Miről árulkodik az izomzatod? 6 dolog, amit az izomzatod elárul a tápanyagbeviteledről! Ellenőrizd saját magad!

Az izomzat egy szervrendszer, és mint olyan, nagyszerűen képes megmutatni mindenfajta vitamin- vagy tápanyaghiányt a testben. A következőkben panaszok lehetséges okait fogjuk felsorolni. Komoly problémával mindenképpen forduljatok szakemberhez. Azonban, ha enyhébb tünetekkel rendelkeztek nyugodtan próbáljátok ki a javasolt megoldásokat.

1. Fájdalom és gyulladás.

Az izomban lévő fájdalom és gyulladás érzetekor a D-vitamin hiány jellemző. A legtöbb embernek súlyos D-vitamin hiánya van. Különösen a deréktáji fájdalomra jellemző a D-vitamin hiány, nem is kell kifejezetten az izomzatra koncentrálnunk, elég csupán tudnunk, hogy rendelkezünk derékfájdalommal. Ebben az esetben a D-vitamin, mint gyulladáscsökkentő, enyhíteni fogja a fájdalmat. Ugyanakkor, a D-vitamin pótlás egy ülő munkából vagy rossz tartásból eredő derékfájdalmat nem fog helyrehozni. Ilyenkor magunknak kell megtalálni a helyes gyakorlatokat és mozgásformát, vagy szakemberhez kell fordulnunk, hogy hosszútávon helyrehozzuk a magunkat.

2. Edzés utáni lassú regeneráció.

Akkor, hogyha az edzés utáni fájdalom, izomláz és izomfáradtság túl lassan jön helyre és napokon keresztül nem tudsz tőle megszabadulni omega-3 zsírsav hiányt gyaníthatunk a háttérben. Az EPA és a DHA bevitele a szervezetbe történhet halolajból, csukamájolajból vagy algákból. Ez éppen olyan fontos és gyakran előforduló tápanyaghiány, mint a D-vitamin hiány. A legtöbb ember nem eszik elegendő halat, nem használ olívaolajat így aztán a regenerálódása sem megfelelő.

3. Égető izomérzet.

Égető érzés az izomban vagy nyugtalan láb szindróma, amikoris az éjszaka közepén teljes nyugalomban erőteljes zsibbadást érzünk a lábainkban és emiatt mozgásra kényszerülünk, éjszakai futás, séta stb. Ez esetben a kiváltó ok, hogy túl sok tejsav halmozódik fel az izomban. A panaszok klasszikus B1-vitamin hiányra utalnak. Mitől? A túl sok feldolgozott szénhidrátfogyasztástól, cukortól és az élesztőtől. B1-vitamin pótlással és az említett élelmiszerekről való lemondással az égető zsibbadó érzés elmúlik.

4. Izomrángás vagy tetánia.

A szemhéjadban a vádlidban vagy valahol a karodban érzékelhető, önkéntelen rángatózás. Ez több mint valószínű, hogy egy kalciumhiányra mutató jel. Ezt kalcium laktát vagy valamilyen kalcium magnézium kombinációval tudjunk a legjobban kezelni. A kalcium karbonát nem javasolt. Azonban, ha elegendő mennyiségű kalciumban dús tápanyagot fogyasztasz, mint a sajtok és a zöldségek, az is lehet, hogy túl lúgos vagy. Ilyenkor a kalcium lerakódik az idegeken és ez okozza az izomrángást. Almaecet adagolása nagyon gyorsan megszüntetheti a rángásokat. A túl lúgos állapot fő okai a szénhidrátok, cukrok és a stressz.

5. Izomgörcs.

Kálium (potassium), Magnézium és Nátrium (sodium) hiány, úgyhogy sóra és elektrolitokra van szükséged. Érdemes egy olyan kiegészítőt választanunk, amiben mind a három említett elem megvan.

6. Gyenge vagy alulműködő izomzat.

Gyenge izomerő, alacsony erőkifejtés, gyors fáradékonyság, nehezen megy a lépcsőzés? A leggyorsabb út az edzés mellett, hogy az izomzatot megerősítsük, az E vitamin adagolása. Mégjobb a kettő kombinációja. Az E vitamin, amire szükséged van az a tokotrienolok. A tokoferolokat (amik az alfa béta delta gamma) könnyű bevinni táplálékból vagy E vitaminos termékekből. Az E vitaminkomplex másik fele a tokotrienolok, amit nehéz megszerezni. Kérlek, ha találtok olyan E-vitamint, amiben tokotrienolok vannak, küldjétek el! Edzéshez nagyon hasznos kiegészítő!

 

Gallai Dávid

davidg1@windowslive.com

Forrás: https://youtu.be/gBGp2gVuEok

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.