Megérkezett a nyár, a hőmérséklet emelkedik, és a szervezet a fokozott izzadás miatt hatalmas mennyiségű folyadékot veszít. Ezért kiemelten fontos, hogy a nyári hőségben eleget igyunk, és hidratáltan tartsuk a szervezetünket! A víz a legjobb szomjoltó a forró napokon.

Miért kell nyáron sokat inni?

Természetesen mindig fontos, hogy eleget igyunk, függetlenül attól, hogy milyen évszak van. A legjobb választás a tiszta víz.

Az ajánlott napi folyadékszükséglet egy felnőtt számára körülbelül 2 liter. Víz nélkül az emberi szervezet fontos anyagcsere-folyamatai nem tudnak megfelelően működni, ezért ügyeljünk arra, hogy pótoljuk szervezetünk számára a folyadékot.

A víz számos ásványianyagot tartalmaz, például kalciumot, nátriumot és magnéziumot, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára.

Nyáron a hőség fokozott folyadékveszteséget eredményez, mert alapjában véve többet izzadunk. A test izzadságot termel, hogy hűtse a bőrünk felületét, így a testhőmérsékletünk nem emelkedik túl magasra. Az izzadás tehát testünk saját hűtőrendszere!

Ezért nyáron több folyadékveszteséget kell kompenzálnunk. A nyári izzadás fokozott folyadékbevitelt igényel!

Sportolás nyáron

Ugyanez vonatkozik a sporttevékenységekre is. A fizikai megterhelés során a szervezetnek szintén több folyadékra van szüksége, mert többet izzadunk, mint nyugalomi állapotban.

A sportteljesítmény a szervezet vízháztartásától is függ. A nyári szabadtéri sportokat azonban óvatosan kell végezni. Ezért kerüljük a tűző déli napsütésben végzett fizikai tevékenységeket.

A forró napokon (ha egyáltalán) jobb, ha reggel és este sportolunk, amikor valamivel alacsonyabb a hőmérséklet. A kiszáradás forró időben életveszélyessé válhat.

Mennyit kell inni a hőségben?

Ismét csak iránymutatást tudunk adni, mivel a folyadékigény egyénenként eltérő lehet. Ökölszabályként elmondható, hogy meleg időben körülbelül kétszer annyi folyadékot kell inni, a sportolsz pedig még többet.

Vannak, akiknek még a hőségben is nehezére esik eleget inni. A víztartalmú ételek fogyasztása segíthet javítani a vízháztartást. Egyszerűen megnövelheted a folyadékbeviteled, ha uborkát vagy görögdinnyét fogyasztasz.

Milyen gyakran kell vizet inni?

Ha nagyon szomjasnak érzed magad, akkor már folyadékhiányban szenved a szervezeted. Próbálj meg rendszeresen inni a nap folyamán. Ne igyál egyszerre túl sokat. A szervezet gyorsan kiválasztja a felesleges folyadékot a vízhólyagon keresztül.

Arra is ügyelj, hogy ne igyál túl hideget, amikor magas a hőmérséklet odakint. Bármennyire is csábító lehet a hőségben egy jégkockákkal teli pohár, a jéghideg italok a kánikulában felboríthatják a keringésed. Fontos tudni, hogy a szervezetnek több energiára van szüksége ahhoz, hogy a hideg italt testhőmérsékletre melegítse. Ezáltal feltehetően még jobban fogsz izzadni.

Miért jó nyáron vizet inni?

A víz minden élet forrása és a legtermészetesebb ital az emberi szervezet számára. Ha üdítőitalokat fogyasztasz, például limonádét és gyümölcsleveket a folyadék mellett sok cukrot is beviszel. Az édes italok a szomjúságérzetet is fokozhatják.

Az alkohol és a kávé szintén nem jó választás nyáron.

A legjobb, ha szénsavas vagy szénsavmentes vizet választunk. A csapvíz olcsó és praktikus alternatíva. Az ivóvízrendeletnek köszönhetően csapvizünk az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszer.

A csapvíz gyakorlatilag mindenhol megtalálható, és a szigorú ellenőrzésnek köszönhetően nyugodtan iható, ráadásul tetszés szerinti gyümölccsel vagy teával egyszerűen és egészségesen ízletessé teheted!

A csapvíz fogyasztásakor azonban nem szabad elfelejteni, hogy a csövek és szerelvények befolyásolhatják a szolgáltató által ellenőrzött vízminőségét. Kétség esetén ajánlott a csapvíz laboratóriumi vízelemzéssel történő vizsgálata, különösen akkor, ha kisgyermekek vagy idősek élnek a háztartásban!

Konklúzió

Nyáron, amikor magas a hőmérséklet, igyál elegendő vizet, és egész nap elegendő folyadékkal lásd el szervezeted. Csak így tud az anyagcseréd a lehető legjobban működni. A csapvíz a tökéletes szomjoltó. Néhány szelet citrommal például ízben és megjelenésben is feldobhatod a csapvizet!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.