Az emberek jellemzően sokkal nagyobb mértékben csökkentik a szívbetegségek és az idő előtti halálozás kockázatát a testedzéssel, mint a fogyással.

A jobb egészség és a hosszabb élettartam érdekében a testmozgás fontosabb, mint a fogyás, különösen, ha túlsúlyosak vagyunk – derül ki a fittség, a testsúly, a szív egészsége és a hosszú élettartam közötti összefüggések érdekes új áttekintéséből. A tanulmány, amely több száz korábbi, férfiak és nők fogyásával és edzésével kapcsolatos vizsgálat eredményeit elemezte, megállapította, hogy a túlsúlyos emberek jellemzően sokkal inkább csökkentik a szívbetegségek és a korai halálozás kockázatát a fittség növelésével, mint a fogyással vagy diétával.

Az elemzés kiegészíti az egyre több bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a legtöbben bármilyen testsúly mellett is egészségesek lehetünk, ha elég aktívak is vagyunk.

A korábbi kutatások túlnyomórészt azt mutatják, hogy azok az emberek, akik elkezdenek sportolni, ritkán vagy egyáltalán nem fogynak jelentősen, hacsak nem csökkentik lényegesen a táplálékbevitelt is. A testmozgás általánosságban egyszerűen túl kevés kalóriát éget el ahhoz, hogy segítse a súlycsökkentést. Hajlamosak vagyunk a testmozgásból származó kalóriafelhasználás egy részét úgy kompenzálni, hogy utána többet eszünk, vagy kevesebbet mozgunk, vagy öntudatlanul visszavesszük a testünk anyagcsere-folyamatait, hogy csökkentsük a napi teljes energiafelhasználást.

Az új tanulmányhoz, amely ebben a hónapban jelent meg az iScience című szaklapban, Siddhartha Angadi kollégájával, a charlottesville-i Virginia Egyetem neveléstudományi és kineziológiai professzorával együtt elkezdte átfésülni a kutatási adatbázisokat a fogyókúrával, testmozgással, fittséggel, anyagcsere-egészséggel és hosszú élettartammal kapcsolatos korábbi tanulmányok után. Különösen a metaanalízisek érdekelték őket, amelyek több korábbi tanulmány adatait gyűjtik össze és elemzik, lehetővé téve a kutatók számára, hogy sokkal több ember eredményeit vizsgálják meg, mint a legtöbb, általában kis léptékű, a fogyásról vagy testmozgásról szóló egyéni tanulmányok esetében.

Több mint 200 releváns metaanalízist és egyéni tanulmányt találtak. Ezután nekiláttak, hogy megnézzék, mit mutatnak ezek a több tízezer, többnyire elhízott férfi és nő bevonásával végzett kutatások a fogyás vagy a fittség relatív előnyeiről az anyagcsere és a hosszú élettartam javítása szempontjából. Tulajdonképpen azt a kérdést tették fel, hogy egy nehézsúlyú embernek több egészségügyi előnye származik-e a fogyásból vagy a mozgásból.

A verseny, úgy találták, nem volt szoros. Fej-fej mellett összehasonlítva, a fittség javulásából származó előnyök nagyságrendje sokkal nagyobb volt, mint a fogyásé.

Az általuk idézett tanulmányok összességében azt mutatják, hogy a mozgásszegény, elhízott férfiak és nők, akik elkezdenek mozogni és javítják fittségüket, akár 30 százalékkal vagy még annál is többel csökkenthetik a korai halálozás kockázatát, még akkor is, ha súlyuk nem változik. Ez a javulás általánosságban alacsonyabb kockázatot jelent számukra a korai halálozás szempontjából, mint a normál testsúlyú, de nem jó kondícióban lévő embereknek.

Másrészt, ha a túlsúlyos emberek fogyókúrával (nem betegséggel) veszítenek súlyukból, a fiatalon bekövetkező halálozás statisztikai kockázata jellemzően körülbelül 16 százalékkal csökken, de nem minden tanulmányban. Az új áttekintésben idézett kutatások egy része szerint az elhízott emberek fogyása egyáltalán nem csökkenti a halálozási kockázatot.

Az új felülvizsgálat célja azonban nem az volt, hogy pontosan meghatározza, hogyan befolyásolja a testmozgás vagy a fogyás a hosszú élettartamot az elhízott embereknél. A vizsgált tanulmányok közül azonban sok esetben az emberek, akik fogyókúrával adták le a kilókat, visszaszedték azt, majd újra megpróbálták, ami a fogyás jo-jó megközelítése, ami gyakran hozzájárul az olyan anyagcsere-problémákhoz, mint a cukorbetegség és a magas koleszterinszint, valamint a várható élettartam csökkenéséhez.

Másrészt a testmozgás ugyanezen állapotok ellen küzd. Emellett váratlan módon képes az emberek zsírraktárait is átalakítani. A túlsúlyos emberek általában veszítenek némi zsigeri zsírt, amikor edzenek, még akkor is, ha az általános súlyvesztésük elhanyagolható. A zsigeri zsír, amely a testünk mélyén gyűlik össze, növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és más betegségek kockázatát.

Az általuk idézett néhány tanulmány szerint a testmozgás hasonlóképpen megváltoztatja a molekuláris jelátvitelt a többi zsírsejt területén, ami javíthatja az inzulinrezisztenciát, függetlenül attól, hogy valaki mennyi súlyt hordoz. “Úgy tűnik, hogy a testmozgás fittebbé teszi a zsírt” – mondta a doktor.

Az új szakvélemény elsődleges tanulsága – vonta le a következtetést -, hogy nem kell lefogyni ahhoz, hogy egészségesek legyünk. “A halálozási kockázat szempontjából jobban járunk, ha növeljük a fizikai aktivitásunkat és fittségünket, mintha szándékosan fogyókúrázunk”

Forrás: The New York Times

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.