A kitartás fontosságáról

SPEEDFIT | 2019.04.21 6:47

Minden egészségére odafigyelő és sportolni vágyó ember más és más motivációs céllal vág neki az edzéseknek, és látogat el egy-egy edzőterembe.

Ami közös bennük, az a lelkük mélyén meglévő tenni akarás, az, hogy megmutassák önmaguknak: igenis képesek  az egészséges életmód területén kijelölt céljaikat elérni, s ennek köszönhetően  magasabb testi-lelki egészségi szinten , boldogabban élni.

A konkrét célok meghatározása- kisebb has, formásabb farizmok, erősebb kar-és vállizmok stb.- csak és kizárólag  „saját szellemi termékünk”, melyek megvalósításának első állomásaként elkezdünk odafigyelni táplálkozásunkra, regenerálódásunkra, és tréningezünk. S hogy mire kell a leginkább hangsúlyt fektetnünk? Többször leírtam különböző fórumokon, mégsem győzöm eléggé hangsúlyozni: arra, hogy rendszeresen elmenjünk edzeni! Ez a megállapítás talán túlságosan egyszerű, de tény, hogy kitartó, elszánt munkavégzés hiányában semmire sem fogunk jutni, bármilyen hiper-szuper eszközökön is dolgozunk(néha-néha), s bármilyen jól összeállított étrendet is követünk(időről időre).

Induljunk ki az átlag stúdióvendégből, aki valamilyen céllal-legyen ez a fogyás- elkezd edzeni! Néhány alkalommal lemegy a közeli terembe, elolvas ezt-azt a racionális táplálkozásról, eltelik egy-két hét, hónap,s a gyenge eredmények miatt elkedvetlenedik. Belátja, hogy az egész folyamat bonyolultabb, mint ahogy azt elsőre gondolta, szakmai segítséget nem kért, s komolyan gondolkodik a megfutamodásban a „nekem ez nem megy, ez nem az én világom” jelszó jegyében. Igen, igaza van abban, hogy a testedzés is egy „tudomány”, hiszen  ismerni kell az emberi szervezetet, annak válaszreakcióit a különféle edzésmódszerekre,  táplálkozási stratégiákra , mégsem ennek a tudásnak, hanem a kitartásnak a hiánya a fő hiba! Ilyenkor szoktam javasolni, hogy tegyék fel maguknak a következő kérdéseket: Rendszeresen eljárt-e edzeni legalább heti háromszor? Minőségi edzést végzett-e minden alkalommal? Betartotta-e a kijelölt táplálkozási kereteket? Ha pár hónapos távlatban nem érte el azokat a reális célokat, melyeket maga elé tűzött, kétséget kizáróan nemmel felelt valamelyik kérdésre...

Bögi Viktor

Személyi edző