Ezt az egy állítást ültesd el mélyen a tudatalattidban.

…Talán nem mindig hozzuk meg a legjobb döntéseket…

…Talán a múltbéli döntéseink hatást gyakorolnak jelenlegi helyzetünkre…

…Talán zavartabbnak érezzük magunkat mint valaha…

DE…!

Nem…ez nem egy motivációs szónoklat lesz, de a fenti gondolatok talán sokak számára ismerősek lehetnek az életmódváltás, annak is legkritikusabb pontja, a táplálkozás kapcsán.

Ebben a cikkben azokra a dolgokra próbálok rávilágítani, amik eddigi tapasztalataim alapján sok ember számára nem nyilvánvalóak, mikor elhatározzák magukban, hogy életmódváltásba kezdenek, vagy szimplán táplálkozási szokásaikon változtatnak.

AZ ALAP

Elsőként, hogy megértsük, hogyan áll össze egy tudatosan elkészített étrend, szükségünk lesz egy ALAPRA. A siker alapját, a táplálkozásban és az élet bármely területén, mindig két tényező alkotja:

Annak megértése, hogy hol vagyunk jelenleg, valamint, hogy hová tartunk.

Bár ez a felszínen rendkívül egyszerűnek hangzik, pontosan ez az a pont, ahol a legtöbben elbotlanak. Lássuk hogy miért.

HOL VAGYUNK JELENLEG?

Ezt a részt sajnos legtöbben vagy túlegyszerűsítik vagy túlbonyolítják. A jelenlegi fizikai állapot nem az egyetlen tényező, melyre a kiindulást építeni kellene.

Akkor hát mik is azok a kritikus tényezők, amik valóban segíthetnek nekünk?

 • A jelenlegi fizikai adatok (életkor, testmagasság, súly, stb.)
 • A jelenlegi életmód
 • A jelenlegi edzés intenzitás és volumen
 • Étrendi és életmódbeli sajátosságok
 • Okok a változásra
 • Az étrendben leírtak betartásának képessége

A fentiek azonosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamat eredményre vezessen.

Hová tartunk?

A célok megértéséhez egy olyan koncepciót veszek alapul, ami sajnos nem túl “szexi” a legtöbb ember számára , eltekintenek felette és inkább egy fantáziavilágban élnek, miközben egyszerre többféle célt hajszolnak. Ez kb annyi sikert eredményez, mint bekötött szemmel sárkányra vadászni.

Ahogy fentebb a jelenlegi állapotunk megértését veséztük ki, tegyük tisztába itt is a dolgokat, a standard MI?, MIÉRT?, HOGYAN? alapelv segítségével.

 • CÉLOK (alias a nagy MI?)
 • MIÉRT fontosak ezek a célok számunkra?
 • HOGYAN fogjuk tudni hogy elértük a kitűzött célokat?

Ha ezeket sikerült megfogalmazni, állítsunk fel prioritást a céljainkban, ezután vessük össze az ehhez szükséges idő mennyiségét saját kapacitásunkkal, majd összegezzük az új életmódhoz szükséges változókat és ehhez mérten SAJÁT hajlandóságunkat ezek betartásához. Gondoljuk át és írjuk le, mik azok a dolgok, amiket képesek és képtelenek vagyunk feladni az adott célok elérése érdekében.

Összegezve tehát a jelenlegi állapot és a kívánt eredmény megértése adja az ALAPUNKAT, ami segít beazonosítani a helyes utat.

Mindent bele!

Szücs Péter

Személyi edző -Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.