Gyakorlatilag lábaink testünk 50%-át teszik ki. Ez azt jelenti, hogy ha kihagyjuk edzéstervünkből, akkor csak 50%-ban tesszük oda magunkat az edzéshez. A lábaid fontos tartószereppel bírnak. Feltétlenül be kell illeszteni, heti edzéstervünkbe a lábat. Természetesen ezt az izomcsoportot is csak egyszer kell hetente edzenünk. Kezdőknek sem ajánlatos többször. Mint azt valószínűleg tudjátok a láb egyik alapgyakorlata a guggolás. Ez a gyakorlat az egész lábat megdolgoztatja. Tehát ha eddzük is lábunkat, de a guggolást kihagyjuk elég nagy hibát követünk el. Ha a tested alsó része nincs megerősítve kellőképpen, akkor a tested többi részének edzése során sem fogod kihozni a maximumot magadból. A lábedzést ne úgy képzeld el, hogy lemész focizni a haverokkal, esetleg futni vagy kerékpározni. A súlyzós edzés egy teljesen más stimuláció az izmoknak, vagyis a súlyzózást nem lehet kiváltani mással. A jó hír, hogy magának a lábedzésnek számos jótékony hatása van. Mivel nagy izomcsoport megdolgoztatásáról van szó, többek közt megemeli az anabolikus hormonok szintjét. A kemény és intenzív súlyzós edzések megnövelik a szervezeted természetes növekedési hormon és tesztoszteron szintjét, ezáltal olyan hormonális feltételeket idéznek elő a testedben, melyek kedvezően befolyásolják az izom növekedését. Meg kell tehát említenünk itt az objektív és szubjektív szempontokat is.

Objektív szempontok

Az előzőekhez kapcsolódva meg lehet állapítani, hogy a lábazás nem a beszélgetős tingli-tangli, hanem a keményvonalas során a testünk fokozottan termeli a tesztoszteront, és megemeli a növekedési hormon-szintünket, amelyek a testünk további izmaira is jótékonyan hatnak, meg egyébként is, pasik vagyunk ennek fontosnak kellene ,hogy legyen. A klasszikus guggolás, lábtolás vagy felhúzás, mindegyik egy olyan több ízületet igénybe vevő alapgyakorlat, amellyel az erőszintedet tudod újra és újra magasabb szintre emelni. Nincs mese, ha folyamatosan fejlődést szeretnénk elérni, akkor progresszíven kell edzenünk, vagyis minduntalan növelni a terhelést. Ehhez pedig erősödnünk kell. Ez az örök körforgás. Erősödj, hogy izmosabb legyél. Ha izmosabb leszel, erősödni fogsz. És mindemellett ne feledkezz el a szükséges regenerációról, és a minőségi tápanyagokról sem.

Szubjektív szempontok

Azok közül, akik nem edzenek combra, csak nagyon kevesen vannak, akik bemerik vallani, hogy valójában a velejáró izomláztól, fájdalomtól tartanak és kényelmesebbnek találják megelőzni ezt az érzést sajnos. Én azt gondolom, igenis át kell élni azt a bődületesen égető érzést, amelyet egy-egy jól sikerült lábedzés garantál számunkra. Megismerjük, megszokjuk, s ez által nem csupán fizikálisan, de lelkileg is megerősödünk. Sokunk számára felbecsülhetetlen az az érzés, amikor egy kőkemény guggolás után, felemelt fejjel kijövünk a teremből, tudva azt, hogy ismét sikerült átlépni a saját határainkat és egy komolyan teljesítményt letenni az asztalra a saját szemünkben. Egy másik szempont pedig talán nincs is annál kellemetlenebb, vagy nevezzük gáznak, ha egy esztétikus felsőtesthez, a klasszikus csirkelábak társulnak. Ha már másért nem, azért, hogy kitöltsük a nadrágszárakat is érdemes lábaznunk, hiszen hamar összesúgnak mögöttünk, ha két (kis pálcikán) egyensúlyoznak a kigyúrt pajszerek. Csak ezért viszont ne kelljen nyáron is hosszúnadrágot felvenni.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.