Egy egészséges élethez minden egyes lépés valóban fontos. Pontosan mennyi az annyi? Valóban legalább 10.000-re van szükség? Utánajártunk az igazságnak.

“Ma még 3000 lépés van hátra” – biztos te is hallottál már legalább egy egészséges életre törekvő ismerősödtől hasonló frázist. A 10.000 lépés elég soknak hangzik. Egy átlagos embernek 80-150 percre van szüksége ahhoz, hogy ezt a számot elérje. Nem könnyű belezsúfolni egy napba, ha például ülő munkát végzel. Mennyire fontos, hogy meglegyen ez a 10.000-es bűvös szám?

Spoiler: Kevesebb is elég, nevezetesen körülbelül napi 4000 lépés, hogy növeld az általános egészségügyi állapotodat. A szív- és érrendszeri betegségek kockázata még napi 2400 lépésnél is csökken.

Mennyire fontos a napi 10.000 lépés elérése?

Önmagában nem az, de azt fontos tudni, hogy többet javítasz az egészségeden, ha elérsz ennyit, mintha a felét éred el. Egyébként a 10.000 lépés egy japán lépésszámláló reklámja miatt lett ilyen „fontos” szám.

Miért érdemes rendszeresen mozogni?

Általánosságban elmondható, hogy a mindennapi életben, a munkahelyen és a szabadidőben végzett mozgás hozzájárul a civilizációs és nem fertőző betegségek megelőzéséhez. Ezek közé tartozik a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, beleértve az olyan kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség és az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór.

A testmozgás megelőzi az ortopédiai, reumatológiai és pszichológiai betegségeket is. A krónikus betegek esetében ez analóg hatással bír, és mindenekelőtt hozzájárul az életminőség javításához.

Sokat ülök napközben, hogyan mozoghatnék többet?

A válasz egyszerű: muszáj lesz mozognod. Szakértők azt javasolják, hogy legalább óránként változtasd meg a testhelyzetedet, és végezz rövid gyakorlatokat, például guggolásokat, vagy használj vízpalackokat súlyzóként és nem utolsó sorban lépcsőt használj a lift helyett.

Valóban hasznosak a lépésszámlálók és az alkalmazások?

Nagyon hasznosak a motiváció szempontjából. De ha a célt nem sikerül elérni, egyeseknél frusztrációt válthat ki. Kezdd kicsiben: próbáld növelni naponta az elért lépésszámot 500-1000 lépéssel, amit kb. 5-10 perc plusz mozgással elérhetsz.

Milyen testmozgás tart a legjobban fitten?

Alapvetően bármilyen mozgásforma jó választás, az egyén egészségi állapotához igazítva.

18-64 éves felnőttek számára legalább heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív állóképességi edzés ajánlott, valamint hetente legalább kétszer érdemes minden nagyobb izomcsoportra erősítő gyakorlatokat végezni. A 65 éves és idősebb felnőttekre ugyanezek az ajánlások vonatkoznak, kiegészítve az egyensúlyt és a koordinációt javító gyakorlatokkal.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.