Bizonyára hallottuk már az edzés utáni pihenés fontosságáról, viszont ez nem csak az izmok edzésmunkától való megvonásáról szól, hanem sok más tényezőről is. Elsősorban érdemes megérteni a homeosztázis és az izmok működésének folyamatát. Ha ezek megvannak, akkor már könnyebben megérthetjük a többi regenerációs elem fontosságát is.

Röviden a homeosztázisról:

A szervezet az optimális működési szintjére törekszik. A belső környezet állandóságát hívjuk homeosztázisnak (röviden fogalmazva). Fizikai megterhelés hatására ez az állandó környezet felbomlik és a szervezet hatékony működési szintje ideiglenesen romlik, ekkor fáradtság, elfáradás jelentkezik. A teljesítőképesség csökken, míg a regenerációs folyamatok nem mennek végbe. Ez pozitívan felfogandó, mivel ez kell a teljesítmény javulásához. Fontos, hogy a következő edzés megfelelően legyen időzítve, hiszen így tudható be az optimális fejlődés. Érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak fizikai ingerek hatására romlik a homeosztázis, a pszichés állapot is kihatással van rá és még más tényezők is. Ezért van az, hogy néha fittebbek vagyunk, néha kevésbé, pedig kipihentek vagyunk, megfelelően táplálkoztunk stb.

Röviden az izmok működéséről:

Fizikai aktivitás során az izmok külső vagy belső ellenállás (ingerek) hatására megfeszülnek. Az izomrostok összehúzódnak, a fokozott terhelés mikro sérüléseket okoz az izomban, mely egy bizonyos terhelés fölött (ez természetesen edzettségi szinttől is függ) keletkezik az izomláz. (Egyenlőre vitatott, hogy az izomrostok vagy az érzőidegek károsodásától.) Az izomláztól fájó izmokat nem érdemes addig terhelni, míg a gyulladásos folyamatok nem álltak helyre. Nincs csodagyógyszer, egyedül a pihentetés és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A szervezet maga helyreállítja a sérüléseket, az izom pedig fejlődik.

A regenerálódás és azt elősegítő tényezők:

Az edzés (megterhelés) után a szervezetben azonnal beindulnak a regenerációs folyamatok. A fizikai teljesítmények hátterében különböző szervek és szervrendszerek munkája van. Ezeknek eltérő a regenerálódási idejük. Ezt fontos figyelembe venni az edzéstervezéskor. Van néhány javaslat a regenerációs folyamatok megfelelő működése és esetleges gyorsítása érdekében.

Ilyenek például:

 • A megfelelő mikro- és makro tápanyagok bevitele (Figyeljünk oda, mert a fokozott fizikai megterhelés hatására nő bizonyos tápanyagok igénye a szervezetben!)
 • Megfelelő folyadékbevitel
 • Elegendő mennyiségű és minőségű alvás
 • Töltődjünk fel szellemileg is, ne csak fizikailag! A lélek is igényli a törődést!
 • Az aktív pihenést is érdemes bevezetni, ha eddig nem tettük, heti 2-3 alkalommal legalább; sétálás, kerékpározás, kirándulás, labdajáték a barátokkal stb. mind 40-60% körüli intenzitáson, amely nem okoz problémát a regenerációs folyamatokban. Habár izmaink fáradtak, de a szervezetnek a napi aktivitásra szüksége van az optimális működés érdekében.

Köszönöm, hogy elolvastad! Remélem tetszett!

Havasi Anna

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.