Összetevőinek köszönhetően a zöld tea igazi immunerősítő és segít a fogyásban is. Az elkészítés és fogyasztás során ezeket szem előtt kell tartani pár dolgot, ezeket mondjuk el most.

A zöld tea nem tartalmaz kalóriát, és ez önmagában is segíthet a fogyásban. Igazi egészségbomba: az egészséget javító antioxidánsokon kívül számtalan olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek pozitív hatással lehetnek a szervezetedre. Egyrészt a zsír eltűnhet, másrészt a sejteket is védi a szabad gyököktől.

Miért olyan egészséges a zöld tea?

Az, hogy a zöld tea segít a fogyásban, elsősorban a katekineknek, pontosabban az epigallocatechin-gallátnak (EGCG) köszönhető. Az antioxidáns a legnagyobb koncentrációban a zöld teában fordul elő, de kisebb mértékben a fekete teában is. Az EGCG többek között gátolja a szénhidrátok emésztését és felszívódását. Ezenkívül a Potsdami Táplálkozáskutató Intézet tanulmánya kimutatta, hogy az antioxidánsok azért is tesznek, hogy kevesebb zsír szívódjon fel az élelmiszerekből a belekben.

1. A zöld tea serkenti a zsírégetést

A zöld tea a fogyásban is segít, mivel serkenti a zsírégetést. Az egészséges keserű anyagok a sóvárgást is gátolják. Ezenkívül a zöld tea az alapanyagcserét is fokozza azáltal, hogy serkenti a hőképződést, más néven termogenezist a szervezetben. Az American Journal of Clinical Nutrition megállapította, hogy a katechinek fokozzák az anyagcserét és akár 4 százalékkal növelik a kalóriafelhasználást.

2. A zöld tea éberen tart és javítja a koncentrációt

Nem szereted a kávét, de a déli kajakóma sokszor ledönt? A zöld tea is sok koffeint tartalmaz. Az élénkítő hatás azonban eltér a kávéétól, mivel a teából csak fokozatosan szabadul fel a koffein. A stimuláló hatás ezért kevésbé intenzív, mint a kávéé, de annál tovább tart. Ráadásul a zöld tea nem tesz olyan idegessé, mint a kávé. Ez azonban csak akkor érvényes, ha a tea öt percnél rövidebb ideig ázik. Ez az egyetlen módja annak, hogy aktiváld a zöld tea egyik összetevőjét, a teofilint. Ha ez az anyag aktiválódik, a vérnyomás stabilabb marad, és fittebb leszel.

3. A zöld tea megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől

Ha a zöld (vagy fekete) tea öt percnél tovább ázik, vérnyomáscsökkentő hatása van. A zöld tea rendszeres fogyasztása tehát csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – derült ki egy Japánban végzett kutatásból. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a másodlagos növényi anyagok minimálisra csökkentik az erekben a lerakódásokat, amelyeket érelmeszesedésnek is neveznek. Az érelmeszesedés az erek szűküléséhez vezet, és növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Egyes tanulmányok azt is kimutatják, hogy a zöld tea rendszeres ivása megvédhet a ráktól. Itt azonban nem egyértelműek az eredmények, és hiányoznak további vizsgálatok a jelenség további feltárásához.

4. A zöld tea sok vitamint tartalmaz

A zöld tea rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között B1-, B2-, B3-vitamint, valamint káliumot, kalciumot és E-vitamint. Gazdag béta-karotinban, az A-vitamin előfutárában is. A B2-vitamin a mitokondriumok energiatermeléséért felelős a cukor és a zsírok lebontásával, amelyeket aztán sejtenergiaként használhatnak fel. A B3-vitamin pedig szabályozza a vércukorszintet.

5. A zöld tea véd a szabadgyökök ellen

A sejtvédő antioxidánsok, mint például a már említett katechinek – mindenekelőtt az epigallocatechin-gallát (EGCG) – pozitív hatással vannak az egészségre. Ártalmatlanná teszik a szabad gyököket, és így megvédenek a veszélyes sejtváltozásoktól.

Mire kell figyelnem vásárlásakor?

A bio teák általában jobb minőségűek, mint a hagyományos teák, és kevesebb peszticidet tartalmaz. A zöld tea legismertebb fajtái a Sencha, Bancha, Gyokuro és Matcha. A kezdők nem sokat hibázhatnak a japán Senchával vagy a kínai Lung Chinggel. Mellesleg a teásboltból vagy az interneten vásárolt egész leveleknek jobb az íze és a minősége, mint a filteres teának. A legjobb a teát szobahőmérsékleten, zárt edényekben tárolni.

Hogyan kell megfelelően elkészíteni?

Hogy az íze ne szenvedjen hiányt, érdemes néhány dologra odafigyelni az elkészítésekor. A legfontosabb dolog a víz hőmérséklete. Ha túl meleg, a tea keserűvé válik, és a zöld teában található egészséges tápanyagok elvesznek. 60-80°C az ideális. Ha a teafőző nem rendelkezik beépített hőmérővel, hagyd hűlni a felforralt vizet 15 percig, mielőtt felöntöd a teát. Alternatív megoldásként töltsd meg a csészét egyharmadáig hideg vízzel, és kétharmadáig forrásban lévő vízzel.

Apropó: a zöld tea többször is főzhető. Kísérletezz a főzési idővel és a tea mennyiségével, amíg meg nem találod az ízlésed.

Összegzésül: A zöld tea nemcsak egészséges, de finom is!

A zöld tea rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak az egészségre. A zöld tea rendszeres fogyasztása nemcsak növeli az alapanyagcserét és segít a fogyásban, de még a szívedet is védi. Azonban, hogy a tea ne keseredjen meg és ne veszítse el tápanyagait, 80°C-nál nem melegebb vizet használj.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.