Vendégünk, Dr. Takács Dávid fogorvos, aki 2016. szeptember elseje óta edz velem, volt olyan kedves, és részletesen, lelkiismeretesen megválaszolta, a hozzá intézett kérdéseimet, ezáltal megengedte, hogy egy új értelmet nyerjen az edző ill. teremválasztás és a személyi edzés fogalma körünkben.

Dávid 33 éves, diákkorában rendszeresen sportolt, az elmúlt években pedig otthoni szintű fitnesz edzéseket és a futópados futást preferálta. Célja alapvetően az egészségének hosszútávú megőrzése, mivel a családjában a szív és érrendszeri betegségek meghatározóak, mindenképpen nagy figyelmet fordít az állóképesség fejlesztésére. Emellett természetesen egy erős, szépen kidolgozott testet szeretne viszontlátni a tükörben.

Megkérdeztük, miért döntött a SPEEDFIT Fitnesz Stúdió mellett, mivel érdemeltük/érdemeltem ki a bizalmát és milyen célokkal keresett fel minket.

Nagyon megtisztelő volt számomra a válasza, miszerint Dávid alapvetően személyi edzőt keresett , a hely számára nem volt annyira  fontos, mint a személy, aki gyakorlatilag a fizikai épségét és épülését, fejlődését  felügyeli. Elmondása szerint a konzultáció alkalmával szemügyre vette a gépparkot, ami nagyon jól felszereltnek vélt. Ami viszont már elsőre megfogta, nyilván ehhez a bemutatásnak is köze volt, az a funkcionális terem. Ilyet eddig sehol nem látott.  Bízott benne, hogy gyakorlataimmal segíteni fogom céljai elérésében. Ezúton köszönöm Neked, Dávid, hogy bizalmat szavaztál Nekem és a szakmai megalapozottságomnak.

Sokan nem tudják miért fontos a személyi edzés, miért nem jó a vakvilágban próbálkozni, miért lehet épp sérülésveszélyes a szakember nélküli edzés, miért kell valóban körbejárnunk szakmai oldalról azt az edzőt, akit kiválasztunk célunk eléréshez? Dávid sportolói szemmel közelítette meg ezt a kérdést.

Elmondta, hogy már évek óta edzett otthon, alap szinten, internetes edzéstervek segítségével valamint a táplálék kiegészítőket is tanulmányozta orvosi egyetemi évei alatt.  Otthonában szinte minden eszköz adott, hogy egy igazi otthoni edzést megcsináljon. Az állapotának és céljainak megfelelő gyakorlatsorok, azok sorrendje és mennyisége, valamint az ideális súlyok kiválasztása azonban nem megy személyi edző nélkül. Edzői segítséget kapott a pulzustartományok beállításához, a pulzuskontrolhoz, a megfelelő táplálkozáshoz és a táplálék kiegészítőkhöz egyaránt.

Dávid nagyon jól látta az edző választás problematikáját is. Természetesen örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen alaposan megfontolt döntésben, rám gondolt és engem kért fel. Személyes ismeret, fogorvosi/baráti kapcsolat, ajánlás és a tanulmányok, előképzettségek ismeretében választott.

Dávid az egészségünkért a fogainkért dolgozik, de vajon mit tesz munkája az Ő egészségével? Fogorvosnak lenni gerincünk számára épp oly ártalmas, mint ülőmunkát végezni.
Napi 10-12 órát áll a fogorvosi szék mellett, alapvetően jobbra féloldalasan bedőlve. A kérdés tehát, hogy mivel tudja ellensúlyozni a testtartásból adódó problémákat. Meg kellett tanulnia az alapelveket, hogy tehermentesítse legalább részben a derekat.

Egészségi problémáit nézve, alapvetően a féloldali állás és még inkább a folyamatos hajolás az, ami a problémáit okozza. A dereka és a gerince napi szinten folyamatosan 10-12 órát van kitéve egy kényszerhelyzetnek. Kollegáknál is rendszeres, mondhatni szakmai ártalom a gerincsérv, leginkább lumbal tájékon. Dávidnak szerencsére időben észbe kapott és a prevenciónak szentelte figyelmét, és nehezen beosztható idejét. Nyomási tünetei voltak, ami azért gyógytornával helyrehozható. Emellett érezhető, mióta rendszeresen edz, kiemelve a derék és hát izmait, nem csupán a gerince és a szalagjai tartják a testsúlyát, hanem izomból is tudja tartani, azóta a hát és derékfájást szinte el is felejtette.

Rendszeres edzés mellett azonban szükség van a rendszeres táplálkozásra is. Fogorvosként, a betegek, és a sokszor kiszámíthatatlan kezelési idők mellett ezt sem könnyű megoldani.  Dávid azonban, hisz a rendezett időbeosztásban, a tervezésben, a rendszerszemléletben. Reggel 6 kor kel, főz és edz, a vízfogyasztásban pedig az asszisztensnője a főnök.

Nagyon jól látja, hogy ha nem egészséges, akkor dolgozni sem tud. Rangsorol, időt, energiát és pénzt áldoz a megelőzésre.

Két hónap közös edzésmunka után, elégedetten vélekedik az állóképességi és erőnléti fejlődését tekintve. Tökéletes összhangot sikerült elérni a termi és az otthoni edzések között. Tökéletesen betartott ajánlások, a jól felépített funkcionális, erősítő edzések és a kitartó munka meghozta az eredményt.

Dávid csupán a következőket hiányolja termi oldalról. Ha az ötletládába bedobható kívánsága teljesülhetne, az alábbiakat kívánná.

Szeretné, ha szélesebb választékban forgalmazna a terem étrend kiegészítőket. Talán véletlen műve, hogy Dávid kívánsága valóra is vált.  

Másodsoron szívesen részt venne egy motiváló közösségi oldal szerkesztésében, ahol ételeket, recepteket, táplálkozási és edzési tippeket oszthatnának meg a közös célért dolgozó sportbarátok. Együtt küzdve, egymást erősítve és közösen örülve a sikereknek.

Dávid köszönöm, hogy megosztottad az olvasókkal a véleményed, tapasztalataidat! Sok sikert kívánok Neked a célod eléréséhez és bízom a hosszas, sikeres közös munkában.

Sportbaráti Üdvözlettel: Nagy Péter személyi edző (0670-366-2241)

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.