Minden igénybe vett izomcsoport az összehúzódások során kissé megrövidül. Ezért lényeges, hogy miután végeztünk a levezetéssel, a rövidült izmokat nyújtsuk ki. Ennek két módját lehet megkülönböztetni: aktív és passzív nyújtást. Az aktív nyújtás rövid mozgásokból, szökdelésekből áll. A passzív streching lassú, kitartott feszítéssel jellemezhető, amely néhány másodpercig (max. 15 mp) tart. Ahogyan az izom nyúlik, úgy növelhető a nyújtás ereje és a mozdulat mélysége. Törekedni kell arra, hogy az izomzat soha ne fájjon. Ha nyújtás során figyeljük a légzésünk ütemét, akkor a gyakorlatsor és a regenerációs hatás fokozottabb lesz. A mozgás előtti streching az izomzat rugalmasságát fokozza, ezáltal segít az esetlegese sérülések kivédésében. A sportolás után végzett streching azért hatékonyabb, mert ekkor az izmok vérellátása jobb, hőmérséklete magasabb.

A nyújtópad használata csak bemelegített izmokkal javasolt. A csuklópánt használata a biztonság érdekében kötelezően javasolt.

A padon végzett gyakorlatok legfőképp a helyes testtartásért felelős mély, illetve felületes hátizmok, (csuklyásizom, széles hátizom, kis rombuszizom, nagy rombuszizom, lapocka emelő izom, hátsó felső fűrészizom, hátsó alsó fűrészizom) nyújtására alkalmas.

Emellett kiválóan alkalmazható a vállöv (deltaizom, lapocka alatti izom, tövis feletti izom, tövis alatti izom, kis görgetegizom, nagy görgetegizom) valamint a külső csípőizmok (nagy, középső ill. kis farizom), és comb feszítő (szabóizom, négyfejű combizom) és hajlító izmainak ( féliginas izom, félighártyás izom és a kétfejű combizom) nyújtására.

A helyes technika elsajátításához segítséget nyújtanak a gyakorlat rajzok valamint az edzői gárda.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.