Az utóbbi 150 évben felgyorsult az alaktrendek változása, átlagosan tízévente más vált divatossá. Teltkarcsú vagy vékony, sportos vagy sovány, mindenféle variáció előfordult, ezért nőtt az érdeklődés a műtéti és műtét nélküli alakformáló és zsírbontó eljárások iránt, sőt egy új szakterület, a lipoterápia (zsírszövet kezelése) is megjelent.

Józan ésszel könnyen belátható, hogy bizonyos testalkati adottságokon nem lehet változtatni, viszont ha az egészséges karcsúság a célunk, és nem az alaktrendek követése, akkor kellő tájékozódás után megtalálhatjuk a számunkra optimális alakformáló módszert.

A zsírbontás nem fogyókúra.

A zsírbontás vagy lipolízis a szervezetünkben zajló, az elraktározott zsír energianyerésre való felszabadítását megcélzó anyagcsere – folyamat, amelyben éhgyomri állapotban a fehér zsírszövetben raktározott trigliceridek lebomlanak, és eljutnak az energiát igénylő sejtekhez. Az alakformálás céljából végzett zsírbontó kezelés során viszont a lipolízis folyamata egy külső inger (pl. elektromos áram- elektrolipolízis) hatására megy végbe helyi hatásként a kezelt területen. A hangsúly itt a helyi alakformáláson van, hiszen a fogyókúrás diétákkal, kardioedzésekkel általános fogyás jön létre, tehát nem onnan fogyunk, ahonnan szeretnénk, a legragaszkodóbb zsírpárnák mérete viszont alig változik. A zsírbontó kezelések fő célja többnyire a problémás területeken található zsírpárnák helyi megkisebbítése. Gyakori probléma, hogy a súlyfelesleggel rendelkező emberek fogyási céllal vágnak bele valamelyik alakformáló kezelésbe. Ezek a kezelések azonban az optimálisan normális testtömegindexű (BMI) vagy közepes túlsúllyal (maximum BMI 27kg/m2-ig) rendelkező, egészséges felnőttek számára, helyi zsírfelesleg megléte, az adott alakformáló kezelésre vonatkozó módszertanban előírt zsírrétegvastagság és egyszerű zsírszöveti diagnózis mellett az aránytalan testforma korrekciója, a problémás helyi zsírpárnák méretének csökkentése, a bőr feszesítése, az izmok helyi formálása vagy az egyszerű narancsbőr mérséklése céljából ajánlottak. Nem ajánlottak viszont a BMI 27 kg/ m2 feletti súlytöbblet esetén, bizonyos betegségek (pl. elhízás, cukorbetegség) fennállásakor, ilyenkor érdemes szakorvoshoz (pl. obezitológushoz) fordulni.

A zsírbontó alakformáló módszerek fajtái.

Az egyik fő kategória a plasztikai sebész által végzett műtéti alakkorrekció, ide tartozik a zsírleszívás, a megereszkedett bőr és zsírtöbblet műtéti eltávolítását megcélzó plasztikai műtét ( pl. hasplasztika). A másik fő kategória a nem műtéti jellegű lakformálás, melynek két fő fajtája a kozmetikai és az orvosi típus. Kozmetikai alakformáló kezelés például  passzív izomstimuláció, a kézi vagy gépi masszázs, a testtekercselés, a rádiófrekvenciás, kavitációs ultrahang, a kozmetikai (lapelektródás) elektrolipolízis, a tű nélküli mezoterápia, a ozmetikai dermaroller kezelés, az infrakerékpár stb. A nem műtéti orvosi zsírbontó kezeléseket csak lipoterápiában jártas orvos végezheti. Ide tartozik az orvosi (tűs) elektrolipolízis, a tűs mezoterápia, az orvosi lézeres, ultrahangos, rádiófrekvenciás, cryolipolízis kezelés és a komplex orvosi obezitológiai lipoterápás kezelés is.

Alakformáló és zsírbontó terndek.

Az alakformáló módszer kiválasztását mindig befolyásolja az aktuális divat. Az utóbbi 15-20 évben több zsírbontó eljárás is az érdeklődés középpontjába került mind a kozmetikai vonalon, mind az orvosi kategóriában. Magyarországon először az orvosi elektrolipolízis és orvosi mezoterápia volt elérhető, majd a rádiófrekvenciás, ultrahangos, cryolipolízis, kavitációs ultrahangos és lézeres eljárások következtek a sorban. A növekvő érdeklődés miatt azonban sok olyan többnyire távol keleti gépgyártótól olcsón beszerezhető gép került a piacra, amelyek kedvezőtlen hatással vannak a kezelés hatékonyságára és biztonságára, ráadásul a kezelést végző szaktudása sem standard minőségű. Nagyváltozást jelentett néhány évvel ezelőtt az otthoni kavitációs zsírbontó gépek megjelenése, de fontos tudni, hogy még a legjobb otthoni készülék sem képes elérni a szalongépek hatékonyságát, ráadásul már itt is megjelentek az olcsó másolatok. A legújabb trend a személyre szabott orvosi lipoterápiás kezelések, illetve a komplex obezitológiai és lipoterápiás eljárások megvalósítása.

Forrás: dietaesfitnesz, szepitogepek,

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.