„Eldöntöttem, hogy a csalónapom szombatonként lesz, és húsimádó pizzát fogok enni. Már alig várom.” Ismerősen hangzik? Talán már újságoltad is valakinek.

Hidd el, ha elhagyod ezt a mentalitást, könnyebb lesz elérni a céljaidat!

Mi ez a csalónap mentalitás?

A csalónap mentalitás egyfajta diétás ideológia. Azon a koncepción alapul, hogy ha “jól viselkedsz” és egy bizonyos ideig követed a diétádat, akkor lehet egy napod, amikor eltérsz az étrendedtől.

Általában a csalónap azután van, hogy egy héten át szigorúan betartottad az étrendedet. Ezen a napon elfelejted az aktuális diétádat és azt eszel, amit csak akarsz.

Ennek a gondolkodásmódnak és viselkedésnek azonban van jónéhány negatív hatása.

A csalónap negatív hatásai

Ez a gondolkodásmód két kategóriába sorolja az ételeket: jó vagy rossz. Idővel, ha így tekintünk az ételre, egészségtelen kapcsolatot alakítunk ki vele. Azt sugallja, hogy unalomból, szórakozásból vagy a fenntarthatóság hiánya miatt csalni kell a rendszeres táplálkozásban.

A csalónap mentalitás komolyan hátráltathatja a fejlődésedet. A tested nem egy meghatározott naptár szerint működik. Egyetlen nap, amikor vakmerően, meggondolatlanul étkezel, alááshatja az egész heti fejlődésedet. Lehetséges, hogy a hét folyamán kalóriadeficitben étkezzünk, majd egy-két nap “csalással” kalóriatöbbletbe billentjük a mérleg nyelvét.

Jó, ha tudod, egy csaló nap okozhat emésztési és hormonális problémákat, sőt vércukorszint ingadozást is, amely egyenesen a földbe döngöli a fejlődésed.

Ahhoz, hogy tartós változást érj el, el kell felejtened a csalónapos gondolkodásmódot.

Hogyan teheted meg ezt?

A csalónapos gondolkodásmód száműzéséhez ne feledd, hogy a következetesség a legfontosabb!

Ha minden nap kis lépéseket teszel afelé, ahová el szeretnél jutni, az sokkal fenntarthatóbb, mint a nagy ugrások. Alkalmazd ezt a táplálkozásodra.

Egy átlagos “csalónap-mentalitású héten” a hét nagy részében tökéletes táplálkozást követsz, majd egy-két napra letérsz a helyes útról. A hét többi részében a szigor gyakran a katasztrófa receptje. Általában a legtöbben azt tapasztalják, hogy csak néhány hétig képesek fenntartani ezt az életmódot, majd visszatérnek a régi szokásaikhoz.

Mi lenne, ha nem lennél ennyire szigorú magadhoz?

A hét folyamán az étkezések többségét tervezd a céljaidnak megfelelően, és emlékeztesd magad az egészséges táplálkozás és a kívánt eredmények közötti kapcsolatra.

Ha egyik este úgy érzed, hogy sütit vagy egy szelet pizzát szeretnél, akkor egyél azt. Az, hogy a kevésbé tápláló ételek fogyasztása mellett döntesz, nem ördögtől való, de fontos felismerni, hogy túl gyakori fogyasztásuk nem feltétlenül támogatja a céljaidat.

A lényeg itt az, hogy nincsenek csalónapok – egyszerűen csak a céljaiddal összhangban étkezz, és alkalmanként egyél olyan ételeket, melyek nem feltétlen támogatnak az előrehaladásban. Előbb utóbb tudatosan kerülni fogod ezeket az ételeket, ha rájössz, hogy mennyire hátráltatnak.

Könnyebb következetesnek lenni, ha rugalmas vagy, és nem erőltetsz felesleges korlátozást az étkezési szokásaidra. Ehelyett összpontosíts mind arra, amit a céljaidat támogató, tápláló ételek fogyasztásával nyerhetsz! Ezzel a gondolkodásmóddal képes leszel megtalálni azokat a szokásokat, amelyekkel egy életen át következetes lehetsz!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.