk tehát mi a helyzet!

A sztenderd “diéta” során, mint már korábban mondtam, éhezteted önmagadat. A tested harcolni kezd ellened, egyszóval egy olyan háborút próbálsz megnyerni az anyatermészet és a tested túlélési ösztöne ellen, amelyhez nincsen se tudásod, se eszközöd.

Ilyen kondíciók mellett nyerhetsz? Naná, de ehhez szükséged lesz eszközökre. Olyan eszközökre, amelyeket nem tudsz továbbfejleszteni éhezéssel és túledzéssel, újra és újra… ilymód  nem fogsz tanulni semmi újat, tehát, hogyan várhatnál el más eredményt, mint ezelőtt?

Fejleszd hát ki az eszközöket, hozz létre egy struktúrát, jegyzetelj és ellenőrizd vissza önmagad időről időre. Ez mind szép és jó, ugye? De mik az eszközök?

 1. Szokások

Ahhoz hogy hosszú távú egészséges szokásokat tudjunk kialakítani, elsősorban fenntarthatónak kell lenniük. Ha a test folyton éhezik… fenntartható az állapot? Nem. Tehát meg kell találnunk az arany középutat, amelyben magabiztosnak és elégedettnek érezzük magunkat.

 1. Felelősségteljesség

Talán a legnehezebben elsajátítható, főként egyedül. Mivel az embereknek szükségük van visszacsatolásra, ezt olykor egy olyan harmadik félre bízzák, aki amellett hogy támogatja, ellenőrzi őket, segít kitalálni mit tegyenek, ha összezavarodnak. Ez talán a siker legfontosabb lépése. Senki sem hagyatkozhat pusztán a saját akaraterejére, mindnyájunknak szüksége van olykor támogatásra.

 1. Önkontroll

Ismerjük fel önmagunk gyengeségeit, és legyen kész tervünk arra az esetre, ha felszínre törnek. Például, ha a konyhaszekrényből véletlen előbukkan egy csomag édesség és elfog minket a késztetés, de rutinosan már bekészítettünk egy tábla étcsokoládét…Azt hiszem, tudjuk melyik fogja kevésbé befolyásolni fejlődésünket. Ne idézzünk elő önmagunkban olyan extrém érzelmi állapotot, mely kényszerevésbe torkollhat, próbáljuk féken tartani érzelmeinket és találjunk más módot azok kontrollálására, például egy futás, súlyzós edzés, jóga , meditáció formájában.

Tehát létrehozhatsz olyan egészséges szokásokat, amelyek egy életre szólnak, kitartó és következetes munkával és a tested is meghálálja majd, hogy nem éhezteted időről időre. Nemcsak magabiztosabb leszel, hanem hozzájárulsz egy boldogabb és teljesebb élethez. Végül büszke leszel majd arra, hogy ki vagy, mit csinálsz és ezzel másokat is motiválhatsz.

 

Szücs Péter

Személyi edző – Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.