„Fürödtél” már boldogsághormonokban? Ha csak egyszer is átélted mindezt az életedben, kitörölhetetlenül emlékezni fogsz rá és az élmény hátterére.  Amennyiben veled ez még nem történt meg,  ne habozz, idézd elő magadban !

Mindehhez nem szükséges senki és semmi különös, csak te, az edzőcuccod , meg egy kis napfény.  Jó órányi tudatos tréning, csiribí-csiribá, s már meg is mutatkoznak rajtad az első jelek. Vidámabb leszel, színesebbnek látod a világot, és az élet „ szabadság- egén” repülsz majd…

Hű, de jó is lenne mindezt állandóan érezni! A földi világra jellemző” elmúlást” azonban életed ezen területén is el kell fogadnod, nevén nevezve a dolgot: eltelik egy kis idő, te pedig visszakerülsz az „ eredeti” állapotodba.

Jóllehet ez így elsőre igazságtalannak tűnhet, magában hordozza azt az alapvetést, hogy a igazán teljes értékeléséhez szükséges megismerned annak ellenpólusát, nevezzük azt most kevésbé jónak. Na de mielőtt mélyebb szellemi eszmefuttatásokba bonyolódnánk, vizsgáljuk meg, mi ennek az egész „ boldogságosdinak” a kézzelfoghatóbb háttere!

Tudományosan bizonyított tény,   hogy a kedvtelenség, a rosszkedv,   a levertség alapja sok esetben  egyrészről a kevesebb napfény, másrészről az emberi szervezet alacsonyabb szerotonin- szintje .A szerotonin nevű hormon fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a szexualitás, az étvágy szabályozásában, alacsony szintje pedig migrén, depresszió és  idegi zavarok okozója lehet. Elméleti munkák  igazolják, hogy  a  testedzés egyértelműen növeli  tested szerotonin- szintjét. Hogyan és miért?

Az edzés egyfajta stressz a szervezeted számára. Amennyiben  megfelelő intenzitású, vagyis igazodik aktuális kondicionális képességeidhez, úgy izmaid és hormonrendszered alkalmazkodni kezdenek ehhez a behatáshoz, és a „stressz-válaszban”résztvevő anyagok termelését fokozni fogják. Ilyen anyag a szerotonin . Egyértelmű tehát, hogy a rendszeres sportnak pozitív hatása van az idegrendszeredre, hatására pedig enyhülnek olyan negatív tünetek, mint a szomorúság, a szorongás, a feszültség vagy éppen a kimerültség.

Neked , aki aktívan sportolsz,  nemcsak a tudományos kísérletek bizonyítják a pozitívumokat. Mi több, igazából „ nincs is szükséged” azokra. Annak, aki valaha megkóstolt egy finom gyümölcsöt, már nincs szüksége arra, hogy  értekezéseket olvasson annak ízvilágáról és zamatáról. Egyetértesz?

Élményteli edzéseket ķívánok!

Bögi Viktor

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.