Milyen gyakran állsz a mérlegre? Naponta, hetente, netán csak havonta? Vagy lehet, azok közé tartozol, akik úgy gondolják, hogy jobb, ha megszabadulsz a kis szerkezettől.

A vonzás ereje.

Milyen gyakran állsz a mérlegre? 

Naponta, hetente, netán csak havonta?  Vagy lehet, azok közé tartozol, akik úgy gondolják, hogy jobb, ha megszabadulsz a kis szerkezettől. Mielőtt ezt megtennéd, beszéljünk arról, hogy mit is csinál egy mérleg és, hogy hogyan használd a céljaid eléréséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a mérleg egy eszköz, ami súlyt mér, nem tömeget. Mi a különbség? A gravitáció.

A tested egy bizonyos tömeggel rendelkezik, amely nem fog változni függetlenül attól, hogy azt a Földön, a Holdon vagy más bolygón mérik. Ezzel ellentétben a mérleg a súlyodat méri, ami a relatív nehézsége annak a tömegnek, amire a gravitáció hat.

A kulcsfontosságú hatás

Oké, miért oktatlak ki a tömeg és a súly különbségéről? Nos… sokakat érdekel a fogyás, de mivel súlycsökkenéshez a testünk tömegének csökkenése vagy gyengébb gravitációs vonzás szükséges, mi igazából a tömeget szeretnénk leadni. Viszont nem szeretnénk testünk teljes tömegét elveszíteni. Ez a tömeg a szerveinkből, csontjainkból, izomzatunkból, zsírunkból, emésztőrendszerünkből, testnedvekből és más dolgokból áll össze. Mindezt a mérlegen látható szám mutatja. Az egyik legnagyobb összetevő, ami ezt a számot befolyásolja a testvíz. Emeltél már meg egy gallon vizet? Nem könnyű.

Miért számít ez olyan sokat? Egy átlagos férfi test súlyának 60-65%-a víz, nőknél ez 50-55%. Amikor észreveszed, hogy egy 90 kilós felnőtt férfi általában 54-59 liter vizet hord a sejtjeiben és szöveteiben, akkor megérted, hogy miért is olyan nagydolog ez.

Ez a víz a testedben számos tényező alapján ingadozhat, ilyen például a hidratáció szint, a nátrium-bevitel, a szénhidrát-bevitel és a hormonok, hogy csak néhányat említsünk. Míg a 24 óra alatt leadható vagy felszedhető zsír- vagy izomtömeg mennyisége alacsony, a testben lévő víz mennyisége napról napra jelentősen meg tud változni. Mivel súlyodnak több mint a fele vízből áll, ez a változás a mérlegen nagyon észrevehető lesz.

Fontos az irányítás

Figyelembe véve, hogy a testvíz ingadozása ilyen nagy hatással van a mérésekre, azt gondolhatod, hogy a gyakori súlymérés felesleges. De valójában, minél többször méred magad annál jobb. A testtömegünkről hasznos információk megszerzésének legjobb módja az, ha következetesen gyűjtjük az adatokat minták és a kívánt irányba mutató általános tendencia keresése érdekében. Annak ellenére, hogy nap, mint nap számos tényező befolyásolja a tested víztartalmának súlyát, a legjobb módja az ingadozásokért felelős számos változó ellenőrzésének ha következetes betartod, hogy a fürdőszoba használat után minden reggel először ellenőrzöd a testsúlyodat. Amikor a szervezetedben lévő élelem és víz, ami beleszámít abba a mérőszámba, ami megmutatja, hogy a Föld mekkora gravitációs erőt fejt ki a testedre, ebben a napszakban a legalacsonyabb mennyiségű. Ha csak heti egyszer vagy ennél is ritkábban használod a mérleget, akkor kevesebb információhoz jutsz, és sokkal nehezebb megfejteni, hogy mi történik. Ha azonban naponta méred magad, könnyebben megtalálhatod azokat a napokat, ahol a víztömeged jóval magasabb vagy alacsonyabb a normálnál. Képzeld úgy, mintha összeraknál egy puzzle-t. Az egyes darabok önmagukban nem sokat mutatnak. De egyre több darab hozzáadásával össze fog állni a kép.

Mi a helyzet azokkal a különleges mérlegekkel, amelyek azt állítják, hogy képesek megmérni a testtömeged összetételét, és pontosan megmutatják, hogy milyen típusú tömegből adtál le? Sajnálom, de ezek nem elég pontosak a napról napra bekövetkező apró változások mérésére (+/- 5-7% -kal eltérhetnek). A testtömeg összetétel (a szövetekben áthaladó elektromos impulzus sebességének) becslésére használt módszert befolyásolja a hidratáltsági szinted, csakúgy, mint a testsúlyodat, és a mérleg gyakran összetéveszti a víz változását zsírtömeg változásával. Ha zsírvesztés a célod, akkor jobb, ha a heti átlagos testsúlyod csökkenését figyeled, ami a zsírtömeged csökkenését mutatja.

A nyomon követés helyes úton tart

A nagyobb adatállomány nemcsak megbízhatóbb információt nyújt a testtömeged változásairól, de a napi súlymérés segít a kalóriadeficit tartásában, és nagyobb zsírvesztést eredményez a ritkább mérésekhez képest. Az előrehaladás gyakori figyelemmel kísérése miatt szembetűnőbb, hogy a döntéseid hogyan hatnak az eredményeidre.

De ez nem azt jelenti, hogy a mérlegre állás lehet az egyetlen módszer, amivel figyelemmel kíséred a fejlődésed. Épp ellenkezőleg, a mérleg csak egy eszköz,kell legyen, a sok közül. Egyéb módszer például a test körfogat mérése, a fénykép készítése, a ruházat illeszkedésének változásával való tudatosság, és ami a legfontosabb, hogy mit mutat a tükör.

A mérleg az a módszer, amely a lehető leghamarabb ad visszajelzést számunkra, így bár a végső célod középpontjában a tükörben látható kép kellene legyen, nem pedig a mérlegen látható szám, az innen összegyűjthető adatok kulcsfontosságúak, ezen cél eléréséhez.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: http://macrosinc.net/how-often-should-you-weigh-yourself/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.