Hirtelen keletkező erős fejfájást tapasztalsz edzés közben vagy után? Mindenképpen tisztában kell lenned a stressz okozta fejfájás alábbi lehetséges okaival. A sport számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a fejfájás megelőzésében is segíthet. Ritka esetekben azonban a sportnak ellenkező hatása is lehet: Az edzés közepén vagy nem sokkal utána nagyon erős, lüktető fájdalom keletkezik a fejben, ami képtelenné tesz az edzés folytatására.

Mi az a megerőltetés okozta fejfájás?

A terheléses fejfájás tünetei közé tartozik a fizikai megterhelés alatt vagy után általában hirtelen fellépő, nagyon erős, lüktető fejfájás. A lüktető fájdalom főként a tarkó és a nyak területén érezhető, és általában a nyomás megszűnésével ismét megszűnik. Gyakran jelentkezik állóképességi sportok, például futás vagy úszás közben, de a súlyzós edzés és a szexuális együttlét is kiváltó ok lehet. A tanulmányok szerint néhány percig vagy egy egész napig is eltarthat.

Mi az oka a stressz által kiváltott fejfájásnak?

Ez még nem teljesen tisztázott. A terheléses fejfájás elsődleges fejfájási zavar, azaz nem valamilyen alapbetegség váltja ki, hanem “magától” jelentkezik. Az erőlködéses következtében kialakult fejfájás, amely a szakirodalomban csak részben különbözik a stressz fejfájástól, és szintén fizikai megterhelés után jelentkezik. Feltételezik, hogy az agyban lévő fájdalomreceptorok érrendszeri struktúráját irritálja a terhelés során megnövekedett vérnyomás. Ha a megerőltetés kivételesen nagy és intenzív, az érfalak megváltozott feszültsége fejfájást válthat ki.

Az edzés utáni vagy közbeni fejfájás gyakran összefügg a nem optimálisan szabályozott vérnyomással. Ha magas vérnyomással kezdjük az edzést, akkor az stressz hatására veszélyes szintre emelkedhet, és nagyon erős, lüktető fejfájással jelentkezhet.

A magas vérnyomás nem csak az idősödés mellékhatása; a fiatalabb, sportolók is gyakran szenvednek tőle anélkül, hogy észrevennék. A kezeletlen magas vérnyomás növeli a stroke és a szívroham kockázatát.

A legrosszabb esetben az ér fal szakadása okozhatja, ami végzetes lehet, ha nem derül fény rá időben. Szerencsére ritkán ez az oka. Az érrendszeri károsodáson kívül, amely egyébként nőknél – általában 38 éves kortól – gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, a fejfájást szívbetegség, testmozgás okozta asztma vagy intolerancia is okozhatja.

Ha egy sportoló nem szabályosan fut vagy megfelelően végzi a mozgást, például túlságosan előre hajol, így görnyedt hát alakul ki, az olyan feszültséghez vezethet, amely súlyos fejfájást válthat ki.

Túlságosan intenzív edzés

A rohamszerű fejfájást a fizikai túlterhelés is okozhatja. Az edzés során fontos a bemelegítés és a lassan felépített terhelés. A hőség, a magaslati edzés és a szokatlanul kemény edzések szintén kiválthatnak megerőltető fejfájást.

Folyadékhiány

Ha edzés előtt nem iszol eleget, nagyobb valószínűséggel szenvedsz fejfájástól. Ez különösen igaz a hőségben. Másrészt, ha a szervezet nem eléggé hidratált, az agyi erek összeszűkülhetnek. A jó keringés fontos ahhoz, hogy az agy elegendő oxigénnel és tápanyaggal legyen ellátva, ami segít megelőzni a fejfájást. Azt, hogy eleget iszol-e, onnan tudod megállapítani, hogy dél tájékán tiszta vizeletet tudsz produkálni.

Mi segít az edzés okozta fejfájás ellen?

Amikor a fájdalom jelentkezik, azonnal abba kell hagyni az edzést. A legtöbb esetben ez már nem lehetséges terheléses fejfájás esetén. A legjobb, ha kis kortyokban vizet iszol, langyos vízzel lezuhanyozol, és megpróbálsz pihenni.

A stressz fejfájás megelőzése érdekében a jövőben tedd fel a kérdést magadnak: Eleget ittam edzés előtt? A szokásos módon vagy a szokásosnál sokkal intenzívebben végeztem az edzést? Az éghajlati viszonyok olyan szélsőségesek, hogy azok magyarázhatják a fejfájást?

Ha nemleges választ adsz, akkor fordulj orvoshoz, és ideális esetben mérd és dokumentáld a vérnyomásod.

A testtartás ellenőrzéséhez egy barátoddal készíttess videót magadról. Egy edzővel vagy ortopédussal megnézetheted a mozdulatsorokat, és esetleg korrigálhatja az egyensúlytalanságokat.

Az edzés okozta fejfájás nem lehet ok arra, hogy abbahagyd az edzést. Először azonban ki kell derítened, hogy az aktuális edzéskörülmények, izomegyensúlyzavarok vagy komoly egészségügyi problémák, például magas vérnyomás vagy érrendszeri betegségek állnak-e a háttérben. Mindenesetre nem szabad félvállról venni az edzés közben hirtelen fellépő, nagyon erős fejfájást.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.