Nos, alapvetően ez egy divatos szó a testsúly alapú gyakorlatokra vagy mozgásokra. Olyan dolgok, amelyeket otthon is elvégezhetsz minimális felszereléssel vagy anélkül.

Hacsak nem egy konkrét sporteseményre készülsz, vagy nem vagy egy felsőfokú sportoló, aki konkrét erőnléti célokat szeretne elérni, akkor biztos, hogy a testmozgást olyasvalaminek tekinted, ami az általános fittség, az egészség és a jólét fenntartására szolgál. Ez olyasmi, amit meg kell tennünk. Elvégre az emberi testet arra tervezték, hogy mozogjon, igaz?!

Talán már unod, hogy ugyanazokat a gépeket püfölöd újra és újra, kellene egy kis változatosság?

Ha a válasz igen, talán a calisthenics olyasmi, aminek hasznát vennéd.

Mielőtt belemennénk az indoklásba, hogy miért kellene a calisthenicsnek a heti edzésprogramod részévé válnia, emlékeztessünk mindenkit néhány dologra, ami az emberi testtel kapcsolatos, és arra, hogy hogyan terveztek minket mozgásra.

Képesnek kell lennünk arra, hogy megmozgassuk a saját testünket. Egyszerű. A testsúlyhoz kapcsolódó mozgások elvégzéséhez szükséges típusú követelmények mindig is léteztek. A modern társadalom és annak minden elképesztő kényelmének megjelenése előtt olyan életet éltünk, amely megkövetelte, hogy többet mozogjunk… sokkal többet. Többet másztunk, többet másztunk fel és le a földre, többet emeltük magunkat és szeretteinket olyan dolgokba és dolgokból, mint a gödrök, barlangok és fák, többet emeltünk ki és be. Nem sok minden változott azóta a testünk tekintetében. Nagyjából ugyanolyanok, csak gyengébbek.

A calisthenics olyan mozgások, amelyek elvégzésében meglehetősen alkalmazkodónak kell lennünk. Ez azt jelenti, hogy a testünk jól reagál az ilyen típusú terhelésre, és hosszú időn keresztül magas szinten tudjuk folytatni a mozgást.

Az idő rövidsége nem lesz kifogás.

Elvégezhetünk egy 20 perces calisthenics edzést, és utána teljesen ki lehetünk merülve.

Több izmot egyszerre

A testsúlyos gyakorlatok, mint például a fekvőtámasz, a húzódzkodás, az ugráló fekvőtámasz, mind egyszerre több izomcsoportot dolgoztatnak meg. A húzódzkodás például nem csak a bicepszedet dolgoztatja meg, hanem a hát- és törzsizmaidra is támaszkodik. Rövidebb idő alatt többet kérsz a testedtől, és ki ne szeretne manapság egy kis időt spórolni, ha edzésről van szó?

Több kalóriát éget el

Az erőteljes calisthenics több kalóriát éget el, mint sok gyakori kardió edzés”. Ez annak köszönhető, hogy ezek a gyakorlatok a fent említettek szerint nagyobb izommunkát igényelnek.

Jobb a szervezet számára

Mivel nem emelsz nehéz súlyokat, csökken a sérülésveszély. Úgy tervezték, hogy különböző módon tudd mozgatni magad, ami azt jelenti, hogy a calisthenics kíméli az inakat, ízületeket és izmokat. Gyorsabban regenerálódsz, ami azt jelenti, hogy a terhelésed az edzéséleted során nő, és végül több edzést végzel az év során.

Nemcsak nagyszerű funkcionális erőt építesz, ami megkönnyíti a mindennapi feladatokat, de azáltal, hogy az erőfejlesztés során csökkented az ízületeidre nehezedő terhelést, hosszabb élettartamot eredményez az ízületek számára.

Állóképesség

A calisthenics ténylegesen növeli a nyugalmi anyagcserét, valamint fokozza és fejleszti az izmok és az aerob állóképességet. Nem csak ez, de a Pilateshez képest hatékonyabban fejleszti az alsótest koordinációját is ugyanannyi idő alatt.

Propriocepció

A calisthenics fejleszti a tested proprioceptorait. A propriocepció az a belső érzék, amely megmondja, hogy hol vannak a testrészeid anélkül, hogy rájuk kellene nézned. Ez a belső testérzékelés az ízületekben, izmokban, szalagokban és kötőszövetben található receptorokra támaszkodik. Ezek információt vesznek fel az izmok hajlításakor és nyújtásakor, valamint akkor, amikor a tested mozdulatlanul áll.

Például a feneked, a csípőd és a lábad ízületei, izmai és kötőszövetei összenyomódnak (összenyomódnak), miközben ülsz és ezt olvasod. Ezek “el vannak terhelve” (széthúzódnak), amikor egy felállítódzkodó rúdról lógsz. A calisthenics az egyik legjobb módszer ezek fejlesztésére.

Arra vagyunk tervezve, hogy mozogjunk. Ha a lehető legjobb életet akarjuk élni, és a lehető legjobban akarjuk érezni magunkat, akkor muszáj. Ez ilyen egyszerű.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.