10 perc. Ennyi időre van szükséged ahhoz, hogy az edzés végén az izmokat lenyújtsd. Ennek ellenére sokan kihagyják ezt a részt, mert úgy gondolják, hogy felesleges, vagy egyszerűen egy kicsit korábban akarnak végezni az edzőteremben.

Az edzés utáni levezetés azonban nemcsak a sérülésveszély csökkentése és a keringés fokozása szempontjából alapvető fontosságú, hanem a mentális egészség szemszögéből is. Hoztunk néhány érvet, miért fontos, és miért nem érdemes kihagynod a következő edzésed alkalmával.

MIÉRT VAN RÁ SZÜKSÉG?

Az edzés megterheli a szervezetet, sőt ez különösen igaz a nagy intenzitású vagy a súlyzós edzésekre, ahol maximális erővel dolgozol. Az ilyen jellegű megerőltetés után több okból is fontos az izmok nyújtása.

1 – A levezetés megelőzi a sérüléseket

Ha elfelejtünk nyújtani, az edzés fájdalmas élménnyé válhat, amit bárki tanúsíthatja, akinek valaha is volt már “futótérd szindrómája”. A levezetés ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés az izomszakadások és egyéb sérülések megelőzése érdekében. Ha az edzést levezetés nélkül fejezed be, a testedben tejsav és más salakanyagok halmozódnak fel. A tejsav görcsöket és merevséget okoz a következő napokban, és ezt hidd el, nem akarod magadnak.

2 – A levezetés javítja a vérkeringést

Edzés után a szíved gyorsabban pumpál, és az erek kitágulnak. A szívverés lelassításához és a vér hatékonyabb pumpálásához elengedhetetlen a levezetés. A megterhelés során az izmokat ellátó erekben megnő a vér volumene, hogy ellássa a szükséges oxigénnel és tápanyagokkal. Az izom erőteljes összehúzódása támogatja a megnövekedett volumen visszajuttatását a szívbe (majd a tüdőbe, hogy ott re-oxigenizálódjon). Amikor az izomműködés alább marad, megszűnik a visszapumpáló erő is és kialakul egy pangás. A levezetés során fokozatosan csökkentjük a terhelést és a vérmennyiséget az izmokban. Ezzel megakadályozhatjuk az előbb leírt jelenséget.

3 – A levezetés csökkenti a mentális és fizikai stresszt.

Az izmok lazítása nem csak az ájulás kockázatát csökkenti az edzés után, hanem a jó hangulatot is megőrzi. A mély lélegzetvételek természetes módon adnak minden izmodnak egy jelzést az ellazulásra. A nyújtás közbeni kilégzés ezért ideális a test és az elme feszültségének feloldására. Ha egy adott területet feszesebbnek és feszültebbnek érzel, a levezetés tökéletes, mivel a nyújtások lehetővé teszik az adott részek ellazítását.

4 – A levezetés visszaállítja a szervezetet az eredeti állapotába.

A levezetés a pulzusszám csökkentésével és az izmok ellazításával visszaállítja a szervezet normális állapotát. Így megelőzheted a szédülést (amit az edzés hirtelen leállítása okoz) és megszabadulhatsz az edzés során keletkezett tejsavtól. Ez segít megelőzni a másnapi izomfájdalmat, és felkészít a következő edzésre.

HOGYAN LEHET A LEVEZETÉST HATÉKONNYÁ TENNI?

Az edzés intenzitásának fokozatos csökkentése a legjobb a szervezet számára. Ez magában foglalhat könnyű kocogást vagy enyhe kerékpározást, mielőtt elkezdenéd nyújtani az izmaidat. Fontos, hogy az összes izmot nyújtsd, ne csak azokat, amelyeket az edzés során használtál. Tarts meg minden egyes nyújtást körülbelül 30 másodpercig, és fújd ki a levegőt, hogy oldd a feszültséget.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.