Miért jó a húzódzkodás?

SPEEDFIT | 2019.10.26 8:42

A hátizom a második legnagyobb izomcsoport a testünkön. Ezért ennek edzésére jobban oda kell figyelni. Ha a hátizom fejlesztése a célod, szinte kihagyhatatlan gyakorlat a húzódzkodás.

Ez a legjobb saját testsúlyos alap gyakorlat a felső testünk részére. Mostanra már vannak húzódzkodást segítő gépek is, mert az emberek többségének nehézséget okozhat a gyakorlat szabályos kivitelezése.

Mire hat?

Elsősorban a lapocka körüli izmok és a széles hátizom kapja a fő terhelést. Másodsorban a bicepsz,az alkar izmai,illetve a gerincfeszítő izmok.

Kivitelezése:

Keressünk a teremben egy húzódzkodásra alkalmas rudat vagy állványt. Fogjuk meg széles fogásban, és úgy függeszkedjünk, hogy a lábaink hátul össze legyenek kulcsolva. Így húzzuk fel magunkat állunk magasságáig,könyökünket húzzuk hátra,lapockáinkat préseljük össze. Majd lassan engedjük le magunkat a könyök nyújtásával. Figyeljünk rá, hogy testtartásunk végig enyhén homorú legyen.

Amire figyelni érdemes:

  • mivel a gyakorlat kivitelezése nehéz, mindenképpen melegítsünk be alaposan
  • ne lendületből végezzük az ismétléseket
  • teljes mozgást végezzünk
  • mindig lassan engedjük vissza magunkat

Ha már könnyedén meg tudsz csinálni 12-15 ismétlést, akkor használhatsz súlyövet vagy egyéb eszközt a gyakorlat nehezítésére.

Ha bármi kérdésed lenne, keress bátran Győrben, a Speedfit-ben.

Jó edzést kívánok!

Írtra: Kiss Patrik

Személyi edző