A fűszerek használata nagyszerű módja annak, hogy ízletesebbé és színesebbé tedd az ételiedet, de tudtad, hogy rengeteg egészségügyi előnnyel is rendelkeznek?

A fűszereket évszázadok óta használják a test, az elme és a lélek gyógyítására. Gyulladáscsökkentő hatásúak, antioxidánsként hatnak, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, javítják a keringést és a szív- és érrendszeri egészséget, sőt még sok másra is képesek. A legjobb, hogy ezek az előnyök többnyire kevés kalóriával járnak, így bűntudat nélkül élvezheted őket.

Íme 5 fűszer, amelyet könnyedén beépíthetsz az étrendedbe:

1. Bazsalikom

Ez a gyógynövény gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet az osteoarthritis megelőzésében. Emésztési zavarok esetén is használják, jelenleg is vizsgálják rákellenes tulajdonságai miatt. Frissen fogyasztva mindig a legjobb, de szárítva is megfelelő.

2. Fahéj

A fahéj jótékony hatásaira a legerősebb bizonyítékot az adja, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek segíthet jobban kontrollálni a vércukorszintjüket azáltal, hogy csökkenti az étkezés utáni vércukorszint-kiugrásokat. Ez a fűszer emellett antioxidáns, gyulladáscsökkentő, mikrobaellenes és immunerősítő.

3. Fokhagyma

A fokhagyma egy erős vegyületet, az allicint tartalmazza, amely a friss fokhagyma aromájáért felelős. Kutatások kimutatták, hogy csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kezelésében. Ahhoz azonban, hogy a maximális előnyöket élvezhesd, a gerezdeket fel kell aprítani vagy össze kell zúzni. Az allicin csak a fokhagyma sejtjeinek felvágása vagy összezúzása után képződik.

4. Gyömbér

A gyömbért leggyakrabban különböző gyomorproblémák kezelésére használják, beleértve az utazási betegséget, a reggeli rosszullétet, a kólikát, a gyomorpanaszokat, a gázokat, a hasmenést, az irritábilis bél szindrómát, a hányingert és az étvágytalanságot, az emésztőrendszer nyálkahártyájára gyakorolt nyugtató hatása miatt.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyömbérben lévő vegyi anyagok elsősorban a gyomorban és a belekben fejtik ki hatásukat, de az agyban és az idegrendszerben is működhetnek a hányinger megfékezésében.

5. Kurkuma

Ez a sárga fűszer mostanában nagy figyelmet kap, és nem véletlenül. Jó forrása a kurkuminnak, egy antioxidánsnak, amely enyhíti a gyulladást. Kutatások szerint a kurkumin segíthet a fájdalom enyhítésében és a szívroham esélyének csökkentésében is. A kurkuma rendszeres, akár kis mennyiségű fogyasztása is segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében vagy lassításában, valószínűleg azáltal, hogy segít megelőzni a demenciához vezető agyi plakkokat.

A legtöbb, ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatos tanulmány azonban olyan kurkuma kivonatokat használt, amelyek nagyrészt magát a kurkumint tartalmazzák, és az adagok általában meghaladják a napi 1 grammot. Nagyon nehéz lenne elérni ezeket a szinteket, ha csak a kurkuma fűszert használnánk az ételekben, ezért ha a teljes hatást szeretnénk megtapasztalni, akkor olyan kivonatot kell szednünk, amely jelentős mennyiségű kurkumint tartalmaz.  Továbbá, mivel a kurkumin rosszul szívódik fel a véráramba, segít, ha fekete borsot fogyasztasz vele együtt. A fekete borsban található piperin 2000%-kal fokozza a kurkumin felszívódását.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.