Járok a terembe, egészségesebben eszek, mint valaha, mégsem fogyok többet? Előfordulhat, hogy többször jutott már ez eszedbe, mint szeretted volna. Ez egyszerre lehet titokzatos és rejtélyes. De aggodalomra nincs ok, új kutatásoknak köszönhetően van remény!

A kutatók arra jöttek rá, hogy egy számottevő embercsoportnak – akiket most hívjunk csak választ nem adóknak- a teste nem fog reagálni egy közepes intenzitású edzésprogramra.

Amennyiben a „választ nem adók” csoportját erősíted,- mely egyébként a kutatásban résztvevő emberek 36%-a volt- a tested nem fog reagálni egy átlagos erő edzés és kardió edzés váltakozásából álló tervre.

Egy másik csoportban nulla volt a „választ nem adók” száma, ahol az edzésprogram funkcionálisabb és dinamikusabb elemekből állt!

A kutatók három csoportot hoztak létre:

  • egy csoportot, amely nem végzett edzést,
  • egy másik csoportot, amely kardió-, és erő edzést végzett,
  • illetve egy harmadikat, mely végzett erősítő, kardió, illetve funkcionális (IFT) edzést is.

Mindkét edzést végző csoport egy tizenhárom hetes programot hajtott végre, melyet egy három hetes csak kardió edzésprogrammal kezdtek, folyamatosan növelve a terhelést. Mindkét csoport háromszor edzett egy héten. Majd a maradék tíz hétre a két edzést végző csoport kapott rezisztencia vagy rezisztencia és funkcionális (IFT) edzést is a kardió mellé.

A program befejeztével a csak rezisztencia és kardió edzést végző csoport 36%-ának nem volt mérhető javulás az állóképességében, ezután nevezték el őket választ nem adóknak.

Ezzel szemben a funkcionális tréninget is végzők 100%-ának volt valamilyen mértékű javulása az állóképesség fejlettségét mutató paraméterekben. Ezen kívül a funkcionális edzést is végző csoport tagjainak nagyobb mértékben javult a testzsírszázaléka, vérnyomása, az egyensúlya, valamint az izomereje, amit fekvenyomással és lábtolással ellenőriztek.

Az oka az IFT csoport sikerének az intenzitásban keresendő.

A hagyományos erő edzés egyes emberek számára kevésbé biztosítja azt az intenzitást, mely a valódi eredményekhez szükséges küszöböt elérné. Gondolj csak bele! Az izolációs gépek többségén ülő helyzetben, vagy fekve dolgozol, nem érnek változatos, nehezen koordináható, kiszámíthatatlan, az erőn kívül más képességeket is igénybe vevő terhelések és mozdulatok, melyek az intenzitásért lennének felelősek végső soron.

A fitneszvilág arra buzdítja az embereket, hogy „csak menjenek az edzőterembe”, és hogy „bármilyen testmozgás jobb, mint egyáltalán nem edzés”, ami részben igaz. De ez a tanulmány rávilágít arra, hogy olykor jobb, ha fokozzuk az intenzitást – akár saját testsúlyos tabata edzésekkel, funkcionális fitnesz mozgásokkal, akár szabad súlyokkal.

A konkrét tervezéshez és további kérdéseid megválaszolásához pedig keresd edző vagy teremedző kollégáinkat, akik segítenek a hozzád legjobban illő mozgásforma megtalálásában!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.