A teljesítményünk növeléséhez többféle eszközt vehetünk segítségül edzéseink során, leggyakrabban csak a gyakorlat végrehajtásának idejére. Most lássunk egy olyan eszközt, amit akár az egész edzésünk ideje alatt kényelmesen viselhetünk, ezzel fokozva az intenzitást.

A súlymellény

A súlymellények közkedvelt edzéskiegészítők, melyeket legfőképpen futásnál, saját súllyal való edzésnél, esetleg tornánál használnak. Ezeket az eszközöket főként a terhelés növelésére használják az edzéseken, legyen szó állóképesség, erőállóképesség vagy erő fejlesztésről.  Különlegességük, hogy a mellény külső borítása alatt homokkal, vagy fémreszelékkel töltött zsákok találhatóak, melyek puha szerkezetük miatt komfortosabb használatot biztosítanak amellett, hogy plusz teherrel ruháznak fel miket.

Az elterjedésükhöz hozzá járult a praktikus kialakításuk is, hiszen egyszerűen és kényelmesen magunkra rögzíthetjük, beállíthatjuk a saját méreteinkre, ezáltal nem fog zavarni az edzés hátralevő részében. Ezen felül többféle változatuk létezik, melyek különböző célokhoz lettek optimalizálva.

Fix súllyal rendelkező mellények:

A kialakításuknak és anyaghasználatuknak köszönhetően, általában szabadabb mozgást tesznek lehetővé, amit kiválóan alkalmazhatunk például kardió vagy cross training jellegű edzéseken is. Leginkább 2,5kg-tól 10kg-ig használják az intenzitás függvényében.

Változtatható súllyal rendelkező mellények:

Ezek az eszközök úgy lettek kialakítva, hogy a súlyok kis zsebekben helyezkedjenek el, ezáltal egyszerűen változtatható a plusz terhelés mértéke. Saját testsúlyos edzéseken alkalmazzák leginkább, jellemzően a nagyobb terhelhetősége miatt. 10-20kg-os kivitelben a legelterjedtebb a használók körében, de az igazán elszántaknak 30-40kg-os változat is beszerezhető.

Használata

Szeretném hangsúlyozni, hogy az edzések efféle eszközök használatával nem minősül kezdő technikának. Mielőtt belevágsz fontos elsajátítani az alapokat, a helyes kivitelezéseket és a kellő ismétlésszámokat, ezzel preventív munkavégzést biztosítva.

Ha ezekkel megvagy, célodnak megfelelően használhatod a súlymellényt állóképességi, erőállóképességi és erőfejlesztő edzések során.

Állóképesség fejlesztés:

Vegyük például a futást, vagy a hegymenetben történő sétálást. Célszerű a legkisebb súllyal kezdeni, még ha elsőre könnyűnek is tűnik. A megváltozott terhelés miatt a pulzusszámunk gyorsabban fog emelkedni, így nő a fáradás mértéke. A plusz súlyok által megváltozik az egyensúlyi helyzet, amihez folyamatosan kell hozzá szoktatni a testünket, különben a technikánk rovására mehet.

Erő, erőállóképesség fejlesztés:

Saját testsúlyos edzésnél összetett gyakorlatoknál alkalmazzuk. Fontos a helyes kivitelezés, így a súlymellénnyel történő nehezítést akkor kezdjük el, ha az adott gyakorlatból szabályosan legalább 12 ismétlést meg tudunk csinálni.  Általános ajánlás erőfejlesztésnél 4-6 ismétlést, erőállóképességnél 6-12 ismétlést végezni, a céljaink elérése érdekében.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.