A szív- és érrendszeri edzést, amelyet gyakran “kardiónak” neveznek, régóta a fitneszprogramok sarokköveként emlegetik. Azonban elterjedt tévhit, hogy a kardió a fogyás és az általános egészség végső megoldása. Bár kétségtelenül kínál előnyöket, a kizárólag a kardióra való hagyatkozás nem feltétlenül a leghatékonyabb megközelítés a fitneszcélok eléréséhez.

A tévhit

Sokan azt hiszik, hogy a futópadon vagy az elliptikus gépen töltött órák a kulcs a kilók leadásához és a szív egészségének javításához. Gyakran egyenlőségjelet tesznek az izzadás és a zsírégetés közé, és azt feltételezik, hogy a több kardió egyenlő a jobb eredményekkel.

A valóság

Bár a kardió valóban kalóriát éget és javítja a szív- és érrendszeri egészséget, a kizárólag a kardióra való összpontosítás figyelmen kívül hagyja a fittség más alapvető összetevőit, például az erőnléti edzést és a flexibilitást. A különböző gyakorlatok beépítése a rutinba elengedhetetlen a kiegyensúlyozott fittség és az általános jólét szempontjából. Az erőnléti edzés például segít a sovány izomtömeg felépítésében, ami fokozhatja az anyagcserét és segítheti a zsírégetést még pihenés alatt is.

A kiegyensúlyozott megközelítés

A jól összeállított fitneszrutin a kardió, az erőnléti edzés és a flexibilitásra irányuló gyakorlatok keverékét tartalmazza. Törekedni kell hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenységre vagy 75 perc erőteljes aktivitásra, két vagy több napon erőnléti gyakorlatokkal kombinálva. Ez a kiegyensúlyozott megközelítés nemcsak a fogyást és a szív- és érrendszeri egészséget segíti elő, hanem fokozza az izomtónust, a csontsűrűséget és a rugalmasságot is.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.