Vashiány árulkodó jelei

Egy átlagos felnőttnek napi 8 mg vasra van szüksége. Mi történik, ha kevesebb vasat viszünk be és hiány alakul ki?

Fáradtság, fáradékonyság

A vashiány legfeltűnőbb jele, ha mindig fáradtnak érzed magad, annak ellenére, hogy szervezeted alvásigényét kielégítetted. Ha vashiányos vagy, nem tud hatékonyan megvalósulni a vér oxigénszállító funkciója, ez a fáradtság érzését eredményezi. Ez befolyásolja a teljesítményed is, ami abban mutatkozik meg, hogy kitartásod csökken és növeli az izomfáradtságot, arról nem is beszélve, hogy fáradtan jóval nehezebb minőségi edzésmunkát végezni.

Nyugalmi pulzus szokatlanul magas

Ha a nyugalmi pulzusod magas, akkor a következő okok miatt lehetséges: lappangó betegség, túledzettség vagy akár a stressz, de az is lehet, hogy vashiány van a háttérben.

Megváltozik a bőr színe

A vas adja a vér hemoglobinját, mely vörös színű. Ez is színt ad a bőrnek. Hiánya esetén a bőr sápadtabbnak tűnik. Észrevehető az íny és a körmök színén is, amelyek szintén halványabbak.

Hűvösek a végtagok

Rendszeresen azt tapasztalod, hogy fagyosak az ujjak és a lábujjak. Ugyanis, ha nem kap elég vasat a szervezet és csökken a vér oxigénellátása, a vér áramlása a végtagok helyett a létfontosságú szervekre koncentrálódik, például az agyra, a szívre, a vesékre, a májra és a tüdőre.

Ezen jelek közül bármelyiket is tapasztalod, érdemes egy egyszerű vérvizsgálattal kiderítened a vashiány tényét.

Mit tudsz tenni, hogy növeld szervezetedben a vas mennyiségét?

Vasban gazdag élelmiszerek fogyasztásával tehetsz a legtöbbet. Például: a vörös húsok, a lazac, a kagyló, az osztriga, a tojás, a tofu, a spenót, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák.

Vasban gazdag egészséget!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Süle Szilvia

Személyi edző és rehabilitációs trainer

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.