Míg egyesek már egy szelet csokoládé puszta gondolatától is híznak, mások könnyedén esznek, amit csak akarnak, anélkül, hogy a mérleg bármilyen változást mutatna. Ez igazságtalannak tűnhet, de teljesen normális: az, hogy a szervezeted azonnal elégeti-e a plusz kalóriákat, vagy elraktározza őket rosszabb napokra, egyénenként változik, és attól függ, hogy milyen módon működik az anyagcseréd.

Anyagcsere mítoszok

Állandóan hallhatsz különböző tippeket trükköket, mit kellene tenned, hogy felpörgesd az anyagcseréd. Ilyenek például:

 • igyál több kávét
 • egyél több fehérjét
 • használj csípős fűszereket és így tovább..

A lista végtelen. De vajon mely zsírégető tippek működnek valójában, és melyek azok amelyeknek nem érdemes bedőlni.

Nézzük hát meg a leggyakoribb tippeket és az igazságot, arról működnek-e!

1) A nagy étkezések lelassítják az anyagcserét

Rossz lelkiismerettel eszel meg egy helyből egy nagy tányér tésztát vagy egy egész pizzát? Hiszen az ilyen nagy adagok állítólag szabotálják az anyagcserédet, a kutatások legalább is ezt sugallják. Az igazság a következő: nem, legalábbis önmagában nem. A döntő tényező mindig a teljes kalóriabevitel, amely az étkezések és a napi aktívitás összegzéséből adódik.

Az, hogy a nap folyamán több kisebb adag jobb, mint a három nagy főétkezés, csak legenda. Az adagok mérete egyáltalán nem változtatja meg az anyagcseréd működését. Az ételek és a szervezetedre gyakorolt hatásuk ugyanaz marad – függetlenül attól, hogy milyen nagyok vagy kicsik.

A sok kis étkezésnek még negatív hatása is lehet: A főétkezések több kisebbre való bontása arra csábíthat, hogy összességében többet egyél, hiszen a látszólag kis adagok általában mégsem olyan kicsik. Ez a nap folyamán összeadódik, és tudtodon kívül túllépheted a kalóriaszükségletedet

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a túl sok cukros és a zsíros gyorsétel gátolja, és lassítja az anyagcserédet. Más szóval: ha fel szeretnéd gyorsítani az anyagcseréd, felejtsd el a gyorséttermi ételeket.

2) Az étkezések kihagyása lelassítja az anyagcserét

Ne hagyj ki étkezést – különben lelassul az anyagcseréd. Emellett a szervezetnek állandóan új energiára van szüksége. Ugye? Nem. Ha az egyik főétkezés kimarad, az sem árt sokat, mivel:

A szervezet csak hosszabb idő után kezdi lassítani az anyagcserét, amikor a kalóriabevitel tartósan alacsony. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az étkezések kihagyása pozitív hatással is járhat.

Ennek ellenére a vacsoráról való lemondás nem válhat szokássá. Reggel is érdemes enni valamit, legkésőbb 2 órával a felkelés után. Ellenkező esetben nem csak fontos tápanyagoktól fosztod meg magad, de az étvágyad is nőni fog.

3) A koffeintartalmú italok fokozzák az anyagcserét

Ez az állítás igaz, mert 1-2 csésze kávé vagy zöld tea valóban fokozza az anyagcserét, ahogyan azt tanulmányok is kimutatták. Mindazonáltal ezek nem csodaszerek, mint ahogy azt gyakran állítják róluk.

A koffeintartalmú italok, mint a kávé vagy a zöld tea, serkentik az anyagcserét, de sajnos csak rövid ideig. Ha rendszeresen és erősen támaszkodsz ezekre az anyagcsere-fokozókra, az egészségi állapotodtól függően meglehetősen kontraproduktív lehet. Aki ugyanis érzékeny a túl sok koffeinre, annak alvászavarokkal és belső nyugtalansággal kell számolnia.

Sokkal fontosabb, hogy eleget igyunk – lehetőleg vizet: a kiszáradás ugyanis valóban lelassíthatja az anyagcserét. Próbáld meg növelni a vízfogyasztásodat, hogy megelőzd a kiszáradást.  Nehezedre esik eleget inni a nap folyamán? Akkor próbáld ki a citromos vizet.

Ha szándékosan kihagysz egy étkezést, azt kockáztatod, hogy a következő étkezésnél több kalóriát fogyasztasz. Ez hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethet.

4) Nem tudod megváltoztatni az anyagcserédet

Az, hogy a szervezet milyen gyorsan (vagy lassan) égeti a zsírt, kizárólag genetikailag meghatározott – semmit sem lehet tenni ellene? Badarság! A gének fontos szerepet játszanak ebben (kb 60-80%), de a maradék 20-40 százalékkal még mindig kezdhetsz valamit. Bőven elég arra, hogy felpörgesd az anyagcserédet.

Számos módja van az anyagcsere gyorsításának. A kulcsszó a megfelelő étrend és a mozgás. A súlyzós edzés ideális arra, hogy több izmot építsünk, így növelve az anyagcserénket. Az izmos test több zsírt éget el. A sport anyagcserére gyakorolt hatását tanulmányok is bizonyították.

Az anyagcseréd különösen gyorsan felpörgetheted, ha a testmozgást és a táplálkozást egyaránt előtérbe helyezed.

5) A fűszeres ételek serkentik az anyagcserét

A csípős fűszerek, mint például a chili, lehet, hogy minimálisan hatással van az anyagcserédre, de sajnos ez elhanyagolható, csak ezért nem érdemes az összes ételedet csípőssé tenned.

Sajnos az anyagcserére gyakorolt hatás csak rövid ideig tart, és ahhoz is túl kicsi, hogy hosszú távú hatást érj el. A chili még mindig jó fűszerezésre. Csak ne használd őket ürügyként arra, hogy másnap kihagyd az edzést.

Sok állítólagos zsírégető vagy anyagcsere-fokozó nem csodaszer – különösen nem tabletták vagy porok formájában. Ami valóban javítja az anyagcserét, azok egyszerű szabályok: rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étrend, kevés cukorral, alkohollal és gyorséttermi étellel.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.