Az SMR henger- Self-miofascial-release- az izmok és kötőszövetek oldásának (masszírozásának) egy eszköze, amelyet magunknak tudunk végrehajtani. Az önmasszázst habszivacs hengerrel, vagy akár műanyag hengerrel (PVC cső), masszázslabdával vagy masszázsrúddal lehet kivitelezni.

A fascia kötőszövetet jelent. A kötőszöveteknek sok fajtája található meg az emberi testben, mint például a tömöttrostos kötőszövet, melynek legfontosabb típusa az ínszövet.  A kötőszövetek fontos funkciókat töltenek be; az izmokat takarják, összetartják a belső szerveket, vérerek falát alkotják stb.

Az SMR henger fiziológiás hatásai szerteágazóak; Lazítja a szöveteket, így fejlesztve azok rugalmasságát, növeli az izmokban a vérkeringést, ami a regenerálódást segíti elő egy keményebb edzés után, de akár bemelegítő hatása is lehet az edzések előtt, javítja az ízületek mozgástartományát csökkentve az esetleges fájdalmakat és a Trigger pontok kimasszírozására is alkalmas.

Mik azok a Trigger pontok?

A Trigger pontok elsősorban a vázizomzatban kialakult csomók (összefeszült szövetek) kézzel kitapinthatók, de szemmel nem láthatóak és görcsös fájdalmat tudnak okozni. A fájdalom több területre is kisugározhat. Ez akkor jön létre, mikor az adott szövetet külső vagy belső stressz éri, például túlzott izomfeszüléskor, ami mikro sérüléseket okoz az izomzatban, így elősegítve a feszes csomó kialakulását. Ha nem tud kellőképpen elernyedi az izom, akkor a sejtek nem jutnak megfelelő tápanyaghoz továbbá a káros anyagcseretermékek is felhalmozódnak az adott területen, ami további állapotromláshoz vezet. Később ez mozgásbeszűküléshez is vezethet. A csomók maguktól nem tudnak elernyedi, állandó feszülésben vannak. Előszeretettel jelentkezik a hát bizonyos részein, például a trapézizom régióin, de akár más testtájakon is.

A csomók kimasszírozása fájdalmas, még ha masszőr végzi is. Az SMR hengerrel magunk tudjuk oldani a csomókat; a nyomás gyakorlása a csomóra és az óvatos körkörös mozdulatok a fájdalmas terület körül segít az izomnak reflexesen ellazulni és javítja a beszűkült anyagcserét az adott izomban, ami gyorsabb gyógyuláshoz vezet. A fájdalmas területeket van, hogy időközönként kezelni kell, mivel visszajöhetnek a feszülések. Az edzések alkalmával a megfelelő izomlazító technikák alkalmazása kifejezetten fontos a további izomfeszülés elkerülése érdekében.

Bemelegítés hengerrel

A keringésfokozó hatásáról már volt szó, nem véletlenül, mivel nagyon sok jó hatása van. A bemelegítésnél is elengedhetetlen, hogy fokozzuk a vérkeringést a vázizomzatban is. Ez elsősorban a sérülésmegelőzés és a teljesítményfokozás miatt nagyon fontos. Dinamikus nyújtással és egy kis kardio bemelegítéssel csoportosítva tökéletes felkészülés a test számára a fizikai megterhelésre.

Edzés előtt érdemes egy simább felületű, akár puhább (ki-mihez szokott hozzá) hengerrel, gyorsabb mozdulatokkal (de nem kapkodva!) hengerezni a fő munkavégző izmokat (melyek leginkább terhelést fognak kapni az edzés alatt) de ha valaki alapos akar lenni, végig hengerezheti a többi izomcsoportot is.

Miért gyors mozdulatokkal?

Már tudjuk, hogy ha keringés szeretnénk fokozni, akkor dinamikusabb tempót kell felvennünk, hogy a homeosztázis kizökkenjen a nyugalmi állapotából.

Levezetés hengerrel

Edzés után is érdemes használni SMR hengert, itt már lehet rücskösebb fajtát alkalmazni a feszült izmok oldásához. Ekkor már lassabb masszírozó mozdulatokkal érdemes végig haladni az izmokon. A gördüléseket ismételjük meg párszor egy adott izomnál. Ízületet hengerezni sérülésveszélyes, testhajlatban tilos a hengerezés. Fontos még kihangsúlyozni, hogy a gerinc csigolyáit védeni kell az erős nyomástól, így a gerinc vonalát csak óvatosan szabad hengerezni, például falnál is megoldható.  A gyakorlatok már bárhol meg tekinthetőek az interneten.

További hasznos cikkek az SMR hengerről:

https://www.speed-fit.hu/mi-az-az-smr-henger/

https://www.speed-fit.hu/a-hengerezes-varatlan-hatasai/

Havasi Anna

forrás: Triggerpont.hu

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.