Végy egy nagy levegőt, lassan, az orrodon be és ki.

Most az egészségünk és a fittségünk javításának érdekében megismerkedünk egy belső mechanizmussal. Ez a mechanizmus egyszerű, ingyenes és bárhol, bármikor elérhető.

Gondoltál már a légzésedre? A legtöbb ember nem. A légzés a test automatikus funkciója, de irányítani is lehet. Lélegeznünk kell ahhoz, hogy éljünk, ezért a testünk mindent megtesz, hogy ez meg is történjen. De a környezet, a stressz és a légzésmód megváltoztathatja, sőt akadályozhatja ezt a folyamatot.

A jó hír az, hogy egyszerűen az orrlégzés gyakorlása is javíthat a helyzeten.

Ha lassabban, hosszabban lélegzel be és ki az orrodon keresztül, az mindenen segíthet a szorongás csökkentésétől a sportteljesítmény növeléséig. Alapvetően az orrlégzés lassítja a légzési sebességet, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy oxigént juttasson a véráramba. Az International Journal of Kinesiology and Sports Science 2018 -as tanulmánya szerint ez jó hatást gyakorol az általános egészségi állapotunkra és a sportteljesítményünkre.

A légzés megváltoztatása elsőre túlterhelő lehet, de már sokat segíthet, ha elsőre csak tudatosak vagyunk és a kipróbált módszereket gyakoroljuk. Nestor azt javasolja, hogy öt másodpercen keresztül lélegezzünk be, majd öt másodpercen át lélegezzünk ki a légzés lassításának érdekében. A haditengerészetnél előszeretettel alkalmazzák a dobozos légzést, ami négy másodperces belégzést, négy másodperces tartást, négy másodperces kilégzést, és négy másodperces tartást jelent. Nyugtató hatása van, és segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, ami a pihenés és emésztést irányító része az idegrendszerünknek.

„Ha helyesen lélegzünk, akkor megfelelő mennyiségű szén-dioxid áll rendelkezésünkre, és a légzésünk csendes, szabályozott és ritmusos” – magyarázza Patrick McKeown Az Oxigén Ereje: Az egyszerű, tudományosan bizonyított légzési technikák az egészségesebb, karcsúbb, gyorsabb és fittebb énedért című könyvében. “Ha túl lélegzünk, légzésünk nehéz, intenzívebb és rendszertelen és túl sok szén-dioxidot lélegzünk ki, akkor a testünk szó szerint kapkod az oxigénért.”

A Wim Hof ​​módszer, amely a légzés és a hideg terápia keveréke, nemcsak a nagy médiumok és hírességek figyelmét hívta fel magára, hanem tudósok is tesztelték, és megállapították, hogy a módszer edzés erősíti az immunitást.

„A tanulmányok azt mutatják, hogy a szimpatikus idegrendszert és az immunrendszert önként be lehet folyásolni olyan gyakorlatok végzésével, amelyeket viszonylag könnyen el lehet sajátítani rövid időn belül”-írják az Orvostudomány Nemzeti Könyvtárában megjelent tanulmány kutatói. “Ezért fontos eredményei lehetnek a túlzott vagy tartós gyulladással járó különféle betegségek, különösen az autoimmun betegségek kezelésében.”

Ha javítani szeretnél az edzésmódodon, vagy egyszerűen kevésbé szeretnél stresszelni, akkor kezdj el odafigyelni a légzésedre, és csukd be a szád.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!
Rácz Rita Mónika

forrás: https://www.acefitness.org/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.