Annak ellenére, hogy fejlődésünk során két lábra álltunk, mindannyiunknak meg kell tanulnia megfelelően futni. A séta viszont egy olyan dolog, amit 6 millió év alatt sikeresen elsajátítottunk. Mivel annyira természetesnek tűnik számunkra, gyakran figyelmen kívül is hagyjuk milyen hatékony is tud lenni erőnlétünk javításának, testsúlyunk szabályozásának, valamint szív- és érrendszeri és kognitív egészségünk megőrzésének eszközeként.

Az okosórák népszerűsége a fitnesz alkalmazásokkal és a személyre szabott mozgás követőkkel együtt lehetővé teszik, hogy folyamatosan naplózzuk lépéseinket, a „napi 10 000 lépést” a gyaloglás népszerű szabványává tették, ami biztosítja a fejlődésünket. Ez azonban nem igaz. Bár a napi 10 000 lépés megtétele minden bizonnyal elősegíti, hogy gyorsabban elérjük a fitnesz eredményeinket, több tanulmány szerint a keringés, a súlykontroll, valamint a szív és az agy egészségének fejlődéséhez akár napi 4400 lépés is elég.

Ugyanez a tanulmány összehasonlította a napi 4400 és 7500 lépést megtevők élettartamának növekedését is. Egy sokkal nagyobb, több mint 50 000 sétáló részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy a séta intenzitásának növelésével az egészségügyi előnyök nemtől és életkortól függetlenül mindenütt egységesek voltak. Ez egybecseng számos közelmúltbeli tanulmánnyal, amelyek a gyaloglást és a mindennapi fizikai tevékenységeket életképes stratégiaként tartják számon a hetente végzett testmozgás növelésére.

Séta és agy egészsége

A séta, mint hosszú távú edzés módszer, kíméletes az izületekhez, és nem terheli meg a csípőt. Hosszú távú előnyökkel is jár, amelyek nem azonnal nyilvánulnak meg, például javítja a memóriát és a kognitív funkciókat az összességében jobb agyi egészségnek köszönhetően.

Valójában egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a séta felelős az agy neurogenezisének aktiválásáért, vagyis az új neuronok létrejöttének folyamatáért, és megvédi az agyat a zsugorodástól és a kognitív hanyatlástól, melyek általában az életkor előrehaladtával fordulnak elő.

Gyaloglás és kardiovaszkuláris fitnesz

Az alacsony intenzitású gyaloglás tartós fizikai aktivitásáról mostanra kimutatták, hogy jótékony hatással van az aerob és a kardiovaszkuláris rendszer javulására. Ez viszont befolyásolja a szervezet nyugalmi anyagcseréjét, valamint azt a képességét, hogy elfogyassza a tárolt üzemanyagot (azaz zsírlerakódásokat) napi szükségleteinek kielégítésére. Ezzel a gyaloglás a súlykontroll és a fogyás hatékony eszközévé vált.

Ez akkor válik igazán hatékonnyá, ha a gyaloglást használjuk a napi fizikai aktivitásunk növelésére. Ez fokozatosan növeli a testünk energiaszükségletét anélkül, hogy túlzottan megterhelné a testet.

Összegzés

A séta igen jó módszer, aminek segítségével fizikai, mentális és pszichológiai előnyök egész sorát tapasztalhatjuk meg. Ha bevezetjük a napi rutinunkba, akkor hosszú távon fejleszthetjük vele az aerob fitnesz és kardiovaszkuláris renszerünket. Segít meghosszabbítani az élettartamot, valamint segít könnyebben elérni a súlycsökkentési céljainkat.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Rácz Rita Mónika

forrás: https://darebee.com/fitness/walking-strategy-for-weightloss.html

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.