Vajon a remegő izmok azt jelentik, hogy keményen dolgozol, vagy azt, hogy talán túlzásba viszed?

Az edzés közbeni erőlködés nem rossz dolog, és ha olyan keményen dolgozol, hogy az izmaid remegni kezdenek, az bizonyára annak a jele, hogy a maximumon vagy, de az is lehet, hogy a tested próbál valamit közölni veled. Bár sokan úgy gondolják, hogy ez azért történik, mert nincsenek formában, amivel a legtöbben ezzel valószínűleg egyet is értenek, a remegés felesleges aggódni. Azonban jó ha tudod, a remegés annak a jele is lehet, hogy az adott gyakorlatot nem a megfelelő módon hajtod végre.

Vizsgáljuk meg, miért remeghetnek az izmaid különféle edzések közben – és mit tehetsz ellene.

Nem megfelelő alvás

Ha kimerült vagy és nem aludtál jól egy kardió vagy erősítő edzés előtt, valószínűleg előfordulhat, hogy az edzés során időnként remegni fognak az izmaid. A test akkor alakul és gyógyul, ha megfelelő mennyiségű alvást kap, és ha ezt megszakítják, az izmok katabolikus állapotban maradhatnak. Ha keveset aludtál, akkor a legjobb választás, ha kihagyod az edzést, és kialszod magad (feltéve, hogy reggel mentél volna), majd délután pótlód a kihagyott edzést.

Túlzásba viszed

A CrossFit és a különböző terepfutások ma már általánosak a fitness világban, és az emberek nagyon extrém határokat húznak meg maguknak. Azonban légy óvatos és építs be kötelező pihenőnapokat az edzésedbe. Tanulj meg megfelelő pihenőnapot tartani, hogy fenntartható edzésprogramot tarthass fent, és végleg megszüntethesd a remegést.

Túl új, túl sok, túl hamar

Ha új edzéstípust próbálsz ki, vagy egy új edzéstervbe kezdesz, az edzés során előfordulhat, hogy a tested elkezd remegni, mert olyan izmokat dolgoztatsz meg, amelyek eddig nem voltak igénybe véve. Bár ez talán nem okoz nagy aggodalmat, valószínűleg jobb lenne ha visszább vennél a tempóból. Könnyen túlterhelheted a tested más részeit azért, hogy kompenzálj a gyengébb izmok miatt, ami sérülést okozhat. Például, ha először végzel négyütemű fekvőtámaszt, akkor a negyedik vagy ötödik ismétlésnél az izmaid elkezdenek remegni. Ahelyett, hogy pihennél, úgy döntesz, hogy folytatod, de rossz testtartással, ami megterhelheti az alsó hátadat. Rossz ötlet.

Kiszáradás

Az edzésed az egyik legjobb mutatója lehet annak, hogy megfelelően hidratált vagy-e. Ha a testednek kevés a víz, az izmok és a kötőszövetek nehezebben tudják elvégezni a feladatukat, mivel a nem megfelelő hidratáltság egyensúlyhiányt okozhat az elektrolitokban, amelyek részt vesznek az izomösszehúzódásban. Javasolt, hogy naponta fogyassz 30-40 folyadékot testsúlykilogrammonként. Ne feledd, ha szomjas vagy, akkor kiszáradtál.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.