Folyadékfogyasztás edzés közben

SPEEDFIT | 2019.11.18 14:29

Edzés előtt, közben, és után gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról. Erre a célra a víz is tökéletes, de ha intenzív sportolásról van szó,a direkt erre a célra gyártott izotóniás vitaminitalok jelentik a legjobb megoldást.

Ezekben nem csak sok energia, hanem a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok és, nyomelemek is találhatók. Ha erre ügyelünk, garantáltan nem fog leesni a vércukorszintünk mozgás közben, vagy utána sem.

Tudnunk kell, hogy a modern folyadékpótlás nem kizárólag az elveszített víz visszapótlását célozza, hanem számos egyéb élettanilag fontos anyagot is visszajuttat testünkbe. Ebből következően kitalálható,hogy a csapvízzel történő folyadékpótlás  nem megfelelő technika.

A csapvíz a vízveszteséget visszapótolja ugyan, de a sókat semmiképpen sem. Ráadásul a víz nagyon híg, így a szervezetben hígulási folyamatot indít be. Ennek eredményeként testünk tovább fokozza az izzadást, hogy a hígulás ellenében hasson. Ezzel további dehidratáció jön létre, beindul egy ördögi kör, mely egyre romló teljesítményben nyilvánul meg.

Fontos tudni még azt, hogy edzés alatt többször fogyasszunk kisebb mennyiségű folyadékot, mert ha egyszerre sokat iszunk, az telítettség érzését fogja okozni, és hátráltat minket.

Írta: Kiss Patrik

SPEEDFIT