Bizonyára előfordult már veled is, hogy nem a megfelelő keretek között edzettél. Akik először lépnek be a terembe általában segítséget kérnek egy edzőtől, így ők előnyben részesülnek több szempontból is, sokan viszont egyedül vágnak bele. Vannak hibázási lehetőségek, amikre érdemes odafigyelni, nem csak kezdőknek!

1. Gyorsan szeretnék magamra izmokat építeni, ezért minden edzés alkalmával növelem a súlyokat.

Tény: Attól még, hogy egy adott izomcsoport elbírja a nagyobb terhelést (gondolok itt elsősorban a súlyokkal történő edzésre) még nem biztos, hogy a munkában részt vevő összes többi izom is elbírja!

Ez most kicsit bonyolultnak tűnhet. Ha belegondolsz, egy gyakorlat, főleg egy összetett (pl. guggolás) több izomrostot vesz igénybe. Ha nem áll mindegyik izom készen az adott terhelésre, akkor valahol sérülés alakulhat ki. Legjobban ezt a helytelen, nagy súllyal történő gyakorlatvégzéseknél lehet megfigyelni. Az adott egyén erőlteti a nagyobb súlyt, aminek általában sérülés lesz a vége.

CÉL: Az intenzitást akkor célszerű változtatni, amikor az adott egyén már több szempontból is képes elbírni a nagyobb terhelést sérülés nélkül! Ehhez viszont szükség van türelemre és tudatosságra! Az erőltetésnek és a kapkodásnak általában nincs jó vége!

2. Nincs sok időm edzeni, ezért az edzések végén már nem is nyújtok.

Tény: A nyújtásról sokan megfeledkeznek, levágják az edzések végét, ezáltal megfosztva az izmoktól és az ízületektől a rugalmasságot, hajlékonyságot. Az izmok túlzott igénybevétel esetén hajlamosak a rövidülésre, így érdemes őket minden edzés után (főként a fő munkavégző izmokat) nyújtani. Ha ez nem történik meg izomgörcsök, rövidülés, ízületi mozgástartomány beszűkülés és ezek miatt teljesítményromlás alakulhat ki.

Nagyon jó izomlazító eszköz az edzések végén az SMR henger, aminek előnyeiről itt olvashattok bővebben.

Cél: Az izmok megfelelő nyújtása és lazítása. Az edzések végén szánj rá 10-15 percet. SRM hengerrel, vagy 30mp-1percig statikusan kitartott nyújtó gyakorlatokkal.

 3. Kedvenc gyakorlatom a fekve nyomás vízszintes padon, ezért a heti 4 edzésből háromszor csinálom.

Tény: Aki testépítésbe vágja a fejszéjét, vagy csak szeretne egy szép, esztétikus testet formálni magának, az feledkezzen meg a kedvenc gyakorlat túlzásbavitelétől. Az esztétikus izomzat és az egészséges mozgásszervrendszer kialakításához nem engedheted meg magadnak az izomdiszbalanszot! Már pedig egy gyakorlat, vagy mozgásminta túlzásbavitele háttérbe szoríthatja más izmok megfelelő fejlődését.

Cél: Próbálj meg az izom balanszra törekedni, a kedvenc mozgásmintádat keretek közt tartani és változatos edzéstervet kialakítani! 

4. 80% diéta 20% edzés…

Tény: Nagyon sok helyen olvasni erről a „szabályszerűségről”, ami önmagában szabályszerűtlen. Az arányok, teljesen egyénfüggőek, több minden befolyásolja őket, tehát nem szabad általánosítani és főként nem előtérbe helyezni a táplálkozást, mivel a fizikai aktivitás ugyanolyan fontos! Ez a két elem kölcsönhatásban áll egymással, ha nem megfelelő a kölcsönhatás, akkor valahol elakad a fejlődés. Nem mellesleg sok más tényező is befolyásolja a fejlődést! Ilyen például a pihentető alvás. Ha van ideje és alkalma a szervezetnek regenerálódni, akkor hozzájárul az optimális fejlődéshez.

Cél: Engedd el a  80%-20%-ot és törekedj egy komplexebb, tudatosabb gondolkodásmód kialakítására a fejlődés optimalizálásához!

Remélem hasznos volt!

Havasi Anna Személyi edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.