Félsz az edzőteremtől, mert félsz, hogy károsodnak az ízületeid? Íme, miért nem kell aggódnod.

“Nem csinálom ezt a gyakorlatot, mert árt az ízületeknek”. Ismerősen hangzik? Ez az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek kerülik az olyan gyakorlatokat, mint a futás vagy a súlyzós edzés.

De ez a feltételezés, hogy a testmozgás károsítja az ízületeket, hamisnak.

Valójában az elmúlt évtizedben végzett tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás valójában jót tesz az ízületeknek, segít az egészséges porcok építésében és az ízületek körüli tartóképesség kialakításában, így azok hosszabb ideig erősebbek maradnak.

Erős porcok építése az ízületekben

Az ízületi gyulladás akkor következik be, amikor az ízületeket párnázó porc elkopik, így a csontok csonton dörzsölődnek, ami fájdalmat és kellemetlenséget okoz. Ez nem a testmozgás, hanem a sérülések és az idővel bekövetkező folyamatos, alacsony mértékű károsodás eredménye. Kutatások kimutatták, hogy a testmozgás valójában megerősíti a porcot.

Az ízületeidet egy vékony szövetdarab veszi körül, amely a vérellátásodhoz, az úgynevezett ízületi hártyához kapcsolódik. Ez a membrán termeli az ízületeket kenő folyadékot. A porcnak nincs önálló vérellátása, ezért tápanyagát ehelyett ebből a folyadékból kapja. Edzés közben a vér gyorsabban pumpálja körbe a testedet, így a membrán bőséges tápanyag-ellátást kap, amely az izületi folyadékba áramlik. Ráadásul a futás és más, nagy terheléssel járó gyakorlatok bizonyítottan ezt a tápanyagokban gazdag folyadékot juttatják a porcba, így tartva azt egészségesen.

Természetesen, ha már szenvedsz ízületi fájdalmaktól, akkor az olyan nagy hatású gyakorlatokat, amelyek súlyosbítják ezt a fájdalmat, kerülni kell, legalábbis rövid távon, de rengeteg olyan gyakorlat van, amellyel erősítheted az ízületeidet.

Izmok és szalagok – az ízületek tartóhálózata

Térdeid, csípőd és más ízületeid az izmok és szalagok támogató hálózatára támaszkodnak, hogy stabilan tartsák őket. Az ezeket az izmokat építő és a szalagokat erősítő gyakorlatok tehát erősítik az ízületeidet, így hosszú távon kevésbé leszel hajlamos a sérülésekre.

Az erőnléti edzés súlyt használ az izomtónus fokozatos felépítéséhez. Ha még új vagy az edzésben, érdemes a testsúlyos gyakorlatokkal kezdeni, majd áttérni a gépektr, amelyek stabilitást biztosítanak edzés közben, majd áttérni a szabad súlyokra, például a kettlebellre vagy a súlyzókra.

Érdemes személyi edzőtől tanácsot kérni, különösen, ha speciális sérüléseid vagy állapotod van.

Hogyan enyhítheti a testmozgás az ízületi fájdalmat

A testmozgás további előnye, hogy segíthet megelőzni és enyhíteni az ízületi fájdalmakat. Az ízületek erősségének fejlesztése segíthet javítani a testtartást, és megelőzheti az ennek következtében fellépő sérülések sorozatát, és minél többet mozogsz, annál kevésbé fogod merevnek és fáradtnak érezni magad.

A testmozgás hatással lehet a mentális szemléletedre is, mivel elárasztja az agyad receptorait “jó közérzetet” adó endorfinnal, amely egyrészt boldogabbá tesz, másrészt megváltoztatja a fájdalomérzetedet. Lehet, hogy motiváltabb is leszel, és a fájdalom is jobban kezelhetővé válik a testmozgás után.

SPEEDFIT – Fitnesz mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.