A hasizomzat a testünkön nem csak dekoráció, hanem a vázizomzatunk egyik élettanilag meghatározó izomcsoportja. Emiatt a has edzése nemcsak esztétikai szempontból fontos, és nem is lehet egy-pár gyors felüléssel letudni.

A hasizmok fontos támasztó szerepet töltenek be a gerincoszlopunk védelme érdekében és segítenek a törzs stabilizálásában is, így a sporton kívül a teljesen hétköznapi dolgoknál is fontos szerepük van, de erről már a coreizomzat kapcsán egy korábbi cikkemben is szót ejtettem.

Hozzájárul a hasüregi nyomás fenntartásához, tehát erőteljes összehúzódása a hasűri nyomást fokozza, aminek köhögéskor, tüsszentéskor, illetve nőknél a szüléskor is nélkülözhetetlen szerepe van. Az egészségügyi oldalon maradva: segít abban, hogy a belső szervek helyesen működjenek, ezzel javítva az emésztést, illetve a zsigeri működésre is jó hatással van!

A megfelelő hasizom edzés a has stabilizációs funkcióját is kihasználja, így a dinamikusabb (összehúzódással és elernyedéssel járó) gyakorlatok mellett statikus variációkat is érdemes belevinni az edzéstervedbe!

Ezekre mutatok most 3+1 példát Nektek.

Plank (elülső alkartámasz)

A két alkarodon és a lábfejek elülső részén támaszkodsz, miközben hasizmaiddal tartod a medencéd. Tenyerek a talaj felé néznek a fejünket pedig sem felfele sem lefele nem mozdítjuk el, a természetes helyzetéhez képest.

Figyelj arra, hogy ne homorítsd a derekadat és ne csak lógasd a hasfaladat! Ez nem tesz jót gerincednek sem, illetve a hasfalat sem edzi, húzd be a hasad és tartsd feszesen a törzsedet! Mivel a gyakorlat statikus, így időre végezzük, kezdőknek 45másodpercig ajánlanám.

Fontos, hogy váll-, térd- illetve gerincbántalmak esetén egyeztessünk egy szakemberrel mielőtt, nekiállunk a feladatnak!

Side Plank (oldalsó alkartámasz):

Az oldalsó törzsizmokat dolgoztatja meg, de dominánsan részt vesz benne a vállizomzat és az oldalsó lánc egésze is.

Feküdj az oldaladra, az egyik kezed a csípődön, a másik kezed az alkaroddal támaszkodik a talajon, a két lábad egymáson. Emeld meg a medencédet és tartsd meg.

Eközben figyelj arra, hogy a támasztó karod könyöke teljesen a vállad alatt helyezkedjen el és a gerinced meghosszabbításaként tartsd a fejedet is középen. Végezd el mindkét oldaladra, kezdőként 30másodpercig. Az ízületi bántalmakkal rendelkezők  szakember felügyelete alatt hajtsák végre ezt a gyakorlatot is!

Páros lábemelés:

Feküdj hanyatt egy szőnyegre, kezek a törzs mellett. Lábadat nyújtsd ki, és anélkül, hogy behajlítanád a térdedet, emeld a lábad a medencéd fölé.

A gyakorlat alatt nem szabad derékfájdalmat éreznetek, ha mégis így lenne, hajlítsátok be a lábatokat, csökkentve ezzel az erőkart. Ha ezután is érzitek, az annak is lehet a jele, hogy túl gyenge és kellően erősíteni kell azt a testrészünket is.

 

+1 Felülés:

Ellentétben a közhiedelmekkel a felülés egy rendkívül hasznos gyakorlat, de tény, hogy nem mindenkinek való. Dominánsan erősíti az egyenes hasizmot, ezen túl nyújtja a derék izmait, erősíti a csípőhorpaszt és az egyenes combizmot is.

Utóbbiak az esetek többségében jelentős elgyengülésnek vannak kitéve, az ülő életmódunknak köszönhetően. Ezek az izmok a láb előreemelését végzik, vagyis dolgoznának sétálás, futás, lépcsőzés közben, csak nem végezzük eleget ezeket a mozgásokat, és ha igen, akkor sem az izom teljes mozgástartományában.

A sok üléstől a csípőhorpasz és az egyenes combizom is megrövidült, így azon túl, hogy erősítjük, rendszeresen nyújtanunk is kell. Gyakorlat közben NEM a tarkó mögött van a kéz, hanem keresztben a vállakon pihen! Hátfájós emberek ezt a gyakorlatot ne végezzék!

Ha bármi kérdésed merült fel az olvasottak kapcsán, keress bizalommal, segítek kitűzni és együtt megvalósítani a céljaidat!

Farkas Martin

személyi edző

SPEEDFIT

+3670 381 1425

dj.marek92@gmail.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.