A téli hónapokban sokan szeretik bebiztosítani magukat napi több 1000 mg C-vitamin kapszula szedésével. Ilyenkor a táplálékkiegészítő cégek is komoly akciókkal hajtják fel a vásárlási kedvet. De vajon tényleg szüksége van a szervezetünknek erre a megfázás elkerüléséhez?

Először is nézzük meg, miből áll a természetben előforduló C-vitamin. Megtalálható benne aszkorbigén, bioflavonoid komplex, tirozináz enzim, P-, K- és J-faktorok, illetve aszkorbinsav. Ez utóbbi szinte mindenki által ismert, sőt legtöbbször egy az egyben azonosítjuk a C-Vitaminnal, pedig önmagában csupán antioxidánsként működik, ami a természetes C-vitamin komplexben a többi összetevő oxidációtól való védelmét szolgálja. Az immunerősítő hatást leginkább a tirozináz enzim adja, ami a legtöbb bolti készítményben nem található meg.

Akkor miért éppen az aszkorbinsavat emelték ki a gyártók az összetevők közül? A választ az előállítási költségekben kereshetjük, hiszen egyszerű glükózból könnyen szintetizálható. Emellett antioxidáns képessége vitathatatlan, viszont az extra adag hatása az emberi szervezet számára még sok kutatást igényel.

Ennek tudatában felmerül a kérdés, mi a legjobb forrása a C-vitaminnak? Szent-Györgyi Albert óta tudjuk, hogy a paprika nagy mennyiségben tartalmazza, így annak fogyasztása mindenképpen ajánlott. A gyümölcsök közül a citrusfélék és az erdei gyümölcsök bővelkednek leginkább C-vitaminban, ezekkel nem nyúlhatunk mellé.

Amennyiben kérdésed van az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatban keress bizalommal elérhetőségeimen.

Szilas Péter

személyi edző

+36204840832

Forrás: Dr. Sten Ekberg – Wellness for Life

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.