Miért olyan hihetetlenül finom a jégkrém, a torta, a csokoládé és a hasonló ételek, és hogyan veheted vissza az irányítást étkezési szokásaid felett.

Az első és legfontosabb az a felismerés, hogy bizonyos élelmiszerek gyakran egyszerűen erősebbek, mint a fegyelem és a jószándék.

Az ellenállhatatlan finomságok anatómiája

Sajnos, ha a nagymértékben feldolgozott élelmiszerekről van szó, az önkontroll esélyei nem a legjobbak. Amint egy élelmiszer forgalomba kerül, nem csak marketingkampányokat szerveznek hanem több tucat fókuszcsoportos tesztelésen megy keresztül ez a termék, és egy adott célra tervezett ízek, vegyi anyagok és textúrák sokaságával érkezik. Arra hivatottak, hogy a hetedik mennyországba repítsék az agyadat. A gyártók egy ősi túlélési rendszert használnak ki, amely mindannyiunkban benne van. Őseink a magas kalóriasűrűségű ételeket részesítették előnyben, mert ez segítette őket a túlélésben.

Az élelmiszergyártók a kalóriasűrűséget arra használják fel, hogy rendkívül ízletes és könnyen elérhető gyorsételeket készítsenek. Ehhez egy kevéssé ismert trükköt használnak.

Az ingerek halmaza

A három íz, a cukor, a zsír és a só önmagában nem túl izgalmas.

De kombinálva szinte ellenállhatatlan finomságot alkotnak – mint egy sós karamellás brownie.

Cukor + só + zsír = ízorgia a szádban.

Ez a kombináció nem található meg a természetben, azonban az ősi ösztönünkre hat.

Az élelmiszeripar 5 nagy finomsági trükkje:

Általánosságban elmondható, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszereknek öt kritériumnak kell megfelelniük ahhoz, hogy a tömegek számára vonzóak legyenek:

  1. Nagy kalóriasűrűség (általában magas cukor- és/vagy zsírtartalom).
  2. Intenzív íz
  3. Azonnal finom („szerelem első harapásra”)
  4. Könnyen olvad (szinte feloldódik a szájban)
  5. Könnyen fogyasztható (nem kell rágni)

Az a hír járja, hogy az egyik nagy gyorsétteremlánc szószokat fecskendez a csirkéjébe, hogy fokozza az ízét, és hogy a hús puhább legyen, így nem kell annyit rágni.

Ha már itt tartunk, itt egy másik lehetőség:

Minél többet eszel, annál többet vásárolsz.

Hoppá!

3 módja annak, hogy megszabadulj az egészségtelen ételektől, anélkül, hogy teljesen le kellene mondanod róluk.

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek nem „gonoszak”. És az sem, hogy valami „elromlott” benned, ha eddig egyszerűen csak gyengévé váltál bizonyos ételektől. Gyakorlatilag mindenki emlékszik ilyen helyzetekre az élete során. De ha ezen ételek miatt nem érzed jól magad, és megtorpedózod a céljaidat, akkor új stratégiákra van szükséged, hogy visszatalálj a helyes útra.

1. Figyelj a rágásra

A feldolgozott élelmiszereket annyira manipulálják, hogy alig kell rágni, és szinte „elolvadnak” a szájban.

Amikor legközelebb eszel, figyelj oda:

  • Milyen gyakran kell rágni, hogy feloldódjon az étel?
  • Az íze erősödik, minél tovább rágod?
  • Mennyire érzed magad elégedettnek néhány falat után?

Hogyan hasonlítható ez össze egy teljes értékű élelmiszer, például egy alma vagy barna rizs fogyasztásával?

Lenyűgöző kísérlet az élelmiszerek ilyen módon történő összehasonlítása.

2. Korlátozd a választási lehetőségeket

Tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek többet esznek, ha sokféle íz közül választhatnak.

A szakértők ezt „büféhatásnak” nevezik.

Számold meg, hány rágcsálnivalód van otthon.

Háztartásod még mindig egy büfére hasonlít vagy már egy olyan ínyenc étteremre, ahol csak egyetlen fogást kínálnak?

Általánosságban elmondható, hogy minél több választási lehetőséged van, annál valószínűbb, hogy többet eszel, mint ami jót tenne neked. Megtudhatod, hogyan frissítheted szisztematikusan az éléskamrádat, hogy automatikusan egészséges és finom ételeket fogyassz.

3. Figyelj a viselkedési mintákra

Gyakran nem csak azért eszünk, hogy a testünket tápanyagokkal lássuk el.

Vannak, akik, ha szomorúak, megesznek egy tábla csokoládét, hogy megvigasztalják magukat.

Amint észreveszed, hogy eszel, holott nem vagy éhes, már megtetted a legfontosabb lépést.

Most már megtalálhatod a kiváltó okot.

Amint úgy érzed, hogy készen állsz, kezdj el valami mást is csinálni az evésen kívül.

Tegyük fel, hogy egy hosszú nap után stresszesnek érzed magad, borra és fagylaltra vágysz: nézd meg, mi történik, ha ehelyett megfürdesz, vagy meghallgatsz egy viccet.

Következtetés:

A nagymértékben feldolgozott finomságok modern életünk kiváltságai. Finom az ízük, az agyunk jutalmazó rendszerét bulihangulatba hozzák  és gyakorlatilag mindenhol elérhetőek.

Ha ezeknek az élelmiszereknek az elérhetősége miatt rosszul érzed magad, vagy akadályoz a fitneszcéljaid elérésében, akkor új stratégiákat dolgozhatsz ki a jövőben.

Most már három lehetőséget ismersz:

  1. Figyelj a rágásra.
  2. Korlátozd a választási lehetőségeket.
  3. Vedd észre a viselkedési szokásokat.
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.