A sport különösen egészséges, ha holisztikusan mozgunk, és az egész testünket fitten tartjuk. Az „ősmozgás” vagy „természetes mozgástréning” egy olyan edzésmódszer, amely az alapvető emberi mozgásmintákra összpontosít. Azon az elképzelésen alapul, hogy nekünk, embereknek természetünkből adódóan vannak bizonyos mozgásmintáink, amelyeket őseink a mindennapi testmozgás során használtak.

A „Primal Movement” filozófia felismeri, hogy számos modern életmód és ülő tevékenység mozgáskorlátozottsághoz és izomegyensúlyhiányhoz vezethet. Az edzés célja, hogy helyreállítsa ezeket a természetes mozgásmintákat, és javítsa a test rugalmasságát, erejét, koordinációját és stabilitását.

Vissza az alapokhoz

Természetünkből fakad a mozgás. Így lépünk kapcsolatba a világgal, hogy javítsunk magunkon és másokon. Ma is rendelkezünk ezekkel a képességekkel, de összetettebb módon. A mozgás ma már inkább az esztétikáról és kevésbé a funkcionalitásról szól. Lehetséges-e visszatérni a primitív ösztöneinkhez, hogy javítsuk egészségünket? A Primal Movements segítségével mindenki pontosan ezt a célt érheti el.

A Primal Movements eredete

A Primal Movement edzéseket először 2017-ben fejlesztette ki a magyar profi sportoló, Lakatos Péter. Gyermekkorában edzője olyan játékokkal edzette, amelyek a koordinációját és az intelligenciáját tesztelték. Ennek tiszteletére Lakatos kifejlesztett egy olyan edzésstílust, amely ugyanezeket a célokat követi … és közben szórakoztató is.

Ez a stílus magában foglalja az alapvető értékeket, hogy valakit emberként és sportolóként is fejlesszen. Először is, az edzés során az egész testet edzik. Nincs szükség heti beosztást szervezni; ez már egy teljes testet átfogó edzés. Így jó megoldás lehet bárkinek, akinek nincs ideje edzésfelosztásra. Az olyan nagy intenzitású köredzés, mint a Primal Moving, ezért nagyon időtakarékos, és különösen hasznos edzési lehetőség az elfoglalt emberek számára. A szabadban dolgozó tűzoltók például 8 egymást követő héten keresztül két edzést végeztek. Figyelemre méltó javulást értek el a gyorsaságukban, a felső végtagok és a hasizom erejében, valamint a robbanékony láberőben. Ugyanakkor több idejük maradt más dolgokra is az életükben!

Emellett a Primal Movements a test természetes, primitív mozgásait használja, amelyeket egyébként is minden nap végzel. Nincsenek tehát díszes mozdulatok, amelyeket előbb meg kell tanulni. Ehelyett az emberek kapcsolatba kerülnek alapvető és játékos modorukkal. A játékosság biztosítja, hogy az emberek már alig várják a következő edzést, ahelyett, hogy feladatnak tekintenék azt. Az erő, a testtartás és a rugalmasság egyetlen edzésen belül is edzhető. Inaktív férfiak, akik nyolc héten keresztül guggoló ugrásokat (egy Primal Movement) gyakoroltak, javították alsótestük funkcionalitását, beleértve a gyorsaságot és az erőt.

A Primal Movements alapjai

A Primal Movement végezhető önálló edzésként vagy más fitneszprogramok kiegészítéseként. Gyakran gyakorolják a természetben, speciális edzőtermekben vagy fitnesztermekben végzett gyakorlatok formájában. A Primal Movement lényege, hogy segít a testet funkcionálisabbá és rugalmasabbá tenni, hogy jobban megbirkózz a mindennapi élet követelményeivel.

A Primal Movements általában hét fő kategóriába sorolható. Ezek a kategóriák különböző mozgásmintákat tartalmaznak, amelyek megfelelnek a természetes emberi mozgásoknak.

Íme az Ősi Mozgások hét kategóriája:

Gyaloglás:

A járás alapvető emberi mozgás, amely az egész testet igénybe veszi. Javítja az állóképességet, erősíti a lábakat és elősegíti az általános mobilitást.

Kúszás:

A kúszás egy olyan talajon végzett mozgás, amelyben négykézláb haladunk előre. Segít erősíteni a törzs, a vállak és a karok izmait, és javítja a koordinációt.

Guggolás:

A guggolás egy mély testtartás, amelyben a csípő erősen behajlítva van. A guggolás javítja a csípő rugalmasságát, erősíti a combizmokat és elősegíti a test alsó felének mozgékonyságát.

Ugrás:
Az ugrás magában foglalja a talaj elhagyását mindkét lábunkkal, hogy magasságot vagy távolságot érjünk el. Javítja a lábak robbanékony erejét, a koordinációt és a testkontrollt.

Egyensúlyozás:
Az egyensúlyozáshoz szükség van arra a képességre, hogy fenntartsuk az egyensúlyt. Segít javítani a stabilitást és koordinációt, és hozzájárul a láb, lábfej és törzs izmainak fejlődéséhez.

Mászás:
A mászás során különböző technikákat alkalmazunk annak érdekében, hogy felmásszunk különböző tárgyakra, mint például fák, létrák vagy mászókeretek. A mászás erősíti a felsőtestet, karokat és törzset, javítja a fogáserőt, és támogatja a koordinációt és testkontrollt.

Lengés:
A lengési mozgások magukban foglalják a test lengését vagy hintázását olyan tárgyakon, mint a gyűrűk, kötelek vagy rudak. Javítja a felsőtest erejét és mozgékonyságát, valamint a fogáserejét.

Ezen hét kategória alkotja a Primal Movement-gyakorlatok alapját, és változhatnak a tréningprogram vagy megközelítés függvényében. Ezeknek a mozgásmintáknak a beépítése a tréningbe lehetővé teszi a test teljes körű megerősítését és a változatos mindennapi mozgásokra való felkészülést.

A belső bestia

Számos kortárs fitneszstílus tartalmaz Primal Movements-t. A Calisthenics esetében a Primal Movements a középpontban áll, és minden gyakorlat alapját képezi. A jóga és a vegyes harcművészetek Primal Movements-et kombináltak fegyelemmel és természetes ösztönökkel. Az állóképességi edzés akár egy modern forma is lehet a Primal Movementnek. Tehát látható, hogy a Primal Movements bármilyen tevékenység formájában használható. Fontos megjegyezni, hogy a Primal Movement nem egy konkrét meghatározott módszer, hanem egy általános koncepció, amelyet különböző edzők és edzésprogramok különböző módon értelmeznek és alkalmaznak.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.