A szív- és érrendszeri edzést, közismert nevén a kardiót, régóta a fittség sarokkövének tekintik. A legújabb kutatások azonban azt sugallják, hogy a kardió edzéseket túlértékelik, és nem feltétlenül a legjobb módja az optimális fittség elérésének.

Ne érts félre! A kardióedzéseknek számos előnye lehet. Segíthetnek javítani a szív- és érrendszeri egészséget, növelhetik az állóképességet, és segíthetnek a fogyásban. Azonban van néhány hátulütője annak, ha kizárólag a kardióra támaszkodsz a fitneszcélok elérésében.

Először is, a kardió edzések általában ismétlődőek és monotonná válhatnak. A futópadon való futás vagy a hosszú ideig tartó kerékpározás gyorsan unalmassá válhat, ami unalomhoz és motivációhiányhoz vezethet. Ez megnehezítheti a következetes edzésprogram betartását.

Másodszor, a kardió edzések izomvesztéshez vezethetnek.

Amikor kardióedzést végzel , a tested elkezdi felhasználni a tárolt glikogént energiaként. Egy idő után elkezdi lebontani az izomszövetet, hogy továbbra is energiát szolgáltasson. Ez az izomtömeg csökkenéséhez és az általános erő csökkenéséhez vezethet.

Végül, a kardió edzések nem biztos, hogy olyan hatékonyak a fogyás szempontjából, mint ahogyan azt korábban elterjesztették. Bár a kardió edzés közben kalóriát égetsz, idővel nem biztos, hogy jelentős fogyást eredményez. A szervezet alkalmazkodhat a testmozgáshoz, ami a kalóriaégetés csökkenéséhez vezet, és megnehezíti a fogyási célok elérését.

Mit tegyél tehát ahelyett, hogy kizárólag a kardióedzésekre hagyatkoznál? Az erőnléti edzés beépítése segíthet az izomtömeg építésében, az általános erő növelésében és az anyagcsere fokozásában. Emellett a nagy intenzitású intervallumos edzés (HIIT) nagyszerű módja lehet a szív- és érrendszeri egészség javításának, miközben az erőd is növeled.

Összefoglalva, a kardioedzések nem feltétlen a  fő blokkot kellene hogy képezzék az edzéseidben. Bár hasznosak lehetnek, nem biztos, hogy az a legjobb stratégia, ha kizárólag a kardióra támaszkodsz. Az erőnléti edzés és a HIIT edzések beépítése segíthet az izomépítésben, az erő növelésében és az általános fittség javításában. A változatosság kulcsfontosságú, és az edzések keverése segíthet abban, hogy a dolgok érdekesek és kihívásokkal teliek maradjanak.

Reméljük tetszett a cikk és sikerült néhány új infóval szolgálni a kardióedzésekről. Ilyen és hasonló tartalmakért kövess minket weboldalunkon és egyéb social média platformokon, köztük Instagramon, Facebookon és TikTokon.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.