Ahhoz, hogy egészséges legyél, nem kell intenzíven edzened. Már napi egy séta is elég, hogy fizikailag és szellemileg is fitt legyél. A mindennapos gyaloglás 24 különböző betegség kockázatát csökkenti – köztük a rák számos típusát és a szívbetegségek minden fajtáját.Már heti 180 perc testmozgás is érezteti pozitív hatásait.

1. Élj tovább a napi sétával 

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy számos betegség, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetők az erek erősítésével és a szív edzésével.

 2. A séta erősíti az immunrendszert

Számos betegség és tünet kockázatának csökkenése nem utolsósorban az immunrendszer erősödésének köszönhető. A séta sok friss levegőt és napfényt biztosít, ami ellensúlyozza a D-vitamin hiányt, és jótékonyan hat.

Bizonyított, hogy az aktív embereknek több védekező sejtjük van, ezért sokkal ellenállóbbak a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben.

Egy kellemes séta még több természetes immunsejtet stimulál, és tovább erősíti ezt a hatást.

3. A séták jót tesznek a mentális egészségnek

Nem csak a fizikai egészségednek kedvezhet a séta,a mentális egészség is javul. A testmozgás serkenti a vérkeringést az egész testben. Ez több oxigént szállít az agyba is. A friss levegőnek köszönhetően több friss oxigén kerül a szervezetbe, az eredmény jobb memória és koncentráció.

4. A gyaloglás segít a stressz ellen

Harmadszor, a séta nemcsak a testnek és az elmének, hanem a léleknek is jót tesz. Kitisztul a fejed, és könnyen elterelheted a figyelmedet a napi gondokról és a stresszről. A séta ellazítja az izmokat, az idegeket, és csökkenti a vérnyomást.

Ez szintén csökkenti a stressz-szintet. Az alacsony stresszszint viszont nemcsak a jó közérzetre, hanem az általános egészségre is jótékony hatással van.

5. A friss levegő javítja a hangulatot

Amellett, hogy szabadon elmerülhetsz a saját gondolataidban, a fokozott jó közérzetet az is eredményezi, hogy sétálás közben boldogsághormonok szabadulnak fel. A jó hangulat, amit a parkban tett séta után érzel, tehát biológiai tényeken alapul.

6. A napi séta segít a fogyásban

A boldogsághormon szerotonin felszabadulása a sóvárgás ellen is segít. Ez az egyik oka annak, hogy a séta logikus választás, ha fogyni szeretnél. Ráadásul szinte észrevétlenül égetsz kalóriát úgy, hogy a nagy megerőltetéssel újabb éhségérzeted lenne.

7. A gyaloglás segíti az emésztést

Néhány lépés a háztömb körül nemcsak étkezés előtt, hanem utána is hasznos lehet. Étkezés után előfordulhat, hogy puffadtnak, kellemetlenül telítettnek vagy akár kimerültnek és fáradtnak érzed magad.

Egy séta nemcsak az elmét frissíti fel, hanem a hasizmokat is aktiválja. A séta finoman masszírozza az emésztőszerveket és serkenti az emésztőnedveket. Ez megkönnyíti az emésztést, és enyhülést nyújt a fájdalmas teltségérzet alól.

8. A séta enyhítheti a fájdalmat

Még a mélyen gyökerező fájdalmak, például a hát- vagy csípőfájdalom, az izomfeszültség vagy az izommerevedés is enyhülhet a gyaloglással, mivel serkenti a vérkeringést.

Mivel a gyaloglás a test összes izmát és számos ízületét igénybe veszi, erősíti a teljes mozgásszervi rendszert, és biztosítja, hogy az ízületek működőképesek maradjanak. Így megelőzheted az időskori fájdalmakat is. A gyaloglás önmagában is ellensúlyozhatja az időskori izomvesztést. Az izmok még sokáig védelmet nyújtanak a sérülések és a krónikus fájdalmak ellen.

9. Öregedésgátló hatás: a gyaloglás fiatalabbá teszi az embert

A rendszeres séták fiatalítanak. A bőrnek nagyobb a vérellátottsága, a bőrsejtek pedig sok oxigénhez jutnak. Ez szép, egészséges arcbőrt eredményez.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.