Ha hinni lehet a legújabb kutatási eredményeknek, akkor a kávégépek kifejezetten hasznosak lehetnek az edzőtermekben, mert a koffein széles hatásspektrumával többek között elősegíti az izomregenerációt.

Sok sportoló talán nem ismeri pontosan az effektust, a kávét edzés közben főként azért használják, hogy fokozzák a koncentrációt. Az agyra gyakorolt hatások javítják az hangulatot, az éberséget és a motivációt. A kávé antioxidánsai védelmet nyújtanak a sejteknek, és a benne található koffein védi a glikogéntárolókat.

Van haszna a kávénak az edzés utáni regenerációban?

Kávé nem feltétlenül az egyik legjobb fitnesz ital, de semmiképpen sem árt, sőt támogathatja az izmok regenerációs folyamatás. Ezen felül mérsékelt mennyiségben általánosan támogatja a keringést a következő hatások révén:

 • Az idegrendszer stimulálása
 • A szívfrekvencia növelése
 • A glikogén- és lipolízis elősegítése
 • Az elsődleges vizeletből való visszaszívódás gátlása (ezért gyenge vizelethajtó)
 • Érkitágítás a periférián
 • Perisztaltika serkentése

Az idegsejtek hosszabb ideig tartó kávéfogyasztás esetén több receptort alakítanak ki, amely elősegíti az adenosin molekulák kötődését, így lassan a koffein tolerancia kialakulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy a hosszú távon kávét fogyasztóknál kisebb hatás érhető el.

Mennyi koffeint adnak nekünk a kávéfőzők?

Koffein hosszú ideig rossz hírnévnek örvendett, a figyelemfelhívások a rossz hatásairól évszázadosak. A koffein hosszú ideig a doppinglistákon is szerepelt (a 20. század végéig), míg rá nem jöttek, hogy nagyon magas dózisra van szükség, hogy illegális teljesítménynövekedést okozzon.

A koffein vegyület gyakran előfordul a természetben, például a teában, a maténban, a kóladióban és a guaranában is megtalálható. A pörkölt kávébabokban 1,3 – 2,0%, míg a tealevelekben 3,0 – 3,5% koffein található.

Miért nem kell félned a koffeintől?

Tehát térjünk vissza a koffein izom regerenációra gyakorolt A koffein megvédi a glikogénraktáraidat, így kevesebb szénhidrát ég el feleslegesen, ennek hatásaként az izmok gyorsabban regenerálódnak, és az állóképesség is tartósabbá válik. Másik kedvező hatása a striatumban történő aktivitás növelése. (A striatum az emberi agy azon része, amely lehetővé teszi többek között a mozgások összehangolását és az emlékezet szabályozását.) Az izom teljesítőképessége átlagosan mintegy három százalékkal nő, azonban a hatás koffeinfüggőség esetén könnyen csökkenhet.

Mindenesetre kijelenthető, hogy a kávégépek nagyon hasznosak a fitneszterembe

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.