Mégha a mérleg nem is mozdul meg annyira, a szakértők szerint óriási előnyei vannak.

Sok amerikai minden új évet azzal az elhatározással kezd, hogy lefogy és az edzőtermi tagok száma jellemzően januárban megnő. Márciusra azonban az elhatározásokat gyakran elvetik. A kilók nem tűnnek el a várt módon és a sportcipő a szekrény mélyére kerül.

Bár a testmozgás segíthet a fogyásban és a fogyás fenntartásában, a fitnesz szakértők szerint az emberek túlbecsülhetik, hogy mennyi kalóriát égetnek el edzés közben, vagy egyszerűen csak nem tesznek eleget ahhoz, hogy a mérleg elmozduljon. Lehet, hogy az a 30 perces kardióedzés, amelytől izzadtan és lélegzetvisszafojtva érezte magát, lehet, hogy csak 200-300 kalóriát égetett el.

“Ezt teljesen semmissé teheti egy fánk elfogyasztása, mondjuk 60 másodperc alatt” – mondta Glenn Gaesser, a phoenixi Arizona Állami Egyetem Egészségügyi Főiskolájának mozgásfiziológia professzora. “Tehát az evéssel percek alatt visszacsinálhatjuk azt, amiért ennyi kalóriát sok-sok perc, néha órák alatt elégettünk.”

A rendszeres testmozgás a kalóriaégetésen túl számos előnnyel jár – így rengeteg okunk van arra, hogy az új évben is mozgásban maradjunk. “A kutatások azt mutatják, hogy a testmozgás nagyjából minden sejtre hatással van a szervezetben, nemcsak a szívünkre, nemcsak az izmainkra, hanem az összes többi szervre is” – mondta Gaesser. “A testmozgás létfontosságú a jó egészséghez.”

Azt találtuk, hogy a testmozgás alapvetően javítja az egészségi állapotot, nagyrészt a fogyástól függetlenül.

A felsorolt előnyök között szerepel az élesebb gondolkodás, a kevesebb depresszió és szorongás, a jobb alvás, a testsúlyszabályozás segítése, az erősebb csontok és izmok, valamint a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség, a mell- és vastagbélrák, illetve más szervek rákos megbetegedései kockázatának csökkenése.

A “jelentős egészségügyi előnyök” eléréséhez a szövetségi egészségügyi irányelvek azt tanácsolják a felnőtteknek, hogy hetente legalább 150-300 perc mérsékelt intenzitású testmozgást vagy heti 75-150 perc erőteljes testmozgást, vagy ennek megfelelő kombinációt végezzenek.

Az 52 éves clevelandi Nina McCollum elmondta, hogy 40 éves korában, a gyermekvállalás után kezdett el hízni. A súlygyarapodás az utóbbi néhány évben gyorsult fel jobban, mondta McCollum, aki elsősorban a menopauzát okolta.

McCollum, aki egész életében fizikailag aktív volt, nem tapasztalta, hogy a testmozgás segített volna a plusz kilók megtartásában. Most körülbelül 40 kiló túlsúlyosnak tartja magát, de ugyanúgy szeret mozogni, mint korábban. Otthon edz, tornázik, súlyzós edzéseket végez, és lépcsőt fut. A kutyáját is sétáltatja, hétvégente pedig szabadtéri túrákat tesz.

“Már nem érdekel, hogy nem vagyok olyan, mint egy pálcikaember” – mondta. Ehelyett inkább arra összpontosít, hogy fitt, erős és rugalmas maradjon, ahogy öregszik, egészséges maradjon, és megpróbálja kivédeni a szívbetegségeket, amelyek a családjában öröklődnek.

Mozogj, hogy tovább élj

Gaesser szerint a kutatások azt mutatják, hogy a túlsúlyos, de rendszeresen sportoló emberek, mint McCollum, még mindig számos egészségügyi előnyt élveznek. “Azt találtuk, hogy a testmozgás alapvetően javítja az egészségügyi eredményeket, nagyrészt a fogyástól függetlenül” – mondta.

A fizikai aktivitás többféle mechanizmusra hat a szervezetben, és így potenciálisan segíthet a krónikus betegségek megelőzésében, és így a korai halálozás megelőzésében is.

Társszerzője volt az iScience októberi számában megjelent cikknek, amely több tanulmányt is áttekintett, és összehasonlította a testsúlycsökkentést a testmozgással a hosszú élet elősegítése és az emberek általános egészségi állapotának javítása szempontjából.

Bár a legtöbb adat megfigyelési tanulmányokon alapult és nem lehet ok-okozati összefüggést megállapítani, mondta Gaesser, a kutatás szerint a szándékos fogyás a halálozási kockázat 10-15 százalékos csökkenésével jár. Ehhez képest a tanulmányok szerint a fizikai aktivitás növelése vagy a fittség javítása a halálozási kockázat 15 és 60 százalék közötti csökkenésével jár.

“A legfontosabb tanulság az, hogy a fizikai aktivitás és a fittség javítása jobb kilátásokat biztosít a hosszú életre, mint a fogyás” – mondta.

Egy másik, tavaly közzétett tanulmány szintén azt találta, hogy a testmozgás elősegíti a hosszú életet – még akkor is, ha a gyakran ajánlott 10 000 lépésnél lényegesen kevesebbet gyalogolnak. A JAMA Open Network című szaklapban megjelent eredmények szerint azok a középkorúak, akik átlagosan legalább napi 7000 lépést tettek meg, a következő évtizedben 50-70 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg rákban, szívbetegségben vagy más okból, mint azok, akik kevesebbet sétáltak.

“A fizikai aktivitás többféle mechanizmusra hat a szervezetben, és így potenciálisan segíthet a krónikus betegségek megelőzésében, és így a korai halálozás megelőzésében is” – mondta a tanulmány szerzője, Amanda Paluch, a Massachusetts Amherst Egyetem kineziológia adjunktusa.

Forrás: NBC News

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.